Po zaradi i milioneri, po pregledima milijarderi! Poznati koji samo od Jutjuba mogu lagodno da žive

17.10.2021

11:35

0

Autor: M. Gudžulić

Iako je dugo važilo da pevači najviše novca mogu da „uzmu" nastupajući po Srbiji i inostranstvu, čuvena platforma vremenom je postala i glavni izvor zarade

Po zaradi i milioneri, po pregledima milijarderi! Poznati koji samo od Jutjuba mogu lagodno da žive
vojaz brena karleusa - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Od pojave interneta, te Jutjuba, kao i drugih digitalnih muzičkih platformi, mnogi izvođači su uspeli da značajno prošire svoj biznis i dobili dodatni izvor prihoda, koji često dostiže i sume od nekoliko stotina hiljada, pa i miliona evra. Reperi i treperi, ipak, „ukrali su slavu" narodnjacima, folkerima, jer trenutno prednjače na brojnim platformama. Rekorderi u regionu su definitivno bosanski dvojac Džala Brat i Buba Koreli, piše „Kurir", koji na pomenutom sajtu za slušanje muzike i gledanje spotova imaju ukupno skoro tri milijarde pregleda.

Zarada

Ako se uzme u obzir da je zarada na Jutjubu u proseku na milion pregleda oko hiljadu evra manje-više (u zavisnosti iz koje države se video gleda), može se reći da su njih dvojica od ovog sajta dosad zaradili preko dva i po miliona evra. Svakako, treba uzeti u obzir i da se na njihovom kanalu nalaze spotovi drugih izvođača sa kojima su sarađivali, pa su „deo kolača" delili sa njima. Poznato je da deo zarade ide i izdavaču, ali u slučaju sarajevskog dvojca, koji imaju svoj studio i Jutjub kanal, nema potrebe da deo prihoda daju drugima.

Maja Berović

Poznata pevačica na Jutjubu ima skoro 400 miliona pregleda, pa zaradu višu od 300.000 evra. Za brojne izvođače trep muzike, sa druge strane, poput Cobija, Raste i Senide („Bassivity Digital", koji ima preko 1.000.200.000 pregleda) - se ne zna tačna zarada svakog ponaosob. Ukupna suma je, međutim, oko milion evra.

Maja Berović, Foto: A.A./ATAImages
 

Ceca - druga na tronu

Kada je u pitanju tradicionalnija muzika, poput folka i popa, Ceca Ražnatović ubedljivo je na vrhu. Njene pesme na pomenutoj platformi imaju preko 1.000.700 pregleda, ali i nešto manju zaradu, jer, po rečima izvora pomenutih medija, ona kanal nije monetizovala odmah. Bilo kako bilo, od Jutjuba je do sada zaradila približno milion evra - baš poput Bube i Džale, jer je svoj izdavač, pa tako zaradu ne deli sa drugima, osim kada je u pitanju porez koji svi moraju da plaćaju.

Ceca Ražnatović A.A./ ATAImages
 

Brena, Čola, Ana Nikolić

Na vrhu liste se nalazi Lepa Brena sa 573 miliona pregleda na jutjubu i zaradom od oko 500 hiljada evra do sada, a odmah iza nje je Zdravko Čolić sa 500 miliona pregleda i zaradom preko 450 hiljada evra. Jedna od popularnijih na ovom kanalu je i Ana Nikolić sa 266 miliona gledanja i približnom zaradom oko 200 hiljada evra do sada.

JK i Dara

Na petom mestu je Jelena Karleuša koja je do sada od jutjuba zaradila više od 200 hiljada evra sa 257 miliona prikaza, dok je njena koleginica Dara Bubamara na visokom šestom mestu sa 206 miliona pregleda i zaradom od oko 180 hiljada evra.

Jelena Karleuša i Dara Bubamara ATAImages/Antonio Ahel
 

Senidah, Vojaž, Ceca... Profitiraju i od „skidanja" muzike!

Veliku zaradu muzičari imaju zahvaljući „strimingu", odnosno digitalnim platformama sa kojih se daunloaduju njihovi hitovi. Cena za milion „strimova" kreće se u proseku od 3.000 do 3.500 evra, a kao što se može videti na fotografiji sa jednog od tih „striming" servisa, najslušanija je slovenačka zvezda Senidah sa skoro 80 miliona strimova. To znači da je do sada zaradila samo 280 hiljada evra zahvaljujući ovoj platformi.

Senidah. Foto: Antonio Ahel/ATAImages
 

Iza nje se nalazi Buba Koreli sa 77 miliona strimova i zaradom od 270 hiljada evra, a na trećem mestu je Stefan Đurić Rasta sa 53 miliona i 185 hiljada evra.

Reper Cobi je na ovoj platformi zaradio oko 143 hiljade evra sa 41 milion skidanja pesama, a na petom mestu je Vojaž sa 38 miliona i zaradom od 130 hiljada evra. Maja Berović ima približno 32 miliona strimova i zaradu od oko 110 hiljada evra. Jala Brat nije ni približno popularan na platformi kao Buba, a njegove pesme imaju 16 miliona strimova za šta je do sada dobio 60 hiljada evra.

Džala Brat i Buba Koreli, Foto: M. M./ATAImages
 

Od folkera i pop izvođača najviše se ističu Ceca sa 19 miliona strimova i zaradom oko 60.000 evra, Brena 15 miliona 50.000 evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike