Barselona se "gasi", klubovi se guše u dugovima, a PSŽ dovodi Mesija - Kako? Iznenadićete se

18.08.2021

10:39

0

Odgovor je u pametnom poslovanju, verovali ili ne

Barselona se "gasi", klubovi se guše u dugovima, a PSŽ dovodi Mesija - Kako? Iznenadićete se
Copyright Lionel Mesi i Leonardo, Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Tržište fudbala grca u dugovima, u mnogim klubovima je stanje alarmantno, pa tako i u Barseloni. Predsednik Đoan Laporta otkrio je da klub duguje 1,35 milijardi evra (!), kao i da zbog finansija nije mogao da registruje svoju ikonu, Lionela Mesija.

Najveći sin Barse napustio je svoj dom i prešao u Pari Sen Žermen, prebogati klub koji se finansira iz Katara, koji već ima moćan sastav i koji je već izdvojio ogromne pare za sadašnju ekipu. Mesimanija u Parizu na stranu, taj transfer izazvao je brojne diskusije u evropskom fudbalu, zbog čega UEFA razmišlja o novim pravilima.

Pročitajte još:

UEFA navodno želi da uvede nova finansijska pravila, odnosno, da ukine finansijski fer plej i uvede maksimalno ograničenje plata. Oni koji prekrše gornju granicu bi plaćali svojevrsni porez na luksuz (kao što je u NBA), a taj porez bi se raspoređivao ostalim klubovima.

Kako je moguće da PSŽ radi to što radi?

Ali, dok se to ne uvede, mnogi se pitaju kako je moguće da PSŽ nije na udaru UEFA, jer ima ogromne plate, a povrh svega je doveo i Mesija. Prosto, Parižani su poslovali pametno.

To u detaljnoj analizi otkriva bloger “Swiss Ramble”, Britanac koji živi u Švajcarskoj, a čije su analize finansija u svetu fudbala vrlo cenjene.

U ne baš kratkoj analizi, ovaj bloger objašnjava zašto PSŽ nema nikavog razloga za strah od finansijskih inspekcija i kontrola UEFA. Iako prosečnom ljubitelju fudbala nisu najjasnije, da probamo da ih “razmotamo”.

MN Press

Sve je po pravilima

Da krenemo redom. PSŽ je u pandemijskoj 2020. godini prihodovao je 99 miliona evra manje nego u godini pre nje. To je pad od 15 odsto. U isto vreme, budžet za plate je skočio za 43 miliona evra, odnosno 12 odsto i sada iznosi pomalo neverovatnih 414 miliona evra. Najviše u istoriji kluba.

Taj budžet je tri puta veći od prvog pratioca u Ligi 1, Olimpika Liona, čiji je budžet za plate 132 miliona evra. Štaviše, budžet za plate “svetaca” predstavalja 29 odsto iznosa svih plata u Ligi 1.

Ipak, to nije najveći budžet za plate u Evropi. Najveći je imala Barselona, sa 443 miliona evra, ali taj budžet je već na udaru i očekuje se da se smanji za oko 200 miliona. Iza PSŽ-a su Mančester siti (401 milion), Real Madrid (378 miliona), Liverpul (371 milion), Bajern (340 miliona), Mančester junajted (324 miliona) i Čelsi (323 miliona).

Pročitajte još:

U 2020. godini plate su u PSŽ-u skočile sa 56 na 74 odsto ukupnog budžeta. U poređenju sa ostalim klubovima iz Lige 1, to je prilično dobro. Poređenja radi, Monako troši 194 odsto svog budžeta na plate!

Treba napomenuti da je Liga 1 odlučila da postavi granicu na 70 odsto, baš kao što je u Primeri, zbog čega je Mesi otišao, ali je primena ovog pravila pomerena za sezonu 2023/24. zbog korone.

Ipak, Parižani imaju jedan od najvećih procenata u Evropi, odmah iznad Mančester sitija, čije plate “jedu” 73 odsto budžeta. Ispred njega je samo Milan, sa 108 odsto.

Po čemu su različiti

E, ali ono po čemu se PSŽ razlikuje od ostalih jeste poslovanje na tržištu igrača. Amortizacija kluba jeste skočila sa 123 miliona na 142 miliona (16 odsto), što je ogroman skok u odnosu na pre 10 godina, kada je izonsila samo 14 miliona evra. To je posledica politike kluba “ambiciozne regrutacije”.

Ako se pitate šta je “amortizacija transfera”, formula je: Plata plus obeštećenje, podeljeno sa brojem godina ugovora. Nejmar je, recimo, doveden za 222 miliona evra; njegova godišnja cena koštala je PSŽ 44 miliona godišnje u početku, a sada je pala na 11 miliona neto. Plastičnije predstavljeno, ako dovedete igrača za 100 miliona i date mu 10 miliona godišnju platu za ugovor na pet godina, taj igrač košta 150 miliona tokom pet godina, odnosno 30 miliona godišnje, sve dok se ne potpiše novi ugovor.

Naravno, u Francuskoj niko ne može ni da se približi PSŽ-u po pitanju amortizacije. Monako je drugi sa 88 miliona, Lion 76, Marsej 43, Lil 30…

A u Evropi?

U Evropi, naravno, nije tako. Amortizacija Barselone je 174 miliona godišnje; Juventusovo godišnje opterećenje je 167 miliona, Sitija 166, a Reala 159.

PSŽ se baš “otvorio” kad je iste godine doveo Nejmara i Kilijana Mbapea, ali ne i posle toga. U poslednje tri godine, “sveci” su na obeštećenja izdvojili 560 miliona evra. U isto vreme, Čelsi je potrošio 758 miliona, Juventus 801 milion, a Barselona čak 960 miliona!

Ako bi se računao samo neto trošak (zbog razlike u porezima), PSŽ je za pojačanja izdvojio neto 242 miliona evra. To je skoro duplo manje od mančesterskih rivala Sitija (460 miliona) i Junajteda (432 miliona).

Pogledajte samo ovo leto, gomila zvučnih pojačanja – Mesi, Serhio Ramos, Đanluiđi Donaruma, Žoržinjo Vajnaldum – a svi su došli kao slobodni igrači. Obeštećenje je plaćeno za Ašrafa Hakimija (60 miliona) i Danila Pereiru (16 miliona). Prošlog leta je Mauro Ikardi plaćen 50 miliona evra, a Serhio Riko šest miliona.

Serhio Ramos, PSG

Poređenja radi, Čelsi je u istom periodu potrošio 370 miliona evra, Mančester siti oko 290 miliona, Junajted oko 210 miliona, Juventus 160 miliona…

Prodaja igrača

Kad je u pitanju zarada od transfera, PSŽ se tu nije “opario”, pošto je u poslednje dve sezone zaradio samo 14 miliona evra. Ipak, oslobodio se ogromnih plata koje su imali Edinson Kavani, Tijago Silva i Toma Menije. Osim toga, on tek treba da prodaje igrače, jer su na transferi listi Ikardi, Ander Erera, Rafinja, Tilo Kerer, Pablo Sarabija i drugi.

Naravno, to što su oni na prodaju ne znači da će ih neko kupiti. Swiss Ramble procenjuje, a obično to vrlo tačno radi, da će Pari Sen Žermenov godišnji minus iznositi tek oko 49 miliona evra.

Do korone, PSŽ je skoro redovno prijavljivao profit. Ne veliki, ali ipak profit. E, onda je došla pandemija i minus od 125 miliona evra u 2020. Taj minus je u dobroj meri uzrokovan prekidom Lige 1 umesto pauzom. No, pošto UEFA gleda period od tri godine, taj minus pada na 53 miliona po sezoni.

Ukupan obrt je pao za 15 odsto, sa 659 miliona na 560 miliona. Ipak, PSŽ su prihodovali više od trećine zarada svih klubova u Ligi 1. Konkretno, više nego Lion (181 milion), Marsej (119 miliona), Lil (95 miliona), Sent Etjen (69 miliona) i Monako (62 miliona) zajedno.

A prihodi će sa Mesijem samo rasti, iako je Liga 1 najmanje zanimljiva od svih liga “petice” i nije toliko konkurentna kao druge. Ipak, PSŽ je i u takvom prvenstvu imao zaradu od 287 miliona evra od sponzora. To je za celih 100 miliona više nego svih ostalih 19 klubova lige.

Novac od sponzora

Veze to nema sa fer-plejom i ravnopravnim takmičenjem, ali ovde pričamo samo o novcu. A kad je novac u pitanju, dolazak Mesija je najbolji mogući argument da predsednik Naser al Kelaifi zatraži još para od sponzora.

Nije to naravno fer, ali u takvim okolnostima Mesi je idealan adut da Naser al Kelaifi ode kod sponzora i zatraži i bolje uslove. Osim toga, od Najkija će sve do 2032. godišnje dobijati 80 miliona evra. Sa Akorom ima ugovor na 60 miliona do 2022, ali sa opcijom da se saradnja produži na još tri sezone.

Kad je Mesi tu – nema dileme da će svi potrčati kod Al Kelaifiija. Juventusovi prihodi od sponzora su, na primer, posle dovođenja Kristijana Ronalda skočili za skoro 50 odsto! Kad bi PSŽ porastao za 25 odsto, to bi značilo i novih 70 miliona evra godišnje u klupskoj kasi.

Prodavaće se i dresovi, ali klubovima ide samo 10 odsto od njihove prodaje. Osim ako sami ne obavljaju prodaju, što je vrlo retko. Uglavnom to rade proizvođači, u ovom slučaju Najki, koji zato i daje 80 miliona evra godišnje. Kad bi PSŽ prodao i milion dresova više po ceni od 100 evra po komadu zaradio bi “samo” 10 miliona evra.

Šta je najveći problem

Televizijska prava, bez ikakve dileme. U 2020. su dobili 150 miliona evra, skoro 100 miliona manje od Barselone (249 miliona) ili Liverpula (233 miliona).

Trebalo je da prava u Francuskoj poskupe za 60 odsto, sa 760 miliona na 1,2 milijarde, ali Mediapro zbog ranog kraja sezone 2019/2020. to nije mogao da isplati. Zato je ugovor poništen. Kanal+ ih je preuzeo, ali će ih do 2024. plaćati samo 650 miliona evra godišnje. Ako računamo i prenose u inostranstvu, taj ugovor će biti vredan 725 miliona evra. Premijer liga zarađuje 3,6 milijardi, Primera dve milijared, Bundesliga 1,4 milijarde, a Serija A 1,3 milijarde.

PSŽ je mnogo dobio plasmanom u finale Lige šampiona 2020. godine (127 miliona evra), s tim da je prihod od utakmica odigranih u avgustu prenet na narednu sezonu, oko 47 miliona.

Prihod od ulaznica je pao za 20 odsto, odnosno za 24 miliona evra, ali se sada očekuje skok, jer će zbog Mesija barem VIP lože značajno poskupeti. Al Kelaifi je već pričao i o novom stadionu sa 80.000 mesta naspram Parka prinčeva, čiji je kapacitet 50.000.

Hakimi, Vajnaldum, Donaruma, Ramos i Mesi, Tanjug/AP Photo/Francois Mori)

Eksterni dug

Kad je u pitanju eksterni dug, PSŽ stoji veoma dobro. Toga u Parizu nema, iako su obaveze prema vlasnicima iz kompanija Katar Sports Investment skočile za 50 miliona evra, na ukupno 197 miliona. Neto dug je “samo” 125 miliona evra.

Mnogo gore stoji Totenhem sa dugom od 947 miliona evra, Mančester junajted sa 599 miliona ili Barselona sa 480 miliona. Veći dug od Pari Sen Žermena imaju i Inter, Juventus, Liverpul – svi bar 100 miliona evra veći – pa i Arsenal i Atletiko. Manji samo Milan, Siti, Čelsi, Borusija Dortmund i neverovatni Bajern, koji ne duguje nijedan jedini evro.

Naravno, svega toga ne bi bilo da šeici iz Katara pred sezonu 2017/2018. nisu u klub upumpali 316 miliona evra. Jasno je, međutim, već sada da je malo verovatno da će PSŽ snositi posledice zbog dovođenja Mesija.

Jedan od razloga je što u ne baš najjasnijim pravilima UEFA, klubovima se dozvoljava minus pod određenim uslovima. Na primer, ako se ulaže u omladinski pogon (u slučaju PSŽ-a 24 miliona evra), ženski fundal (9 miliona) ili zajednicu. Tako da su “sveci” u trogodišnjem period do 2020. čak imali i profit od 4 miliona evra!

UEFA je već objavila da će zbog korona virusa 2020. i 2021. godinu posmatrati odvojeno. To će dalje olakšati klubovima da se prilagode novonastaloj situaciji. Osim toga, vlasnicima će biti omogućeno da sami pokriju minus nastao pandemijom, a to nije problem za šeike iz Katara.

Ograničenje plata

Vraćamo se na početak teksta i nova pravila UEFA umesto finansijskog fer-pleja. Ne treba nikako zaboraviti ni politiku. Al Kelaifii je prvi stao uz Aleksandra Čeferina i UEFA kad je proletos pravljena Superliga Evrope. Time je još više ojačao svoje pozicije u evropskoj kući fudbala. To znači da će se glas PSŽ-a slušati kada se bude uvodio “seleri kep”. Treba istaći da ni taj porez na luksuz ne bi trebalo da bude veliko opterećenje za vlasnike kluba.

Tako da, ako bi bilo kakva inspekcija došla u PSŽ, sve bi bilo čisto i po pravilima.

Fer-plej i ravnopravnost niko nije pominjao.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike