Težak period za kraljicu Elizabetu: Prva godišnjica braka bez voljenog Filipa

21.11.2021

21:22

1

Da je on još uvek živ, proslavili bi 74 godine zajedničkog života

Težak period za kraljicu Elizabetu: Prva godišnjica braka bez voljenog Filipa
Copyright Tanjug/AP Photo/John Stillwell

Kraljica Elizabeta je pre sedam meseci ostala bez voljenog supruga princa Filipa. Da nije preminuo, njih dvoje bi ovog vikenda slavili čak 74. godišnjicu braka. 

Venčanje tada princeze Elizabete i Filipa Mauntbatena upriličeno je 20. novembra 1947. godine u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Ona je bila starija ćerka kralja Džordža Šestog, naslednica britanskog prestola, a on bivši grčki i danski princ. Osim što se morao oprostiti od svojih titula, Filip je uzeo britansko državljanstvo i majčino prezme. Da bi se venčao Elizabetom, morao je da se odrekne i pravoslavne vere.

Profimedia
 

Na kraljevskom venčanju nije prisustvovao niko od njegove porodice izuzev već tada vidno bolesne majke, koja je bila praunuka kraljice Viktorije. Kao što je poznato, Filip i Elizabeta jesu rodbinski povezani i to u trećem kolenu. No, za monarhije tih godina ništa nije bilo čudno.

Njihov brak je u početku bio na klimavim nogama, a mnogo se pričalo i o Filipovim aferama. No, pragmatična Elizabeta je uvek vukla konce i znala kako da sačuva njihov odnos i monarhiju. 

Wikimedia/Michael Gwyther-Jones
 

Svih 73 godine Filip je bio njena javna i privatna podrška, a u braku su dobili četvoro dece - princezu Anu, te prinčeve Čarlsa, Endrjua i Edvarda.

Profimedia
 

Kako pišu britanski mediji, kraljica Elizabeta je u poslednje vreme mnogo povučenija, a imala je i zdravstvenih problema. Tek nedavno se prvi put pojavila u javnosti nakon pauze, a mnogi su se zabrinuli zbog boje njenih ruku koje su bile ljubičaste.

Steve Parsons/Pool Photo via AP
 

Ono o čemu sada svi pričaju jeste i to da li će princ Hari posetiti baku za Božić, kada se svi tradicionalno okupljaju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike