Danilo Anđušić iz Francuske za 24sedam: Sve je stalo, videćemo šta i kako dalje

13.10.2020

10:44 >> 16:36

0

Francuski Burž sjajno počeo sezonu, ali zaustavljen zbog velikog broja zaraženih virusom korona

Danilo Anđušić iz Francuske za 24sedam: Sve je stalo, videćemo šta i kako dalje
Copyright Profimedia

Od početka sezone o ekipi francuskog Burža pisalo se samo u pozitivnom tonu, jer je to zaslužila igrama na terenu. Posebnu pažnju skrenuo je srpski košarkaš Danilo Anđušić, koji je oberučke prihvatio ulogu lidera tima i pružio nekoliko odličnih partija. Sjajan nalet nekadašnjeg igrača Partizana i njegovog kluba, nažalost, trenutno je prekinuo virus korona, koji svakodnevno ekipama pravi velike probleme.

Burž je u sredu trebalo da odigra utakmicu trećeg kola Evrokupa protiv Venecije, ali francuski tim nije bio u mogućnosti da skupi dovoljno igrača koji su negativni i krene na gostovanje u Italiju.

– Iznenada nas je zadesila ova situacija. Trebalo je za vikend da igramo utakmicu domaćeg prvenstva, ali je ona odložena jer je naš protivnik imao problema sa virsom. I onda kad smo imali redovno testiranje pred Evrokup, ispostavilo se da je kod nas sedmorica igrača pozitivno, kao i dva trenera – pojašnjava Anđušić u razgovoru za 24sedamZa sada su nam obustavljeni treninzi, do sledećeg testa. Ukoliko se pokaže za dva dana da smo ostali negativni, mi ćemo moći da treniramo makar individualno. A ovi koji su imali pozitivan test, ponavljaju ga sedam dana kasnije, pa ćemo videti šta će dalje biti. U francuskoj ligi nije problem da se odlože utakmice, pa da se nađe neki slobodan termin za naknadno odigravanje, a u Evrokupu nažalost mislim da ekipe sa ovakvim problemima čeka poraz službenim rezultatom. A to je loše, jer i nama i bilo kom drugom klubu, onda se umanjuju šanse za prolaz dalje.

Prema protokolu u evropskim takmičenjima ako ekipa ne može da skupi osam igrača, protivnik beleži pobedu 20:0.

– Može da se kaže da to nije fer, jer ne zavisi samo od nas. Znali smo da će se ovako nešto dešavati… Nadam se samo da ćemo brzo da se vratimo u trenažni proces, zato što moramo da ostanemo u formi. Čim se ukaže prilika da odmah nastavimo tamo gde smo stali.

Iste vesti stižu sa svih strana – problemi su zadesili i evroligaške klubove.

Pa svi smo bili spremni da će tako nešto krenuti u jednom trenutku. Moramo da naučimo da živimo sa virusom, jer se ova pandemija neće brzo završiti. Ne može ponovo sve da se zaustavi kao prošle sezone, trebalo bi da naviknemo da će se dešavati da čim igrači ozdrave ponovo se vrate. Zdravlje je naravno na prvom mestu, pa se nadam da i tamo gde su pozitivni slučajevi neće biti jakih simptoma.

Uvek je lepše sa našima

Sa Anđušićem u ekipi igraju Alen Omić, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, kao i Luka Ašćerić, koji je igrao u Megi.

– Ima nas nekoliko sa ovih prostora. Sigurno da je lepše i lakše kad je tako i za mene, a i za moju porodicu. Možeš sa nekim da popričaš na srpskom, bolje se razumeš. Alena znam već desetak godina, tako da smo se uklopili lako. Ašćerića nisam poznavao, ali super je momak. Sve to doprinosi i da na parketu pružamo sjajne partije.

Burž je Evrokup otvorio ubedljivom pobedom protiv Bahčešehira na gostujućem terenu – 99:82. U drugom kolu je poražen od Huventuda – 77:84. Domaće prvenstvo počeli su sa tri vezana trijumfa…

– Prezadovoljan sam početkom i zato mi je i krivo što smo sad zaustavljeni. Mnogi su bili iznenađeni, ali mi generalno nismo, jer smo znali da imamo odličan sastav. Imamo iskusne igrače, kvalitetne, hemija je dobra… Nadam se da smo za sedam do deset dana ponovo svi na okupu.

Anđušić je glavni pokretač tima koji sa klupe vodi crnogorski stručnjak Savo Vučević. Prosečno beleži 20 poena i u Evrokupu i u domaćem takmičenju.

– Nastavio sam tamo gde sam stao prošle sezone. Stvarno mi prija status koji imam u ekipi, kao i poverenje trenera. Slično je bilo prošle sezone, zato sam odlučio i da ostanem ovde. Pravu odluku sam doneo. Dobro se snalazim u svemu i drago mi je što mogu da pomognem timu u oba smera.

U grupi sa dva bivša tima

Srpski košarkaš će u Evrokupu imati priliku da odmeri snage sa dva bivša tima – Uniksom i Partizanom.

– Drago mi je baš što ću se vratiti u dva grada u kojima sam igrao. Voleo bih da je bilo mogućnosti da dođem u Beograd pa zaigram u onako žestokoj atmosferi, to se nažalost neće desetiti jer trenutno nema navijača na tribinama. Ali, svakako će biti lepo sastati se dva bivša tima.

Veliku pobedu Burž je ostvario u domaćem prvenstvu protiv Asvela.

Imaju ozbiljan, evroligaški tim, vode se kao najjači u Francuskoj. Mi smo tu pokazali da možemo da igramo ozbiljnu košarku. Kako vreme bude prolazilo, nadam se da više neće smatrati da je iznenađenje kada dođemo do takvih trijumfa, već da će postati normalno.

Sa Danilom su u Francuskoj i njegova supruga Ivana Maksimović-Anđušić, reprezentativka Srbije u straljaštvu, i sin Filip.

– U početku smo imali problema sa vizom, pa su malo kasnije došli. Verovatno će i oni za Beograd kada budemo išli na gostovanje Partizanu. Za sad su tu i mnogo mi je lakše kad sam s njima.

Dok traje razgovor sa Danilom, u pozadini se neprestano čuje košarkaša lopta, iako on nije u dvorani.

– Non stop se igra Filip po kući. Šutira na koš, pogađa… Malo je napravio pauzu tokom leta, pa smo se šalili da i on mora da odmori od naporne sezone. Sad se vraća u formu. Uskoro će da napuni dve godine – sve kapira, sve zna, još je zanimljiviji. A lopta je naravno omiljena igračka.

Jedan zanimljiv snimak sa Filipom u glavnoj ulozi preplavio je društvene mreže.

– Eto zvezda je postao još kao mali, neće mi verovati kad mu budem pričao. Mi smo to spontano snimili, ispalo je smešno i zanimljivo. Punio je 18 meseci, pa sam tad okačio na mreže. Stvarno je neverovatno ispraćen – ponosan je na umeće koje sin pokazuje sa loptom Danilo Anđušić.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike