Analiza na Ostrvu: Kako Škoti, sa dva šuta u gol na poslednje tri utakmice, mogu do slavlja u Srbiji?

10.11.2020

17:36 >> 17:52

0

Autor: Adam Štulić

Darko Lazović najveća pretnja...

Analiza na Ostrvu: Kako Škoti, sa dva šuta u gol na poslednje tri utakmice, mogu do slavlja u Srbiji?
Copyright Tanjug/AP/Scott Heppell

Fudbalska euforija zbog nacionalne selekcije dugo nije bila na većem nivou nego što je to uoči meča protiv Škotske u finalu baraža za odlazak na EP (četvrtak, 20.45). “Orlovi” polako ulaze u završnu fazu priprema za duel na stadionu “Rajko Mitić”, kojem podjednaku pažnju posvećuju i mediji na Ostrvu.

Škoti su poslednji put učesnici velikog takmičenja bili na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine, zbog čega tamnošnja javnost s još većim interesovanjem prilazi duelu u srpskoj prestonici.

Tako je portal “Stats perform” kroz analizu detalja koji bi mogli da budu presudni na najvećem srpskom stadionu, pokušao da odgonetne na koji način bi Škoti mogli do velike pobede protiv Srbije.

Ko sudi meč odluke: Seća se Pavkova, zlatnih “orlića” i brodoloma Krstajića

Vezista Aston Vile Džon Mekgin istaknut je kao “ključni čovek” u Škotskoj reprezentaciji. Od 16 golova svoje selekcije u ovom ciklusu kvalifikacija, Mekgin je učestvovao u devet (sedam puta zatresao mrežu uz dve asistencije), ali ono što ih zabrinjava jeste činjenica da u poslednjih 386 odigranih minuta nije ostvario konkretan učinak (gol ili asistencija).

Ostrvljani u svojoj analizi očekuju da bi odlučujući duel na terenu mogao da bude onaj između Darka Lazovića i defanzivca Liverpula Endrjua Robertsona, koji je, prema njihovoj analizi, odigrao presudnu ulogu u polufinalnom meču protiv Izraela.

“Da je situacija normalna, u Beograd bi nas došlo više od 10.000”

– Ono što bi moglo da bude ključno u ovoj utakmici jeste da li Robertson može da izađe kao pobednik iz duela s Lazovićem, koji je na utakmici protiv Norveške pokazao sjajan napadački potencijal, stvorivši četiri gol šanse saigračima uz upućenih 15 centaršuteva, što bi moglo da bude opasna taktika srpskog tima s vazdušnim duelima u kojima će biti Aleksandar Mitrović.

Škotima će, prema analizi “Stats perform” biti potrebna i doza sreće, s obzirom da “u meč ulaze bez primljenog gola u poslednje tri uzastopne utakmice, ali i bez prevelikog napadačkog kvaliteta”. U poslednja tri meča imali su samo dva šuta u okvir gola, zanimljivo oba puta su zatresli mreže rivala (po jedan gol u pobedama protiv Slovačke i Češke), ali isto tako u ovom ciklusu kvalifikacija primili su 19 golova, što je najviše ikada da je njihova odbrana toliko puta “kapitulirala” u kvalifikacijama za veliko takmičenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike