Stvoren za velika dela: Da li je Zvezda upravo najavila pobedu u Nemačkoj? (video)

22.10.2020

09:08 >> 09:12

0

Autor: D. B.

Crveno-beli večeras u retro kombinaciji koja joj je donosila sreću

Stvoren za velika dela: Da li je Zvezda upravo najavila pobedu u Nemačkoj? (video)
Copyright Printscreen/twitter/@crvenazvezdafk

Neka večeras Crvena zvezda igra kao nekada!

Izgleda da na „Marakni“ prizivaju neka prošla vremena pred večerašnji meč crveno-belih protiv Hofenhajma. Vremena kada je Zvezda bila ravnopravan takmac velikim nemačkim klubovima.

Crvena zvezda je predstavila dresove u kojima će igrati Ligu Evrope, koje su sa „Marakane“ nazavali retro.

A kada kažemo da je najava ovog retro dresa podsećanje na neka ranija vremena mislimo na momenta tokom kojih se beogradski klub vraćao iz Nemačke sa pobedom u džepu. Do sada četiri puta Zvezda je u Nemačkoj stigla do pobede, dve su upisane u godini kada su crveno-beli stigli do trojfeja u Kupu šampiona, jedna se dogodila ne tako davno, a prva je bila pre čak četiri decenije.

Prvenac u Nemačkoj

Prvu pobedu na strani protiv nemačke ekipe, Crvena zvezda je ostvarila u sezoni 1979/80 protiv Karl Cajs Jene. Bio je to dvomeč šesnaestine finale Kupa UEFA, a prvi duel su naši fudbaleri odigrali u gostima i trijumfovali rezultatom 3:2. Posle auto-gola Lotara Kurbjuvajta, mrežu nemačkog predstavnika pogađali su i Zoran Filipović i Cvjetin Blagojević. I u revanš meču, Crvena zvezda je slavila rezultatom 3:2.

Šampionska sezona

Na putu ka evropskom i svetskom vrhu u sezoni 1990/1991, Crvena zvezda je u sred Nemačke slavila i protiv Dinama u Drezdenu i protiv Minhena u Bajernu.

Meč sa Dinamom odigran je 20. marta 1991. godine. Bio je to revanš duel pošto je Zvezda ubedljivo slavila u Beogradu sa 3:0. Meč u Drezdenu prekinut je u 79. minutu usled nereda koje su izazvali domaći navijači, pri vođstvu našeg tima od 2:1. Crveno-beli su imali gol zaostatka na poluvremenu, ali su pogocima Dejana Savićevića u 52. i Darka Pančeva u 69. minutu, pokazali karakter, preokrenuli rezultat i ostvarili pobedu.

Dejan Savićević postiže gol u Minhenu na meču protiv Bajerna MN Press

Svaki navijač Zvezde seća se jako dobro meča u Minhenu. Tog 10. aprila 1991. godine viđen je veliki preokret. Ponovo su kobni po Nemce bili Dejan Savićević i Darko Pančev, a legendarni golman Stevan Stojanović Dika je u više navrata isticao da su posle te utakmice bili sigurni da mogu da osvoje trofej. Rezultat u Beogradu bio je 2:2, a posle – zna se – Crvena zvezda je u Bariju postala evropski, a potom i u Tokiju, svetski prvak.

Povratak u 2017. godinu

Poslednju pobedu na gostovanjima u Nemačkoj, Zvezda je ostvarila 28. septembra 2017. godine, kada je golom Ričmonda Boaćija srušen Keln u okviru grupne faze Lige Evrope. Akcija započeta od Donalda koji je odigrao pas za Boaćija, a  naš napadač je prvo glavom uštopao loptu, onda driblao i poslao „strelu“ u rašlje u 30. minutu meča za trijumf protiv „jarčeva“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike