Analiza legendarnog Filipa Lama: Zašto svi igrači vole Pepa Gvardiolu

06.05.2021

18:33 >> 19:29

0

Bivši kapiten Bajerna opisao kako je doživeo Katalonca sa kojim je radio od 2013. do 2016. godine

Analiza legendarnog Filipa Lama: Zašto svi igrači vole Pepa Gvardiolu
Copyright Profimedia

Pep Gvardiola dobija pohvale sa svih strana za plasman Mančester sitija u finale Lige šampiona, a vredno priznanje dobio je i u kolumni bivšeg fudbalera koja je objavljena u španskom dnevniku “El Pais”. Bivši kapiten Bajerna Filip Lam opisao je kako je doživeo Katalonca dok su sarađivali u bavarskom klubu od 2013. do 2016. godine.

Pep Guardiola mi je jednom rekao: “Na velikim utakmicama odaberem samo 11 najboljih igrača koje imam”. Ova rečenica je bila njegova deviza. Gvardiola je trener koji voli umeće i talenat kod svojih igrača. Neki treneri žele da smanje složenost fudbala, a Gvardiola želi da dominira ovom složenošću. Njegov rad bi se mogao uporediti sa velemajstorom šaha ili sa dirigentom koji iz svakog muzičara izvuče najbolje – napisao je Lam.

Zaista, Lam ne greši, bar kada je u pitanju njegovog iskustvo sa Gvardiolom. U Bajernu, na samom kraju karijere, bio je više od običnog desnog beka. Kada bi se Bajern branio, povlačio bi se u liniju sa četiri odbrambena igrača u poslednjoj liniji, ali kod napada bi ulazio u sredinu i bio bi deo veznog reda kao treći defanzivni igrač sa malo većom slobodom da kreira. Lam opisuje svog trenera onako kako ga je video dok je pre dolaska u Minhen vodio Barselonu:

– Kada je Barsa osvojila Ligu šampiona 2009. i 2011. godine, oni su davili svoje protivnike. Ovaj stil je bio moguć jer su svi u klubu sledili ovu ideju “totalnog fudbala” iz Johana Krojfa. Da je Gvardiola bio u stanju, na teren bi poslao jedanaest Inijesti. Ali na drugim mestima je morao malo da žrtvuje svoje ideje. Njegov Mančester Siti sada igra malo opreznijim stilom, i on je prešao na atletsku odbranu koja dominira u vazdušnoj igri. Ekipa ponekad ostavlja loptu, vraća se, brani u svom delu terena, pa zato treba vremena da se postavi kontranapad.

Pročitajte još

Lam tvrdi da svi igrači vole Gvardiolu:

Gvardiola je naučio da ceni jednostavne golove, iz kornera ili udarca izvan kaznenog prostora. On razume da se i ovi golovi računaju. On nije samo sledbenik tiki-take. Ono šta Gvardiola želi je pre svega razvije sposobnosti svojih igrača. Odaje im počast ne stavljajući sistem, bilo da je to 4-3- 3 ili 3-5-2, iznad njih. On je prijatelj igrača, na usluzi im je. I svi vole Gvardiolu – zaključio je Lam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike