Da nisu igrali meč na -19, fudbal u Srbiji nikada ne bi bio isti

05.01.2021

09:19 >> 11:06

0

Autor: D. B.

Na današnji dan odigran je prvi prvenstveni večiti derbi

Da nisu igrali meč na -19, fudbal u Srbiji nikada ne bi bio isti
Copyright promo

Bio je 5. januar 1947. godine. Hladnoća takva da su se ledile kosti. Kažu da je taj dan bilo i minus 19. Sneg je padao tokom čitavog dana.

A tribine stadiona Centrlog doma Armije u Beogradu bile su pune. Kažu oni koji su bili svedoci, više od 4.000 ljudi. Baš tog 5.januara 1947. godine rođen je on – beogrdski večiti derbi!

Naravno, govorimo o onim zvaničnim mečevima pošto su Partizan i Crvena zvezda pre toga odigrali jedan prijateljski meč (21. april 1946. godine, kada je Partizan pobedio sa 2:0).

U ovom, antologijskom meču, pobedila je Crvena zvezda rezultatom 4:3. Sudio je doktor Branko Lalić. Golove za Partizan postigli su Đajić i Kašanin (autogolovi), kao i neponovljivi Bobek za Partizan, dok je heroj utakmice bio Jezerkić koji je tri puta zatresao mrežu Franja Glazera, a i Đajić je uspeo da se iskupi za grešku napravljenu u 72. minutu samo pet minuta kasnije.

Koliko je ovaj meč bio istorijski najbolje govori da je osim prvog het-trika i prvog autogola viđen i prvi crveni karton u večitim derbijma kada je isključen Ljubiša Spajić.

Uvek se prvo setim strašne mećave, koža nam se ježila od hladnoće, bili smo toliko promrzli da smo jedva čekali da utakmica počne – u jednom intervjuu svedočio je pokojni kapiten Zvezde Rajko Mitić. – Igrali smo odlično, ali osim velike hladnoće pamtio sam taj meč po golovima, jer smo prvih šest od ukupno sedam golova postigli mi, dva autogola. Bobek je bio jedini strelac za Partizan. Na kraju su nam sekundi izgledali dugi kao sati, svi smo na kraju bili u našem šesnaestercu, Lovrić je dva puta spasavao našu mrežu.

A kakva je bila uvertira za ovaj meč otkrio je prvi sekretar Zvezde Ljubiša Sekulić.

– Sa kolegom iz Partizana Pavlom Jovićevićem, inače političkim komesarom kluba, tada sam se opkladio. Bio je dogovor da čija ekipa izgubi, taj nosi ovog drugog na leđima. Mi smo dobili, ali on nije ispunio dogovor – prisećao se Sekulić u intervjuu za “Politiku”, a zatim dodao – Znate, za Zvezdu su tada igrali najbolji fudbaleri iz Beograda, pošto jer prva osnovana, a Partizan je morao da dovodi igrače sa strane i napravio je možda i bolji tim. Ipak, zbog tih stranaca tada niko u gradu nije navijao za njih. Od starta se nismo baš mnogo voleli, čak im nismo ni ime izgovarali, već smo ih nazivali “komšije” ili “oni”. Bili su vojni klub i imali mnoge povlastice, dok smo mi morali na različite načine da se dovijamo kako bi opstali.

Sekulić se u tom intervjuu prisetio i da je nedugo posle te utakmice Partizan uzeo Zvezdi Jezerkića.

– Vratio se posle tri-četiri meseca, rekao kako je tamo mnogo velika disciplina i da ne može da izdrži. Nije mu se svidelo ni što su svaki čas ponavljali “novi drug ovo, novi drug ono”. Mnogo smo se u to vreme borili sa komšijama oko igrača, jer za njih nisu važila pravila fudbalske organizacije, nego vojna. Da bi igrač bio registrovan za neki drugi tim moralo je da prođe vreme, a ako dođe u Partizan mogao je odmah da igra. Tako je recimo Firm u sredu igrao u Zagrebu za Lokomotivu protiv nas, a u nedelju je već igrao za Partizan.

Te sezone Partizan je, uz samo ovaj poraz, osvojio titulu. Crvena zvezda je završila takmičenje na trećem mestu.

Partizan – Crvena zvezda 3:4
Stadion: Centralni dom Jugoslovenske Armije. Sudija: Branko Lazić. Gledalaca: 4.000. Strelci: Đajić 72 (autogol), Kašanin 82 (autogol), Bobek 85 – Jezerkić 12, 25, 54, Đajić 77.
Partizan: Franjo Glazer, Miroslav Brozović, Stanislav Popesku, Zlatko Čajkovski, Milivoje Đurđević, Kiril Simonovski, Prvoslav Mihajlović, Bela Palfi, Stjepan Bobek, Franko Rupnik, Silvester Šereš. Trener: Ilješ Špic.
Crvena zvezda: Ljubomir Lovrić, Branko Stanković, Miomir Petrović, Predrg Đajić, Ljubiša Spajić, Mladen Kašanin, Kosta Tomašević, Rajko Mitić, Jovan Jezerkić, Aleksandar Aranđelović, Andrija Šećerov. Trener: Svetislav Glišović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike