Menadžer Mandžukića za 24sedam: Noletu želim da osvoji Rolan Garos, a Srbija sa Piksijem treba da bude u TOP 10 selekcija u Evropi

13.06.2021

10:27 >> 13:04

0

Autor: Milan Nastić

Poznati hravatski menadžer izuzetno poštuje naše sportiste

Menadžer Mandžukića za 24sedam: Noletu želim da osvoji Rolan Garos, a Srbija sa Piksijem treba da bude u TOP 10 selekcija u Evropi
Copyright MN Press/Dragan Stojković Piksi, Novak Đoković

Bivši fudbaler i član hrvatske reprezentacije, danas poznati menadžer Ivan Cvjetković, za portal 24sedam pričao je o favoritima na EP, Piksiju, Đokoviću i sukobu na relaciji Dalić-Kramarić.

Po njegovim rečima najveći favoriti na šampionatu su Belgija, Francuska, Portugal i Španija.

Ivan Cvjetković , nekadašnji napadač, danas je uspešan fudbalski menadžer koji zastupa između ostalih i Marija Mandžukića.

Pročitajte još

Počeo je Euro, ko su po Vama favoriti?

– Pre nego što se osvrnem na fudbal , moram da kažem da me je oduševio Nole pa moram da iskoristim priliku da čestitam i njemu i vama svima na tom brilijantnom izdanju i plasmanu u finale i ako Bog da da mogu da čestitam i osvajanje Rolan Garosa. A sad da se vratim fudbalu i Euru koje je u sad malo proširenom izdanju, neobično iz mnogo razloga, igra se u doba korone, po prvi put će se igrati u mnogo, što do sada nije bila praksa . Upravo zbog svega navedenog može da se dogodi da se neka selekcija iz druge ili treće linije pojavi kao iznenađenje, iako su po meni standardno favoriti reperezentacije koje su uvek u vrhu. Na prvom mestu tu je Belgija koja je broj jedan na svetskoj rang listi. Ja tu vidim i nekog iz ove takozvane “grupe smrti”, gde na žalost može da se dogodi da neko bude Evropski šampion, a neko da ne prođe grupu. Govorim o Francuskoj, Portugalu i Nemačkoj. Tu je standardno Španija, Holandija i Italija, posle ne odlaska na prošlo SP, tu je sigurno jedna nova energija, novi ljudi i želja za dokazivanjem. Italija je jako dobro otvorila prvenstvo, ali mislim da će jako teško doći do polufinala ( imaju problem brzine  sa dva centralna beka ). Nemačka je imala debakl u Rusiji, a sad ima kvalitetan tim. Nikad nije dobro kad se zna da stari selektor odlazi , a novi dolazi. Tu je bio i problem otpisanih igrača Humesa i Milera koje sad vraćaju u reprezentaciju, tu neke nove zvezde gube pozicije tako da  ih sve to udaljava od pozicije šampiona. Tu iz senke mogu doći Englezi, a ako bude neko drugi to će po meni biti veliko iznenađenje – počeo je razgovor za 24sedam Cvjetković.

Gde vidite selekciju Hrvatske na ovom takmičenju i koliko je od Rusije selekcija oslabljena? 

– Ako pričamo o Hrvatskoj i velikim uspesima koje ima u poslednjih 20 godina, drugo i treće mesto na svetu, što je za ovako malu zemlju jedan top rezultat, nije lako porediti Rusiju i ovo sad takmičenje. U Rusiji se poklopilo mnogo stvari, došli smo sa jednom pozitivnom energijom, sinergijom, željom za dokazivanjem, željom za pobedom. Mandžukić, Subašić i Rakitić koji su se povukli tada su bili u zenitu karijere, znali su da im je to takoreći zadnja šansa da naprave veliki rezultat na velikoj sceni. Mi smo poznati po toj emociji koja nas je držala i tada i uz dozu sreće, znanja, hrabrosti , želje, volje napravili smo jedan fenomenalan rezultat. Danas je realnost nešto drugačija, biće jako dobar rezultat ako prođemo grupu. Kvalifikacije je selekcija Hrvatske prošla rutinski, a na Evropskom prvenstvu će igrati u grupi sa Engleskom, Češkom i Škotskom.

Profimedia.rs

Šta mislite o protivnicima?

– Po meni, uz Englesku , uz sav respekt prema Škotskoj koja je sa puno sreće izbacila vas i Češku, kvalitativno mi zaslužujemo da uđemo u TOP 12. Ako se to desi onda je sve otvoreno, Hrvatska ima i znanja i sposobnosti , pod liderskom palicom neuništivog Luke Modrića, da napravi solidan rezultat. Engleska je u nekoj tranziciji, imaju veliki roster igrača, kao i sve velike reprezentacije imaju problem ko će biti pozvan, ko neće, da ne pričamo koliki je problem kad treba poslati prvih 11 na teren. Imaće veliki pritisak ali i prednost jer sve tri utakmice igraju kod kuće na Vembliju i oni bi apsolutno trebali proći grupu. Ne verujem da mogu nešto veliko da naprave. Škotsku sam već pomenuo, posle vaše fenomenalne utakmice kada ste demontirali Norvešku da ispadnete od, ja bih rekao, lošije Škotske. A Češka je  jedna nepoznanica sa nekoliko dobrih igrača, koji igraju na dobrom evropskom nivou. Bio bi neuspeh i Hrvatske i Engleske ako ne prođu grupu. Ne treba zaboraviti da Škotska igra kod kuće, u Glazgovu, i ne treba zaboraviti da uvek imaju taj ratnički duh, igraju taj ostrvski fudbal uz parolu nema odustajanja i zato ih ne treba potceniti – kazao je hrvatski menadžer.

Pročitajte još

Bivši hravatski fudbaler osvrnuo se i na sukob između selektora Dalića i Kramarića.

– Što se tiče navodnog sukoba između Dalića i Kramarića , to su interne stvari koje ja ne želim da komentarišem. I zbog posla koji radim , a i zato što ja nisam sudija koji bi stao na bilo čiju stranu.

Sta mislite o Draganu Stojkoviću kao novom seletoru Srbije?

– Kako je Srbija dobro izgledala u Norveškoj, ja sam bio siguran da ćete se plasirati na EP. Jako cenim Piksija, napravio je top igračku karijeru, top trenersku karijeru, bio je predsednik Fudbalskog saveza, on je moj stari znanac i stari prijatelj, mnogo puta smo igrali jedan protiv drugoga. On je napravio veliku međunarodnu karijeru i ima veliki ugled, to je jako bitno. Uz to, sada se pojavila grupa mladih talentovanih top igrača, Milinković-Savić, Vlahović, Kostić, pa onda lider ekipe, koji je i duša tog tima Tadić. Tradicionalno, Srbija je uvek imala top igrače ali nikako da se spoji grupa, kad se vide adrese gde igrači igraju i kako igraju, automatski bi trebalo da znači da imate osigurano mesto i na evropskom i na svetskom prvenstvu. Veliki sam optimista u pogledu budućnosti Srbije, koja ima enorman potencijal i mislim da Piksi ima i znanje i sposobnost, umeće i poverenje, da stavi ili vrati srpski fudbal tamo gde pripada i da to radi u kontinuitetu. Mislim da je Piksi pravi čovek na pravom mestu. Želim mu da dovede Srbiju na mesto gde pripada , a to je u top 10 reprezentacija Evrope – zaključio je za 24sedam Cvjetković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike