Stanojević prekida post od 390 minuta bez pobede nad Zvezdom: Ovo je crno-beli tim za rušenje neprijatnog niza u derbijima (SASTAV)

26.02.2022

16:01

0

Stanojević poslednji put dobio Zvezdu baš na njenom stadionu 26. novembra 2011. godine

Stanojević prekida post od 390 minuta bez pobede nad Zvezdom: Ovo je crno-beli tim za rušenje neprijatnog niza u derbijima (SASTAV)
stanojevic2 - Copyright FK Partizan

Istorija srpskog fudbala kaže: Aleksandar Stanojević nije pobedio Crvenu zvezdu još od 141. večitog derbija, kada je niški sudija Danilo Grujić, poznat i pod nadimkom. "Grobari Čokot" , dosudio nepostojeći penal za crveno-bele na Marakani.

Bio je to jedan od onih mečeva Zvezde i Partizana sa najvećim dramaturškim zapletom, iako igran u novembru. Crno-beli su došli u Ljutice Bogdana sa četiri boda prednosti, a atmosfera je već bila uzavrela zbog još svežeg sećanja na povratak Vladimira Stojkovića u srpski fudbal.

U 43. minutu usledio je šok za sve na stadionu. Nišlija Grujić, koji je od uprave Zvezde optužen da navija za crno-bele i kao dokaz tome spominjalo se njegovo "lajkovanje" grupe "Grobari Čokot" na Fejsbuku, pokazao je na penal za domaće zbog procene da je Rnić zaustavio šut Lazovića rukom.

Danas bi VAR poništio tu odluku,, jer je snimak jasno pokazao da se lopta od butine Partizanovog defanzivca odbila u korner, ali tada se sve treslo od isčekivanja duela Stojković-Evandro.

MN Press
 

Skupo plaćeni Brazilac pogodio je stativu, na poluvremenu je u svlačionici crveno-belih zbog toga nastao haos, a Partizanovi fudbaleri i celo vođstvo po prvi put u istoriji derbija su pauzu proveli na terenu, želeći da izbegnu moguće probleme u hodniku i oko svlačionice.

U nastavku gosti su stavili tačku sa dva gola, Šćepovića i Vukića, ostavivši večitog rivala na "-7" posvađanog, podeljenog na domaće i strance, posle čega je i jedan od od čelnika kluba podneo ostavku.

Tačno mesec dana posle te velike pobede, koja je zbog onakvog penala bila doživljena kao trijumf pravde, Stanojević je posle svađe sa predsednikom Draganom Đurićem napustio klub. Od tog 26. novembra Stanojević nije dobio Zvezdu, kao da je odlazak narušio njegovu pobedničku auru u duelima sa crveno-belima.

FK Partizan
 

Po povratku u matični klub odigrao je 390 minuta sa večitim rivalom, tri puta u Superligi i jednom u finalu Kupa, uz dva remija i dva poraza. Povratnički niz nije za pamćenje, nešto zbog spleta okolnosti koje nisu išle na ruku Partizanovom treneru, a nešto i zbog nesigurnosti koja se u njega uvukla usled pritiska zbog stalne jurnjave za Zvezdinim bodovnim plusom i ultimativne potrebe navijača da svaki sledeći derbi od 2017. smatraju nagoveštajem novog "Tanga smrti".

Da li je ovo taj derbi?

Nije! Stanojević dolazi sa komfornih +5 na "Rajka Mitića", rizik gotovo da se isključuje, pa bi zato mogao da prepiše Stankovićevu taktiku iz svih derbija u koje je ulazio sa +7, 8, 9... Pojačan vezni red, nametnuti igru sa više duela, veći broj prekida na protivničkoj strani i oko sredine terena i kontranapad.

MN Press
 

Nešto slično utakmici u Pragu, s tim da bi u derbiju mogla da istrči ekipa u formaciji 3-5-2, umesto klasične 4-2-3-1 koja je eliminisala Spartu. Ukoliko bi odluka bila da se zaigra sa trojicom štopera, onda bi trio Miletić-Vujačić-Saničanin sa bokova čuvali Miljković i Urošević.

Ispred bi se našao tandem Jojić-Zdjelar uz Natha ili Jevtovića, dok bi u špicu bili Jović kao "bonus" i Rikardo. Jedna mana ovog sistema je što isključuje Markovića i Meniga, druga je neuigranost, a treća da traži veću potrošnju bočnih fudbalera.

MN Press
 

Urošević igra bez izmene i moguće je da još oseća posledice utakmice od četvrtka uveče u Humskoj. Verovatno bi u defanzivnoj fazi dobijao veću pomoć Jovića, kao i Saničanina, ali čini se da bi ta ključna pomeranja bila jednostavnija za izvođenje u starom sistemu 4-2-3-1. Zato je možda verovatniji ovaj sastav crno-belih za 166. večiti derbi:

Popović - Miletić (Miljković), Vujačić, Saničan, Urošević - Zdjelar, Jojić - Menig, Natho, Jović - Rikardo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike