Četiri meseca kao četiri godine: Ovako je izgledao boravak Filipovskog na klupi Partizana

09.03.2021

06:42 >> 06:47

0

Autor: A. Š.

Slovenački trener je u klub stigao 5. novembra, a od juče je bivši šef struke crno-belih

Četiri meseca kao četiri godine: Ovako je izgledao boravak Filipovskog na klupi Partizana
Copyright MN Press

Slovenački strateg Saša Filipovski nije više trener Partizana. Posle nešto više od četiri meseca, iskusni stručnjak je, u dogovoru sa čelnicima kluba, doneo odluku da napusti funkciju koju je preuzeo 5. novembra prošle godine, posle višednevne potrage sa naslednikom Vlade Šćepanovića.

Dugačka i teška četiri meseca su iza crno-belih i Filipovskog, koji, uz sve probleme u ekipi s kojima se susretao od momenta kada je seo na užarenu klupu, nije uspeo da u dugoročnom periodu stabilizuje ekipu i, ako ništa drugo, barem je približe putu na kojem je bila u prekinutoj sezoni.

A počelo je idilično, sa četiri uzastopne pobede i utiskom da je promena na klupi donela očekivani boljitak u igri i rezultatima. Slavlja protiv Zadra i Cibone u ABA ligi ulili su nadu da će crno-beli moći da se vrate u borbu za mesto koje na kraju ligaškog dela sezone vode u plej-of, dok je trijumfima protiv Uniksa i Huventuda overen plasman u Top 16 Evrokupa.

Pored svega, Filipovskom je na klupi beogradskog kluba nedostajalo i malo sreće, s obzirom da su u prvom ovosezonskom derbiju protiv Crvene zvezde, potom i u duelu s Mornarom pretrpljeni porazi na jednu loptu, u utakmicama koje su mogle sezonu crno-belih da okrenu u potpuno drugom smeru. Pored toga, u “podizanju ručne kočnice” i vraćanju crno-belih na pobednički kolosek nije mu pomogla ni zdravstvena situacija, pošto je u prethodne dve nedelje Slovenac bio prinuđen da “izmišlja toplu vodu” i zakrpi kratere na centarskim pozicijama, s obzirom da je u istom trenutku, zbog povreda, ostao bez kapitena Novice Veličkovića, Vila Mozlija i Erika Mike, koji je konačno počeo da pokazuje zbog čega je letos zadužio opremu bivšeg prvaka Evrope.

Ipak, umesto da se uključe u borbu za plej-of, timu koji je delovao da ide uzlaznom linijom kao da su tim porazima skresana krila. Nervoza i nesigurnost polako su se uvlačili u redove “valjka”, koji su prve velike udare pod komandom Slovenca doživeli u duelima protiv Burga i Krke, koji su, tek momentalno amortizovani ubedljivim trijumfom nad Venecijom.

Baš u tom momentu, klub iz Humske krenuo je u rekonstrukciju tima, koja nije završena do kraja i svakako je jedan od razloga prevremenog završetka saradnje sa Filipovskim, prethodno i sa sportskim direktorom Nikolom Lončarom.

Na odlaske Brajana Angole i Stefana Jankovića, nadovezao se prekid saradnje s Nemanjom Gordićem, bez kojeg su crno-beli ušli u novu kalendarsku godinu porazom od Borca u Čačku, koji je bio uvod u seriju regionalnih poraza koja još traje. Vreme je pokazalo da je taj 9. januar 2021. godine i meč u dvorani kraj Morave bio okidač toga da tekuća sezona dobije epitet jedne od rezultatski slabijih u bogatoj i trofejnoj klupskoj istoriji, koja neće po lepom pamtiti mandat Saše Filipovskog.

U 2021. godini slovenački strateg je vodio Partizan na 14 mečeva i to u tri različita takmičenja. Zvuči gotovo neverovatno, ali crno-beli su pod Filipovskim ostvarili tek četiri pobede.

U Evrokupu klub iz Humske su pobeđivali Metropoliten, Lokomotiva Kubanj, ali i Trento, dok su u ABA ligi pobede protiv ekipe Saše Filipovskog ostvarili, osim Borca, Budućnost, Cedevita Olimpija, Igokea, Zadar i Cibona.

Pod komandom Filipovskog crno-beli su ostali i bez trofeja Kupa Radivoja Koraća, koji je prethodne tri godine završavao u vitrinama trofejne sale i koliko toliko sezone činio uspešnima. Na njihovu žalost, u jednoj od najturbulentnijih sezona u istoriji, ove sezone su ostali i bez “Žućkove levice”, pošto su posle pobede protiv Borca, u polufinalu pretrpeli još jedan bolan poraza od večitog rivala, koji je i drugi put ove sezone iz derbija izašao kao pobednik meča na jednu loptu.

Pročitajte još

Strateg koji je u dosadašnjoj karijeri radio i kao pomoćnik najtrofejnijeg trenera u istoriji Partizana, u periodu kada je Duško Vujošević bio trener moskovskog CSKA, priznao je na promociji da iskusnog stručnjaka nije zvao za savet kada je odlučio da preuzme užarenu crno-belu klupu. Da li je pogrešio ili ne, najbolje zna on sam, tek rezultati pokazuju da je Filipovski kao trener kluba iz Husmke ostvario samo 12 pobeda, od čega jednu u ABA ligi protiv Primorske koja je istupila iz takmičenja službenim rezultatom 20:0.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike