Navijači na Ostrvu žive za ovaj dan: Ko je najuspešniji premijerligaš na "boxing day"?

26.12.2020

10:44 >> 13:01

0

Autor: Adam Štulić

Navijači na Ostrvu žive za ovaj dan: Ko je najuspešniji premijerligaš na "boxing day"?
Copyright Tanjug/AP Photo/Rui Vieira, Pool

Engleski navijači žive za ovaj dan. Onog momenta kada se objavi raspored za nastupajuću sezonu, fanovi širom Ostrva prvo gledaju s kim se njihovi mezimci sastaju na “Boxing day”.

“Boxing day” je naziv za kolo koje se igra dan posle Božića i to je tradicija duga koliko i postojanje elitnog ranga engleskog fudbala. Prvi “boxing day” 1888. godine odigrali su Derbi Kaunti – Bolton i Vest Bromvič – Preston, a od tada su Englezi odigrali još 3.720 utakmica na ovaj dan.

Pročitajte još

Ostrvaljani su poznati kao veliki tradicionalisti zbog čega se pretpostavlja da je upravo “boxing day” razlog zvog kojeg u Premijer ligi nikada nije uvedena zimska pauza, a precizni statističari su izvukli nekoliko veoma zanimljivih podataka vezanih za “navijački praznik”.

Dve najuspešnije ekipe na “boxing day” u istoriji engleskog fudbala su+ najtrofejniji tamnošnji timovi Mančester junajted i Liverpul, dok su na začelju Vest Hem, Barnli i Njukasl.

“Crveni đavoli” su odigrali 95 mečeva na ovaj dan i zabeležili su 51 pobedu, uz 193 postignuta gola, dok je tim sa “Enfilda” u 90 utakmica ostvario 43 pobede, dok su začelje u ovoj statistici, a zanimljivo je i da se Arsenal, koji tradicionalno pretenduje na vrh tabele, u ovoj kategoriji nalazi na 14. mestu.

Printscreen/Forbes/ 11v11.come

Na ovosezonski “boxing day” sastaju se:

Lester – Mančeter junajted
Aston Vila – Kristal Palas
Fulam – Sautempton
Arsenal – Čelsi
Mančester siti – Njukasl
Šefild – Everton

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike