Dragoljub Đuričić: Šampion u plivanju i vaterpolo golman kome je Vlade Divac otkrio svoju veliku patnju

15.03.2021

15:17 >> 15:20

0

Autor: D. B.

Bio je veliki navijač Partizana, ali nije voleo fudbal

Dragoljub Đuričić: Šampion u plivanju i vaterpolo golman kome je Vlade Divac otkrio svoju veliku patnju
Copyright MN Press

Voleo je plivanje i vaterpolo. Ritam njegovih bubnjeva često je odjekivao na sportskim terenima. Viđali smo ga na bazenima, viđali smo ga pored košarkaških terena… Kao i svaki pravi muškarac, voleo je sport, mada, prema njegovim rečima, sve više su ga ona finansijska strana i pretvaranje sporta u industriju odvraćali od tog sveta.

Malo je onih koji se sećaju da je Dragoljub Đuričić bio pionirski šampion Jugoslavije u plivanju. Specijalnost mu je bila trka na 100 metara prsno.

Bilo je to davne 1967. godine. Imao sam 13 godina. Šest godina sam plivao i tri godine sam igrao vaterpolo. Bio sam golman Jadrana iz Herceg Novog – prisetio se jednom prilikom detinjstva Đuričić.

Kasnije je objašnjavao kako su golmani i bubnjari sličan soj ljudi:

To su ljudi koji retko poentiraju, oni su zadnja odbrana, drže leđa. Oni su fundament. Nisam imao neku želju da izletim u prvi plan.

A nije da nije bilo razloga za to. Kažu da je bio jako perspektivan vaterpolo golman. Đuričić je bio pozvan u omladinsku vaterpolo reprezentaciju. Tokom jednog intervjua datom listu “Politika”, prisetio se i reči dvojice velikana ovog trofejnog sporta.

– Pokojni Milan Mušketirović, čuveni golman Partizana i državnog tima, tada je rekao opet pokojnom Dušanu Daboviću, mom treneru: “Pripazi na ovog momka. Jako dobro se postavlja i ima dobar izbačaj iz vode.”

Drugovao je sa mnogobrojnim asovima. Neke od njih upoznao je još dok nisu bili zvezde. Posebno mesto u toj galeriji rezervisano je za Vlada Divca.

– Sećam se kada je Vlade Divac došao u Partizan. Bio je mali od dva metra i 12 centimetara. Igrom slučaja smo se povezali preko devojaka. One su bile na Fakultetu dramskih umetnosti, i onda smo bili usredsređeni jedan na drugoga. Tako da smo provodili puno vremena zajedno van terena. Najčešće je to bilo u “Stupici”. Pitao sam ga posle SP u Španiji, ono kada smo za 50 sekundi u polufinalu protiv SSSR-a izgubili prednost od devet poena, kako se osećao kada je izgubio loptu koja nam je odnela plasman u finale. Tada sam čuo jednu od najtužnijih priča – prisetio je Đuričić.

MN Press

A ono što mu je Divac tada ispričao je nešto što gotovo niko osim samih aktera te antologijske utakmice nije znao.

– Rekao mi je Vlade tada: “Ušao sam u dvoranu, praznu. Sam. Seo sam i plakao. I molio sam Boga da se sruši hala na mene, jer kako da se vratim u Jugoslaviju a znam da sam kriv za ovo prvenstvo?! U jednom trenutku mi je iza leđa došao Dražen Dalipagić, pomazio me po kosi i rekao mi: Mlad si, imaš puno, puno vremena da im vratiš sve ovo!” I verovali ili ne, da li je moguće da je Divac imao baš takvu karijeru, posle takvih reči?!

Đuričić je jednom prilikom objasnio i kako je počeo da se druži sa čuvenim košarkašem Srećkom Jarićem.

– Obožavam svaki sport. To je nešto najzdravije. Ipak, fudbal najmanje gledam, jer se iskvario zbog novca. Deca moraju da osete slast pobede bez para u sportu. Evo primera Srećka Jarića: Svi asovi iz NBA lige su otkazali učešće na Prvenstvu Evrope u Švedskoj 2003. godine. Verovatno je to hteo i Srećkov sin Marko, a onda mu je Srećko rekao: “Dođi da igraš za reprezentaciju. Trebalo bi da osetiš slast pobede, a da to nije za novac.” I sin je poslušao oca. Od tad sam veliki prijatelj sa Srećkom.

Pročitajte još

Navijao je za Partizan. I to nikada nije krio. Naprotiv. A zbog čega mu je srce vuklo na crno-belu stranu, postalo je jasno onda kada je učestvovao u promociji dresova KK Partizan.

– Zbog čega ja Partizan volim? Ja Partizan ne volim mozgom, nisam nikad razmišljao racionalno, ali sam negde osetio tu atmosferu, to drugarstvo, to jedinstvo, i mislim da su najveće titule koje su dolazile Partizanu, upravo dolazile iz zajedništva, iz “hemije” koja je “ludačka”. Zato mi, navijači, kažemo da se Partizan jednostavno voli – pričao je tom prilikom legendarni bubnjar.

Danas tuguju svi koji su voleli Dragoljuba. A takvih je mnogo. Baš mnogo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike