Stanković ili Borjan? Klub će biti uvek na strani trenera! Iz FSS nam nisu ni čestitali! O ovim Terzićevim rečima će se dugo pričati

31.12.2021

09:20

0

Autor: 24sedam

Generalni direktor crveno-belih dotakao se brojnih tema

Stanković ili Borjan? Klub će biti uvek na strani trenera! Iz FSS nam nisu ni čestitali! O ovim Terzićevim rečima će se dugo pričati
Copyright MN Press

Godina na izmaku, bila je veoma burna za Crvenu zvezdu. Obeležili su je rezultati, ali i potresi... Sve je to sumirao generalni direktor Zvezdan Terzić.

- Zadovoljan sam šta smo sve prošli od 2014. godine do danas. Da li je moglo bolje? Naravno, uvek može bolje, kao što je bilo grešaka. Ali u globalu, da mi je neko rekao 2014. godine da ćemo u narednih sedam godina osvojiti pet šampionskih titula i da ćemo imati pet grupnih faza u Evropi...

To niko nije verovao, pa ni ja. Znao sam da nam ovom mestu mogu da napravim velike stvari, ali baš ovo za sedam godina... I najveći kritičari moraju da poštuju taj rezultat - rekao je između ostalog Terzić u intervjuu za Mozzart sport.

Zatim je pričao i o učinku jednog od najbližih saradnika, Mitra Mrkele, sportskog direktora.

- Percepcija javnosti prema Mrkeli je mnogo lošija nego to što zaslužuje. Da li je njegov medijski nastup takav da se nije izborio, ne znam. Ali ja, koji sam svakodnevno u komunikaciji s njim, mogu da kažem da sam prezadovoljan Mrkelom kao sportskim direktorom. I njemu sude rezultati. Uvek može da se analizira, ali ako za četiri godine osvoji četiri titule i ima pet grupnih faza u Evropi...

Nije pošteno reći da je za sve podbačaje, kada govorimo o rezultatima na terenu, kriv isključivo Mrkela. Za iste stvari sam i kriv i zaslužan. Često se pominju neki promašaji koje je on doveo kao direktor. Tu moram da budem jasan. Nijedan igrač nije došao ovde bez dogovora direktora i trenera. Apsolutno nijedan! A na kraju sam ja mogao da poništim odluku i jednog i drugog. I ja sam odgovoran koliko i oni. Mrkeli aposlutno nije lako.

Prisetio se i kako je doveden Dejan Stanković za trenera...

- Moja ideja je bila da dođe za trenera. Kažem to direktno, jer ne želim da se krijem iza dobrih i loših odluka. Sam nosim svoj teret. Osetio sam Dejana kada je ušao u moju kancelariju na poluvremenu utakmice s Bajernom. Osetio sam strast, energiju i želju kada mi je u pet minuta iskomentarisao kako Zvezda igra, a kako bi trebalo da igra. To mi se svidelo. U decembru mi je poslao signal preko jednog čoveka da hoće da bude trener, pošto se već praktično znalo da Milojević odlazi. Mediji su o tome pisali.

(Došao je) preko Dragana Ruvarca, nemam šta da krijem. Zvao sam ga na razgovor, osetio sam kod njega strast, energiju i želju, kao i to da odlično gleda na fudbal. Zvao sam Mrkelu i doslovce mu rekao: ’Mito, imamo rešenje’. Osetio sam u dubini stomaka da je on taj, i to ne zato što je Dejan veliko ime.

Od tada do danas, i to stalno ističem, Stanković je porastao. Pokazao je veliki, veliki talenat. Pogledajte samo kako je pripremio meč protiv Milana, pripremio je odlično i Kluž, Liberec, Gent, Hofenhajm, Ludogorec, Bragu... Pokazao je lucidnost trenerskog gena. Spreman je da se potuče, da hrabro izvede ekipu, preneo je samopouzdanje na ekipu. Dobro mu ekipa stoji, još bolje taktički izgledamo. On još raste, što je i normalno. Ni ja nisam bio ono što sam bio pre 25 godina kada sam postao rukovodilac.

Naravno, nije mogla da se preskoči priča o sukobu sa kapitenom Milanom Borjanom. Isto tako je objasnio na čijoj će strani uprava biti u slučaju da mora da se

- To nije bio sukob... To je zvezdaška reakcija nezadovoljstva posle izgubljenih bodova. Bio bih zabrinut da su bili ravnodušni. Ne može Zvezda da bude ravnodušna kada izgubi dva boda. Čarke su normalne u fudbalu. Ali ako smo ozbiljan klub i dođe do nepremostivog sukoba mora da se ispoštuje hijerahija. Uvek je u sukobu trenera i igrača klub na strani trenera. Tako se čuva sistem. Nije bilo sukoba do te mere da ne može da se prevaziđe.

Sve ostaje isto. Stanković ostaje trener, Borjan je za mene najbolji golman koji je branio u Zvezdi poslednjih decenija. On je nosilac i stub ekipe, lider u svlačionici, potreban je Zvezdi.

On ima ugovor na još godinu i po dana. Imamo princip, retko kada nudimo nove ugovore igračima koji imaju stare ugovore koji važe još 18 meseci, kakav je slučaj kod Borjana. Ja bih voleo da on ostane do kraja karijere i učiniću sve da se to desi. Učiniću sve da on bude zadovoljan i srećan.

Nedavno je organizovana i dodela "Zlatne lopte", na kojoj nije bilo predstavnika crveno-belih. To je bila samo još jedna potvrda da odnosi Zvezde i Fudbalskog saveza Srbije nisu dobri.

- Ja nemam problem sa selektorom Stojkovićem, posle utakmice s Portugalijom sam mu čestitao javno. Stvarno mislim da je on dao samopouzdanje igračima. Zadovoljan sam kako je reprezentacija odigrala taj meč. Zaslužuju sve čestitike i nemam problem sa njim i nekim iz Saveza. Pravo pitanje je da li oni imaju problem sa mnom.

Konstatovali smo da smo napravili najveće uspehe u poslednjih 30 godina i da pre nas to niko nije uradio. Čudno je da iz Saveza ne dobijemo ni čestitku, ni SMS poruku od ljudi koji sede tamo. Ne moraju meni da čestitaju. Pitao sam i Dejana, Mrkelu, Džaju, Pižona... da li su njima čestitali? Niko to nije uradio. Ne moraju da dođu da donesu šampanjac, mogli su SMS poruku da pošalju. Kao da su nam na taj način poslali neku poruku. A život je dvosmerna ulica, uzimanje i davanje, moraš da poštuješ da bi bio poštovan.

Oni su otišli na Mundijal i to je veliki rezultat, ali smo to uradili i kod Muslina i kod Radomira Antića. I mi smo im čestitali na tome, iako je to što su uradili uobičajeno, treći Mundijal u poslednjih 12 godina. I onda me pitate što nisam otišao na proslavu? Tamo Zvezda nije dobrodošla, mi shvatamo to kao da nekome smetaju rezultati Crvene zvezde. Što bih ja onda išao kod tebe u kuću? Lični problem nemamo, profesionalni nemamo, oni nama nijednom nisu čestitali poslednjih pet godina.

Kao da nisu srećni, posebno što smo isključeni iz rada Saveza. Da li neko stvarno misli da je to u redu? Neka onda rade tako, što bismo mi išli? Direktan sam i konkretan čovek. Zvezda nije imala komunikaciju sa Savezom tokom Karadžićeve vladavine, bilo je nekih pokušaja kod Slaviše Kokeze. Sada takođe nemamo. Očigledno da tamo neko zauzme busije i ima strah od nas ovde. Da ćemo snagom autoriteta poklopiti njihove benefite.

Isto tako pričalo se i o stadionu "Rajko Mitić".

 Pre tri godine smo sproveli nagradni konkurs za idejno rešenje za novu Marakanu. Imali smo dva rešenja, sa i bez atletske staze. Odlučili smo se za prvu varijantu, dakle sa atletskom stazom, jer su navijači zahtevali da se ne menja osnovna konfiguracija Marakane kako bi i rekonsturisan stadion podsećao na slavne dane.

To je uradila italijanska državna kompanija, i po tom modelu ćemo rekonsturisati Marakanu. To će koštati 55.000.000 evra. Obezbedićemo taj novac, imamo plan i kako. Rekonstrukcija će krenuti 2023. godine, radiće se fazno da bi moglo non-stop da se igra - zaključio je Terzić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike