Superligom definitivno duvaju novi vetrovi, sada je gledanija od Lige šampiona! I direktor takmičenja jedva čeka početak proleća

11.02.2022

16:27

0

Aleksandar Pivić za 24sedam govori o usponu domaćeg takmičenja

Superligom definitivno duvaju novi vetrovi, sada je gledanija od Lige šampiona! I direktor takmičenja jedva čeka početak proleća
20211221npUOFSS08 - Copyright MN Press

Još malo pa počinje! Posle dva meseca pauze, Superliga Srbije ulazi u finiš. Ovo takmičenje je u Srbiji jako popularno (verovali ili ne, gledanije je od Lige šampiona), a poslednjih godina se poradilo i na infrastrukturi i kvalitetu.

Od ove sezone je počeo i da se koristi VAR, smanjene su tenzije, a ima mnogo ujednačenih timova. Pored toga, treba dodati i da ove sezone nije, kao u poslednje četiri, trka za titulu, po oceni navijača, de fakto rešena u oktobru.

Nekako, preovladava osećaj uzbuđenja zbog gledanja osetno kvalitetnijeg domaćeg takmičenja, bar takav je osećaj navijača, ali i medija.

- Isti je osećaj – kaže za 24sedam direktor Superlige i Prve lige Srbije Aleksandar Pivić.

On objašnjava da to nije slučano.

- Liga iz godine u godinu dobija na kvalitetu i sa finansijske strane. Pre dve-tri godine, klubovi su dobijali 2-2,5 miliona evra od TV prava, nismo imali naslovnog sponzora. Onda dolazi famozni LingLong, kome ističe ugovor. Sada imamo veliko interesovanje, veliki broj ozbiljnih firmi, spremnih da izdvoje značajan novac za sponzorstvo. Porasli su prihodi TV prava, a i od UEFA, koja to obračunava na tri godine. Ti prihodi su veći kada neki klub igra Ligu šampiona. Praktično, u klubove se danas na godišnjem nivou slije preko 10 miliona evra. Ništa tu nije slučajno. Dosta toga je doprineo VAR, bolji su tereni. Nisu idealni, naravno. Imamo klimu kakva jeste, imamo probleme u decembru i februaru. Sada će februar biti okej po prognozama, nadam se da će tako ostati i da nećemo imati pomeranja u martu, kada je sneg znao da nas iznenadi.

MN Press
 

VAR je poprilično smirio strasti i tenzije u Superligi, jer je transparentan. Ljudi iz takmičenja i iz FSS napravili su dodatni korak u tom pravcu kada su nedavno pozvali medije na seminar sa sudijama, na kome im je objašnjen kriterijum, a onda su mogli da vide i VAR sobu.

- VAR funkcioniše od jula, od jula je u planu da se napravi taj sastanak. Ja mislim da je trebalo i ranije…

Ovo je Superliga, ovde ne može bez saopštenja. Bilo je i tenzija jesenas, ali je jasno da je definitivno znatno manje nego ranije.

- Definitivno, novi vetrovi duvaju. VAR kao korekcija sudijama doveo je dosta do toga da ne bude tih saopštenja. Desi se, na primer, gol iz ofsajda, VAR to ispravi, automatski i onda nema potrebe da klubovi izdaju saopštenje u ponedeljak-utorak. Bilo je četiri-pet takvih reakcija, ali je to zanemarljivo, a nekada se tako i taktički vrši pritisak.

Igraće se devet kola do 10. aprila, a onda se igra još po sedam u plej-ofu i plej-autu.

- Sada nema podele bodova, zbog čega će ovih preostalih devet kola biti možda podjednako važno kao i doigravanje. Oni koji dođu do plej-ofa, boriće se za Evropu, a i oni koji u tome ne uspeju neće biti mirni jer prema propozicijama ispadaju dve ekipe, dok 13. i 14. na tabeli igraju baraž za opstanak u eliti sa trećeplasiranim i četvrtoplasiranim timom iz Prve Lige Srbije. Svi će morati da budu koncentrisani do samog kraja što će Ligi dati dodatnu draž.

Superliga, 22. kolo:

Subota:

Radnički 1923 - Proleter 13.00 (TV Arena sport 1)
Radnički Niš - Partizan 14.30 (TV Arena Premium 1)
Crvena zvezda - Čukarički 17.00 (TV Arena Premium 1)

Nedelja:

Mladost - TSC 13.00 (TV Arena sport 1)
Metalac - Novi Pazar 15.00 (TV Arena Premium 3)
Kolubara - Voždovac 17.00 (TV Arena Premium 2)

Ponedeljak:

Spartak - Radnik 13.00 (TV Arena Premium 1)
Vojvodina - Napredak 15.00 (TV Arena Premium 1)

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike