Konačno - Superliga! Može li Partizan da odbrani kapital ili će Zvezda do još jedne u nizu? Proleće obećava uzbuđenja

11.02.2022

12:43

0

Analiza 24sedam o viđenom na pripremama i mogućnostima u borbi za vrh

Konačno - Superliga! Može li Partizan da odbrani kapital ili će Zvezda do još jedne u nizu? Proleće obećava uzbuđenja
20210919mmLazeti05 - Copyright MN Press

Do sada smo odbrojavali dane do starta drugog dela takmičenja u Superligi, od sutra ćemo voditi računa o tome koliko još mečeva ostaje do kraja trke, koliko je rastojanje između prvog i drugog, ko može u Evropu, ko ide u baraž za opstanak, a ko će ispasti iz lige.

Pripreme smo pomno pratili, na ekranima TV Arene sport smo videli skoro sve pripremne meče "večitih", ali i drugih klubova.

Zima nije donela velike promene vodećem na tabeli, ekipi Partizana. Posle odlaska Aleksandra Šćekića na vrata kluba su pokucala dva povratnika Ljubomir Fejsa i Marko Jevtović, pa je tako Aleksandar Stanojević u mogućnosti da sastavi kompletan tim od povratnika, u kome ne bi bilo Danila Pantića zbog teške povrede ligamenata kolena zadobijene na pripremama. 

Igra crno-belih u četiri meča na turskoj obali nije donela novine u odnosu na jesen, jer će i dalje mnogo toga zavisiti od Bibarsa Natha.

MN Press
 

Koliko god forma i dobar govor tela Izraelca u Beleku bio ohrabrujući, brine to što se u Partizanu nije iskristalisalo rešenje za crne dane. Nema prave alternative za njega, niti drugačijeg sistema u kome bi se smanjio značaj Nathovog eventualnog odsustva

Bilo je, istina, pokušaja sa formacijom 4-4-2 umesto 4-2-3-1 u kom dominira Izraelac, ali tada su na terenu uglavnom bili Marko Milovanović i Samed Baždar kao dvojica špiceva, dok se Rikardo nije isprobao u toj ulozi sa još jednim napadačem. 

Bez obzira što igra u napadu nije briljirala i što je odbrana uvek popuštala tokom prekida protivnika, pošteno bi bilo primetiti da crno-beli nisu ni blizu došli svom punom potencijalu.

Lazar Marković tek ulazi u pravi ritam treninga, Jevtović i Fejsa polako sustižu grupu, a znakove malog napretka pokazuju konačno Nemanja Jović i Lazar Pavlović, pa sve to zajedno u jednom momentu šampionata može doneti ekipi dodatni kvalitet i energiju preko potrebnu u trci za titulu.

Crvena zvezda se u prelaznom roku odrekla dvojice talentovanih igrača Marka Lazetića i Njegoša Petrovića zbog procene da nisu prva rešenja kod Dejana Stankovića i da je u tom slučaju korisnije uzeti novac od obeštećenja, nego momke držati na klupi i čekati ih da igrački "nadođu" iznad današnjeg nivoa iskusnijih Sekua Sanoga ili Norvežanina Ohija. 

Sa zaradom od blizu 7.000.000 evra popunjene su neke rupe u budžetu i dovedeni Pičini iz Valensije i Motika iz Bajerna. Italijan nije oduševio na debiju protiv Šahtjora, Motika tek treba u prvenstvu da dobije šansu...

... Ali je zato pojačanje iz Moldea Ohi od prvog momenta pokrio sve što je falilo. 

MN Press
 

Konačno su crveno-beli doveli nekog koga ne treba čekati i izmišljati mu alibije. Norvežanin se odmah nametnuo i već je golovima pokazao da crveno-beli dobijaju ozbiljnu ofanzivnu snagu, koja će povećati raznovrsnost napada, dosad oslonjenog na igru Aleksandra Katajia i Mirka Ivanića. 

Godinu dana kasnije, Zvezda i dalje čeka Filipa Falka, ne čeka više pozajmljenog Bakajoka, a otišao je definitivno Miloš Degenek. 

Za mesta bonusa nametnuli su se omladinci Nikola Stanković i Andrej Đurić, uz već legitimno rešenje za jedno mesto u pislednjoj liniji Strahinju Erakovića, pa zbog svega Dejan Stanković ima dosta razloga da posle zime bude zadovoljniji današnjom startnom pozicijom nego onom od prošlog jula.

Izgled tabele obećava izuzetno zanimljivu borbu za mesta koja vode u Evropu. Pored Čukaričkog, koji je napravio osam bodova prednosti, niz ekipa, čak do desetoplasiranog TSC konkuriše za izlazak na međunarodnu scenu. 

MN Press
 

Među njima i Proleter iz Slane bare, koji je bio najaktivniji klub Superlige tokom zime. Mlađi superligaš iz Novog Sada angažovao je Zdravka Kuzmanovića kao sportskog direktora, da bi posle toga u stručni štab došao Gojko Kačar, a odbranu pojačao bivši štoper crno-belih Marko Jovanović.

Poslednjeg dana prelaznog roka završen je i transfer Davida Dunđerskog iz Spartaka, tako da ne čudi što njihov optimizam raste i sebe nakon 30. kola vide u plej-of razigravanju za pozicije od prvog do osmog mesta.

Biće zanimljivo i dok bude trajala borba pre podele lige, a i posle deobe na plej-of i plej-aut grupe. 

Dva tima na dnu direktno ispadaju, 13. i 14. igraće baraž sa trećim i četvrtim timom sa tabele Prve lige, pa je gledajući današnji izgled tabele teoretski ugrožen i TSC ako bi napravio seriju od dve-tri utakmice bez pobeda. 

Mnogo je bodova u igri, pa zato "fenjeraš" kragujevački Radnički dovodi Nenada Lalatovića u nadi da će im njegovo iskustvo pomoći da se domognu sigurne zone. To isto misli i Novi Pazar, koji je od Zvezde dobio na pozajmicu Mustafu i Bakajoka

Svi će imati priliku da se pokažu i da u narednih devet kola izbore što bolje pozicije pred drugu fazu takmičenja koja će doneti još sedam utakmica svakoj ekipi. 

VAR nas je donekle oslobodio obaveze čitanja nervoznih saopštenja, pa neka se u tom duhu odigra i nastavak prvenstva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike