Top 5 potencijalnih transfera iz Superlige u zimskom prelaznom roku

26.12.2020

20:03 >> 20:42

0

Oni će biti najinteresantniji stranim klubovima u januaru 2021. godine

Top 5 potencijalnih transfera iz Superlige u zimskom prelaznom roku
Copyright MN Press

Filip Stevanović početkom sledeće godine stavlja potpis na milionski ugovor sa Mančester sitijem, a u Zemunelu već otprilike znaju ko bi to mogao biti sledeći Partizanov “Filip”, koji bi za godinu ili dve mogao da donese novih par miliona važnih za opstanak kluba. Od proleća na scenu stupaju dečaci 2003. i 2004. godište, već skautirani od ozbiljnih evropskih klubova, koji čekaju da vide njihovo prilagođavanje na fudbal odraslih ljudi posle igranja sa loptom u omladinskim kategorijama Partizana. Ipak…

Ako se koncentrišemo pre svega na sledeći prelazni rok, videćemo da, realno, nijedan naredni transfer iz Superlige u inostranstvo neće biti ni blizu Stevanovićevom, jer ko bi mogao da dostigne obeštećenje od 6.500.000 evra i šta bi moglo da se pojavi atraktivnije od Mančester sitija.

Na listi Top 5 potencijalno najvećih transfera ove zime prvi iza Stevanovića bio bi još jedan mladi reprezentativac Srbije:

Pročitajte još

1. Njegoš Petrović (21), zadnji vezni igrač Crvene zvezde

Poziciju na vrhu zaslužio partijama u završnici jesenjeg dela sezone. Na početku ništa nije izgledalo idilično. Delovao je nesnađeno, bez samopouzdanja, kao da ga je preseklo prisustvo iskusnijih Sanoga i Kange, dobra forma Mirka Ivanića, pa i definitivno odustajanje stratega na Marakani da od Veljka Nikolića stvaraju “desetku”. Možda deluje paradoksalno, ali Petrović je najinteresantniji bogatom Zapadu, iako je slabije vrednovan od saigrača. To se jedino može objasniti činjenicom da za razliku od ostalih veznih igrača u crveno-belom raspolaže “fizikom” potrebnom za Evropu, ali ni ona ne vredi previše ako je igrač u deficitu sa samopouzdanjem. Zato se na njegovom primeru najbolje može videti šta za mladog igrača na prekretnici znači trener.

Petrovićev nedostajak vere u sebe je očigledno najbolje razumeo Dejan Stanković.  Po taj nedostajući element išli su zajedno na teren, radeći individualno posle svakog kolektivnog treninga i isplatilo se na kraju obojici, očigledno. Petrović je silini šuta, brzini i snazi dodao nedostajuću stvar i postao je nezamenljiv na kraju sezone. Transfermarkt kaže da trenutno vredi 2.500.000 evra, a Anderleht se spominje kao moguća destinacija.

2. Mirko Topić (19), zadnji vezni igrač Vojvodine

Niko ne zna zašto je dete Vojvodine izgubilo celu polusezonu, pa je i teško predvideti kakve će posledice tolika pauza da stvori u njegovom razvoju. Uprkos pričama o povredi i svim drugim spekulacijama, Topić nije izgubio na svojoj privlačnosti kada su u pitanju zainteresovani klubovi iz inostranstva.

Njegove igre i nagovešten potencijal iz omladinskih dana dovoljan je razlog da se stvori red od najmanje deset klubova koji bi ga istog trenutka angažovali ako bi postojala volja za transfer. Vrednost na tržištu prema Transfermarktu iznosi 1.200.000 evra, ali kako se trenutno razvija priča sve je izvesniji epilog po kojem će Topić u junu napustiti “lale” kao slobodan igrač.

MN Press

Pročitajte još

3. Veljko Birmančević (22), krilo Čukaričkog

Pričajući novinarima monolog u odbrani igračkih kvaliteta Lazara Markovića, Aleksandar Stanojević je postavio jedno pitanje, koje odavno zabrinjava, ali smo se nekako i saživeli s njim, jer ga niko ne rešava godinama:

– Markovićeva karijera je impresivna. Ne zaboravite da je on jedan od poslednjih ofanzivnih igrača iz Superlige koji je dostigao cenu za svako poštovanje i transfer u veliki evropski klub. Pitam ja vas ko je tako nešto ponovio, ali ne spominjite štopere – rekao je nedavno Stanojević.

Jasna je poruka trenera Partizana. Ne stvaramo napadače, a Veljko Birmančević, izdanak Partizanove škole, plaća danak opštem mišljenju Evropljana da kod Srba treba ići po defanzivce, dok se kreativci stvaraju u Hrvatskoj. Danas, u našoj najkvalitetnijoj ligi nema fudbalera Birmančevićeve klase, jer on je direktan, driblingom stvara razliku i sigurno bi na drugom mestu nastavio napredovanje ako bi dobio strpljenje i pažnju kao na početku svog mandata u Čukaričkom. Cena prema Transfermarktu je 1.700.000 evra, a zainteresovan je Groningen.

4. Saša Zdjelar (25), zadnji vezni Partizana

Iako boravak u Humskoj posle skoro tri godine od dolaska iz Olimpijakosa, nije okićen nizom trofeja, bivši omladinac OFK Beograda ima dosta razloga da bude zadovoljan svojim odrastanjem u velikom klubu. Nije uspeo da se nametne u Olimpijakosu, ništa nije mogao ni onako “zelen,” na pozajmici u Majorki, pa mu je povratak u Beograd bio “biti il ne biti”.

Uprkos fizičkom limitu, zahvaljujući visokoj igračkoj inteligenciji, Zdjelar se prvo uspravio, a posle toga i nametnuo za lidera igre Partizana. Besprekornoj defanzivi dodao je, u međuvremenu, i igru u napred, pa ga stoga zovu Francuzi Brest, Sent Etjen i Rems, a i Ludogorec. Cena na Transfermarktu je 2.200.000 evra, ali kako mu ugovor ističe sledeće juna, malo je verovatno da će Partizan dobiti cent jedan.

Ostaće uskraćen i Olimpijakos, koji je prilikom transfera dobio 50 odsto prava na njegovu sledeću prodaju.

5. Stefan Kovač (21), zadnji vezni Čukaričkog

Izvori 24sedam kažu da je talentovani vezni igrač Čuke i mlade reprezentacije BiH zainteresovao bogati hrvatski Osijek, koji je ponudio 700.000 evra da bi ga doveo ove zime na Gradski vrt. Takav redosled poteza u karijeri mogao bi se nazvati postupnim napredovanjem, jer sa Banovog brda ipak bi stigao u ambiciozniju sredinu, sposobnu da preuzme lidersko mesto od neprikosnovenog Dinama.

Kovačeva cena je 800.000 evra, što nikakve veze nema sa onim što bi Čukarički mogao da traži zauzvrat. Da bi razlika između procene Transfermarkta i realnosti bila svima jasna, dovoljno je prisetiti se slučaja Strahinje Pavlovića. U vreme njegove prodaje Monaku, Transfermarkt ga je vrednovao oko 2,5 miliona evra, a otišao je za četiri puta veći iznos.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike