Krojf ga voleo kao starijeg brata, predvodio je Partizan i Ajaks! Prošlo je 20 godina od smrti velikog Velibora Vasovića

04.03.2022

11:00

0

Autor: 24sedam

Dve decenije sa nama nije jedan od najvećih igrača u istoriji našeg fudbala

Krojf ga voleo kao starijeg brata, predvodio je Partizan i Ajaks! Prošlo je 20 godina od smrti velikog Velibora Vasovića
vasovic - Copyright MN Press

Na današnji dan pre 20 godina prestalo je da kuca srce jednog od najvećih fudbalera koji je izašao iz Partizana i jugoslovenske škole fudbala Velibora Vasovića.

Legendarni štoper crno-belih, jedne sezone Crvene zvezde i kasnije vođa čuvene generacije Ajaksa sa Johanom Krojfom, igrao je tri finala Kupa šampiona i na oba na kojima se upisao kao strelac završio je pognute glave.

 

 

Sa Partizanom 1966. godine u porazu od Real Madrida 2:1 na briselskom Hejselu, otvorio je meč golom, da bi i u dresu Ajaksa izgubio (4:1) od Milana 1969. godine na Sanjtago Bernabeu. Dve godine kasnije nije pogodio, ali je na Vembliju podigao trofej kao kapiten Ajaksa, jer su "kopljanici"  slavili protiv Panatinaikosa sa 2:0.

 

 

 

Ovaj trofej ga je učinio besmrtnim. Kao igrač nastupao je 32 puta za reprezentaciju Jugoslavije. U trenerskoj karijeri vodio je Proleter, Partizan, PSŽ, Crvenu zvezdu i Belinconu.

Čuveni holandski trener i utemeljitelj modernog Ajaksa Rinus Mihels rekao je o Vasoviću:

- Vasović je bio prva velika kupovina Ajaksa. Sećam ga se kao postenog čoveka koji je odigrao ključnu ulogu u našem razvoju, pre svega na evropskoj sceni. Ako bih morao da ga opišem u jednoj reči rekao bih samo - karakter.

Ostaće zapamćeno i šta je on njemu rekao najbolji fudbaler u istoriji Holandije Johan Krojf:

- Bio mi je veliki prijatelj, od njega sam toliko naučio. Kad je došao kod nas 1966. doneo nam je visok nivo profesionalizma. S njim smo dobili ono što nam je nedostajalo - sigurnost... Ponekad sam imao problema u defanzivi, a onda on dolazi i samo kaže: "Johane, ne brini, ostavi ga meni.“ U tom smislu mi je bio kao stariji brat.

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike