Seljak sam, zatucani Srbin koji ne razume umetnost! Viktor Savić prozvao Marinu Abramović: Vrati nagradu

03.11.2021

19:49

2

Glumacu se po svemu sudeći nije dopao radi poznate umetnice

Seljak sam, zatucani Srbin koji ne razume umetnost! Viktor Savić prozvao Marinu Abramović: Vrati nagradu
Copyright Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumac Viktor Savić je putem društvene mreže Instagram izneo svoj stav o radu umetnice Marine Avramović. Naime, on je na pomenutoj platformi podelio isečke iz performansa poznate umetnice, na kojima joj potpuno nagi muškarci prilaze, dok ona kleči, čime je on, po svemu sudeći zgrožen.

- Znam, seljak sam… Zatucani Srbin koji ne razume „umetnost" - napisao je Viktor u okviru svog Instagram storija. 

Instagram printscreen/_njezz_
 

Na jednom od snimaka koje je Viktor podelio, a u okviru performansa, muškarci pokazuju Marini polni organ, da bi kasnije došlo i do kontakta.

- I kao takav kažem: „Marina vrati nagradu“ - napisao je Savić, misleći na Zlatnu medalju za zasluge, koja je uručena Marini, kao jednoj od najznačajnijih umetnica današnjice.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Inače, Abramovićeva živi od 1975. godine u Amsterdamu, gde je 1987. godine kupila kuću, ali je više vremena provela putujući po svetu i na izložbama. U jesen 2005. godine preselila se iz Amsterdama u Njujork. Godine 2005. udala se za italijanskog skulptora Paola Kanevarija.

Jedan od njenih najzapaženijih performansa jeste onaj sa dvadeset noževa koji je bio je prvi u nizu deset akcija nazvanih „Ritmovi“ i Marina je tada sebi prvi put nanela lakše telesne povrede. Noževe je koristila tako što ih je brzo zabadala između prstiju, a kad god bi pri brzini zasekla prst uzimala bi drugi nož. Njena ideja bila je da ritam udarača tako uskladi da uvek unapred zna kada će nož dodirnuti njenu kožu.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Abramovićeva je sarađivala i sa velikim holivudskim zvezdama, poput Lejdi Gage, ali se svojevremeno pojavila i u jednoj epizodi kultne serije „Seks i grad“.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike