Da li je MVP trka gotova? Jokić već glanca trofej, Lebron ne igra nedeljama!

21.03.2021

07:27

0

Autor: D. B.

Centar Denvera posle saznanja da će zvezda LA Lejkersa morati na dugu pauzu gotovo da nema pravog takmaca

Da li je MVP trka gotova? Jokić već glanca trofej, Lebron ne igra nedeljama!
Copyright Profimedia

Lebron Džejms neće igrati nekoliko nedelja. Prva zvezda Los Anđeles Lejkersa i prva zvezda NBA lige iskrenuo je skočni zglob na meču protiv Atlante i posle detaljnih pregleda ustanovljeno je da je povreda teže prirode. Iako iz redova šampiona NBA nije otkriveno koliko dugo u timu neće biti “kralja” jasno je da je reč o pauzi koja će se meriti desetinama dana.

Ono što je za sve ljubitelje košarke u Srbiji najbitnije pitanje je – kako će se odsustvo Džejmsa odraziti na trku za najkorisnijeg igrača ligaškog dela NBA. A u toj trci čelno mesto trenutno drži – Nikola Jokić.

Džejms nije tajio da želi da ove sezone prigrabi ovo priznanje, priznanje koje nije imao u rukama još od sezone 2012-2013. U ovoj jednačini moramo da uvedeno još jednu činjenicu. Još jedan od kandidata za MVP titulu, centar Filadelfije Džoel Embid je povređen i propustiće još dosta utakmica zbog povrede levog kolena.

Tanjug/AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Ako bacimo pogled u istoriju dolazimo do kalkulacije koja kaže, ukoliko propustite deset mečeva u sezoni, ispadate iz trke. Poslednji igrač koji je imao više od deset propuštenih mečeva u sezoni, a osvojio je ovo priznanje bio je Alen Ajverson. U sezoni 2000-2001, čuveni bek je preskočio 11 mečeva. Pre njega dogodilo se to u sezoni 1977-78, kada je Bil Volton preskočio neverovatnih 34 mečeva, a opet je bio najkorisniji igrač ligaškog dela.

Tokom poslednjih pet sezone MVP ligaškog dela je u proseku igrao na 92% mečeva (Harden u sezoni 2017-2018, Adetokunbo u protekle dve propustili su okruglo deset mečeva).

Šta sve ovo znači za Nikolu Jokića? Bez ikakve dileme centar Denvera je sada prvi kandidat za ovo laskavo priznanje. Vrata se sada otvaraju i za prethodna dva laureata Hardena i Adetokumba koji su praktično bili otpisani.

Pročitajte još

Statistika kaže – Jokić ove sezone na 41 odigranom meču ima prosek od 27 poena, 11.2 skokova i 8.6 asistencija. Za tri poena šutira 41.6%, a ukupan šut iz igre mu je 56.6%. Deluje da će Jokiću najveći konkurent biti bek Portlanda Demijan Lilard koji ove sezone rešeta – 30.6 poena, ali ima i slabiji učinak od Jokića kada je reč o skokovima, što je očekivano, i asistencija-ma, što je manje očekivano.

Samo da Nikola ostane zdrav i sve ukazuje na to da će Srbija prvi put u istoriji dobiti najkorisnijeg igrača NBA lige!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike