Prvi put u istoriji! Posle penal obračuna Senegal je prvak Afrike, Sane se iskupio

06.02.2022

21:52

0

Autor: 24sedam

Šampionat je bio organizovan u Kamerunu

Prvi put u istoriji! Posle penal obračuna Senegal je prvak Afrike, Sane se iskupio
Tan2022-2-6_23831634_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Fudbalska reprezentacija Senegala novi je prvak Afrike. U finalu ovogodišnjeg Kupa afričkih nacija, Senegalci su posle penala bili bolji od Egipta. To im je ujedno i prva titula kontinentalnog prvaka. Posle 90 minuta meča u Jaundeu, golova nije bilo, kao ni u produžecima.

U izvođenju penala uspešniji su bili "lavovi Terange", rezultatom 4:2.

Inače, poslednji penal je realizovao Sadio Mane, koji je u sedmom minutu meča propustio priliku sa bele tačke. Ali se na kraju ipak iskupio.

A u penal seriji, koja je i odlučila o prvaku "crnog kontinenta", prvo su pogađali Kalidu Kulibali i Zizo. Onda je bio precizan Abdu Dijalo za Senegal, da bi Mohamed Abdelmonem pogodio stativu za Egipat.

Zatim je Buna Sar promašio, a Marvan Hamdi pogodio, pa se krenulo od početka. Onda je pogodio Bamba Dijeng, dok je Mohanadu Lašinu odbranio Eduar Mendi. Sve nedoumice je otklonio Mane, koji u "popravnom" nije pogrešio.

Za najboljeg fudbalera turnira izabran je Mane, a za najboljeg čuvara mreže zemljak Mendi, koji stoji na golu Čelsija. Najbolji strelac je Kamerunac Vinsen Abubakar sa osam golova.

Ovaj duel bio je zanimljiv i po tome, što je za Senegal igrao Mane, a za Egipat Mohamed Salah. Ipak, samo je jedna vedeta Liverpula mogla da se raduje.

Na ovaj način, Senegalci su uspeli konačno da prigrle trofej, s obzirom da su na prethodnom KAN-u u finalu izgubili od Alžira. Na drugoj strani, Egipćani su pre pet godina u odlučujućem meču poraženi od Kamerunaca. 

Podsetimo, u meču za treće mesto, domaćin Kamerun je osvojio treće mesto, pobedom nad Burkinom Faso.

Poznati su i organizatori dva naredna šampionata. To su Obala Slonovače sledeće godine, odnosno Gvineja 2025.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike