Najbolje srpske sudije pred novinarima u Kući fudbala: Hoćemo da budemo neprimetni!

04.02.2022

16:02

0

Sudijska organizacija FSS održala radionicu za predstavnike domaćih medija

Najbolje srpske sudije pred novinarima u Kući fudbala: Hoćemo da budemo neprimetni!
FSS_VAR-_08 - Copyright MN Press

Sudijska organizacija FSS organizovala je radionicu za predstavnike medija u SC Stara Pazova da bi još jednom na konkretnim primerima objasnili javnosti šta znači donositi važne odluke pod visokim adrenalinom i pri otkucajima srca od 170 u minutu.

Sudijama definitivno nije jednostavno videti svako povlačenje rukom u kaznenom dok 20 igrača očekuje centaršut iz kornera, ali sada i VAR značajno pomaže, pa je cilj da posle utakmice ostane što manje dilema i materijala za ispredanje navijačkih priča o sudijskim zaverama.

- Narod uvek priča o najboljem advokatu, hirurgu, generalu, a najbolji sudija je onaj o kojem se najmanje priča. Naš cilj je da ostanemo i nadalje neprimetni, da se što manje priča o suđenju, a najviše o našim klubovima i reprezentaciji - rekao je Dejan Filipović, prvi čovek sudijske organizacije.

MN Press
 

- Ispričaću vam jedan moj doživljaj u drugoj godini suđenja Prve lige. Bila je utakmica u Kuli, igrali su Hajduk i čačanski Borac. Posle meča koji je bio korektan, prilazi mi naš proslavljeni trener Dragoljub Bekvalac i kaže mi "dobro suđenje, nisi nam ni pomogao, ni odmogao, videćemo da li će tako biti kad budemo mi igrali u gostima". Posle toga, ispala je neka situacija da glavni sudija Dejan Delević zbog problema oko povratka sa meča u inostranstvu nije mogao da stigne na utakmicu u Čačku i mene odrede u poslednjem momentu da budem zamena. Završi se taj meč, ja odsudim sve kako treba i prilazi mi opet Bekvalac - "bilo sve dobro, sudio si 50:50, ali ja ipak, više volim da mi malo pomogneš kad sam domaćin, pa i da me kraduckaš u gostima" – rekao je Filipović, pa "poentirao":

- E, tako je bilo nekada. Mislilo se da je šmekerski suditi malo za domaćina, a mi želimo da takvog odnosa više nema. Nulta tolerancija za takve slučajeve. Imamo 16 klubova ravnopravnih, sudi se jednako svima. Cilj je ostati neprimetan, nemamo kantar za pravdu da bismo je merili.

Sudije su napravile praktični seminar, u koji su bili uključeni i mediji. Oni su izdvojili oko 15 situacija iz jesenjeg dela Superlige koje su se najviše komentarisale u medijima. U pojedinim detaljima arbitri su imali odlične reakcije, ali su se prikazivale i njihove pogrešne odluke.

MN Press
 

Na primer, Sudijska organizacija je došla do zaključka da je Napredak oštećen na Marakani za očigledan penal koji je skrivio Miloš Degenek udaranjem laktom u lice napadača kruševačkog tima. Osim toga, Filipović ističe da je njegova organizacija mišljenja da Partizan protiv Napretka u Kruševcu nije zaslužio ponavljanje penala, jer se na snimku VAR ne vidi najjasnije da je golman domaćeg tima sa oba stopala napustio gol liniju pre šuta Rikarda sa bele tačke.

Ovaj slučaj upotrebe VAR nije bio najbolji primer, ali u ogromnoj većini drugih situacija sistem novih tehnologija bio je od presudnog značaja da se na kraju dobije najpošteniji rezultat.

Objašnjeni su konkretni slučajevi kada se svira penal, zbog čega se daje crveni karton uz dosuđenu najstrožu kaznu, a kada se dobija samo žuti uz penal. U najkraćem, ako postoji namera da se odigra lopta, pa se usput potkači i noga napadača, onda ide žuti karton i penal.

Isključenje se zaslužuje ako defanzivac ne pokazuje nameru da ide na loptu, već pravi prekršaj za penal. Takođe, nijedna igra rukom napadača pre postizanja gola neće biti tolerisana, bez obzira da li postoji namera ili se ruka nalazi u prirodnom položaju.

Sa druge strane, ako defanzivni igrač samog sebe napuca loptom u ruku neće biti dosuđen penal. Postoji još stotine sličnih situacija, a danas je na ovoj radionici i najbolji srpski sudija Srđan Jovanović zajedno sa svojim pomoćnicima Urošem Stojkovićem i Milanom Mihajlovićem, pokušavao je da pomogne u njihovom razjašnjavanju.

MN Press
 

Nekoliko desetina pripadnika medija obišlo je i sudijske sobe u Staroj Pazovi u kojima se gledaju sporne situacije, renoviranu Kuću fudbala, ali i svlačionice koje koristi reprezentacija kada je tu.

MN Press
 

Predstavnici Sudijske organizacije, FSS i medija složili su se da su ovakvi seminari korisni za bolje i tačnije izveštavanje javnosti. Rečeno je da će se ovakvi seminari organizovati i ubuduće.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike