Čuveni Srbin na golu Antverpena objašnjava uspeh "belgijskog Lestera": Union iz druge lige osvaja elitu!

03.02.2022

12:51

0

Ratko Svilar priča za 24sedam o čudu u belgijskom prvenstvu

Čuveni Srbin na golu Antverpena objašnjava uspeh "belgijskog Lestera": Union iz druge lige osvaja elitu!
ratko svilar - Copyright MN Press

Legendarni srpski golman Ratko Svilar (71) koji je dvadeset godina, do svoje 46. branio u belgijskom Antverpenu, objašnjava čudo u tamošnjem šampionatu, gde ekipa Rojal Uniona grabi ka tituli iako je letos ušla u elitu. Svilar ovaj fenomen, koji se u Evropi poredi sa slučajem Lestera u Premijer ligi, pripisuje kao zaslugu treneru Felićeu Macuu.

- Trener Macu je veoma zaslužan za sve što im se sada dešava. On je taj koji je usadio pobednički mentalitet ekipi i ako pogledate šta je uradio u svom mandatu sa Šarloa, videćete da ni ovo što radi sa Unionom nije slučajno. Igraju na gol više, a takav fudbal svi vole da gledaju! I zato su svim simpatični, svi ih vole, jer nije mala stvar imati sedam bodova više od Antverpena, a devet od prošlogodišnjeg šampiona Briž. Svaka im čast, kapa dole za sve pobede - priča Svilar.

Naredni meč im je derbi protiv vašeg Antverpena. Šta prognozirate?

- Union će ići na pobedu, bez dileme, iako bih ja voleo da na kraju slavi Antverpen, jer ipak sam tamo proveo dvadeset godina. Ali, gledajte... Još ima dovoljno vremena da se napravi preokret i da moj Antverpen bude šampion, a to nikako neće umanjiti vrednost rezultata Uniona. Od prvog kola su prvi pored Briža, Anderlehta, Genta, Genka, svi oni su se značajno pojačali letos, dok je Union sa neznatnim promenama u timu došao iz Druge lige i zagospodario ligom.

Da li je prikladno poređenje sa Lesterom?

-  Pa, slični su zato što su iz uloge totalnih autsajdera došli u poziciju da se bore za titulu ili da je čak osvoje. Ali, Union je klub velike tradicije! Za njih je svojevremeno igrao moj omiljeni trener Toza Veselinović. Oni su prestonički klub iz Brisela, koji je osvajao davno titule, ali i to je važan podatak bez obzira što je možda prošlo i sto godina od tog uspeha.

Šta bi moralo da se desi da sledeće sezone Javor iz Ivanjice uđe u ligu i prošeta se kroz Superligu?

Ratko Svilar, Mile Svilar/Profimedia
Otac i sin, Rarko i Mile Svilar

- (smeh) Teško je to zamisliti, ali da budem iskren i ovde su još mnogi u čudu kad pogledaju tabelu. Ja se sećam da sam svojevremeno ušao u Prvu ligu sa mojom Crvenkom, pa nisam mogao dođem do prvog mesta, tako da ne moram zamišljati Javor kad imam i svoj lični primer.

Svilar je rođen 1950. godine u Crvenki, gde će i braniti za lokalni klub sve do 1973. godine kada je prešao u Vojvodinu. Iz Novog Sada se preselio u Ročester, a odatle 1980. godine u Antverpen. Do 1996. godine bio je golman, a kasnije u nekoliko mandata do 2009. godine jedan od trenera u klubu.

Srpskoj javnosti je poznat kao otac golmana Benfike i reprezentativca Srbije Mileta Svilara. Svilar senior je u za selekciju SFR Jugoslavije branio devet puta i bio je deo ekipe koja je nastupila na Mundijalu u Španiji 1982. godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike