Fudbal je za devojčice! Otvara se 10 besplatnih škola širom Srbije

04.02.2022

10:23

0

Autor: 24sedam

Fudbalski savez Srbije i Institut za ženski sport potpisali sporazum o saradnji

Fudbal je za devojčice! Otvara se 10 besplatnih škola širom Srbije
Marina Maljković - Copyright MN Press

Besplatne škole fudbala za devojčice osnovnoškolskog uzrasta, u kojima se očekuje više stotina polaznica, biće otvorene u naredna dva meseca u deset gradova u Srbiji.

Saradnja Fudbalskog saveza Srbije i Instituta za ženski sport je nastala iz potrebe za afirmacijom ženskog fudbala, koji na globalnom nivou dobija sve više na značaju i popularnosti.

- Namera nam je da podržimo sve devojčice koje žele da se bave fudbalom, a važna poruka koju želimo da pošaljemo glasi - da, fudbal jeste sport za devojčice i žene! Institut za ženski sport najbolji je mogući partner u ovoj misiji, imajući u vidu njihovu mrežu stručnjaka, sistem koju su uspeli da uspostave u našoj zemlji i omoguće devojčicama besplatno bavljenje sportom. Snažno smo uz Institut i nadamo se da ćemo ovom saradnjom napraviti veliki korak, kako bismo u budućnosti podržavali i navijali za ženski fudbal - izjavio je prof. dr Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS.

foto: Nebojsa Parausic/MN Press
 

- Drago nam je što nas je FSS izabrao za partnera u projektu motivisanja devojčica da se bave fudbalom. Vredno radimo, i očekujemo da prve besplatne škole fudbala za sve devojčice koje žele da treniraju ovaj sport krenu sa radom u više gradova već u februaru. Fudbal je sport koji je percipiran kao muški sport, vreme je da to promenimo. Saradnju sa FSS vidimo kao važan korak za budući razvoj ženskog fudbala u Srbiji - izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport, košarkaški trener i selektorka ženske košarkaške reprezentacije.

Danas je čak 45 miliona fudbalerki registrovano u FIFA. Na 3. Svetskom prvenstvu za žene u SAD, na finalnoj utakmici između SAD i Kine, bilo je preko 100.000 gledalaca. Sve veći broj ženskih klubova i organizacija, pokrenulo je fudbalske sportske radnike da se ozbiljnije posvete pitanjem ženskog fudbala.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike