Stvar prestiža je biti s pevačicom koju svi žele! Istražujemo zašto sve srpski sportisti vole estradu (FOTO)

26.07.2021

20:40

0

To nije stvar koja je novijeg datuma, to je ono što je bilo prisutno i deceniju unazad - kaže sagovornica za 24sedam

Stvar prestiža je biti s pevačicom koju svi žele! Istražujemo zašto sve srpski sportisti vole estradu (FOTO)
Lepa Brena i Boba Živojinović, Katarina Grujić i Marko Gobeljić, Jelena Karleuša i Duško Tošić, 24sedam/ATA Images/Instagram

Da sportisti vole lepe žene, uopšte nije tajna, a pored glumica, manekenki, pevačice svakako prednjače u tom izboru. Osim što po uspešnosti mogu da im pariraju, malo je onih i kojima ne prija da pored sebe imaju nekog ko je, naizgled, nedostižan. Neke „moderne bajke” bile su kraćeg veka, dok druge traju i odolevaju kako vremenu, tako i problemima koje javni život sa sobom svakako nosi.

Bilo kako bilo, muzička scena i sport već decenijama idu „ruku pod ruku”, a dokaz za to su, između ostalog, Katarina Grujić i Marko Gobeljić, Tamara Milutinović i Darko Jevtić, Teodora Džehverović i Nino Čelebić, Jelena Karleuša i Duško Tošić ili Lepa Brena i Boba Živojinović.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by JELENA KARLEUŠA (@karleusastar)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)

Od bivših koje su ostavile traga, a „gorele” su između pevačice i sportiste, posebno se izdvajaju ljubavi Slavice Ćukteraš i Vladimira Avramova, Ane Kokić i Nikole RađenaKatarine Sotirović i Aleksandra Rašića, te Nataše Bekvalac i Danila Ikodinovića.

O tome zašto srpski sportisti vole pevačice, ekipa 24sedam porazgovarala je sa psihologom Aleksandrom Janković, kao i sociologom Ratkom Božovićem, koji su se u jednom odmah složili – da se sličan sličnom raduje.

Razumevanje, pre svega

– To nije stvar koja je novijeg datuma, to je ono što je bilo prisutno i deceniju unazad. Još tada je to bilo u potpunosti uobičajeno. Čak je postojala i pošalica da su sport i muzika društvo i da bi bilo dobro da se devojke koje žele da privuku nekog iz sportskog sveta bave nekom vrstom estrade. Zaista postoji to da se „sličan sličnom raduje” u smislu prepoznatljivosti, problema koji donosi život javne ličnosti, uzajamnog razumevanja, obaveza koje posao koji je vrlo specifičan i u jednom i u drugom slučaju nalaže – počela je Aleksandra Janković, pa nastavila o tome kako je i sasvim normalno da se baš ova dva sveta „preklapaju”.

Pročitajte još:

– Budući da sportisti i te kako izlaze, odlaze na koncerte, razna događanja, sasvim je normalno da tu negde i pronađu partnerku i da se uspostavi neka vrsta veze. Za sportiste je posebna ta disciplinovanost, model u kome postoji vrlo određena satnica i kako se kada ponaša, tako da se i zahteva da partnerka bude puna razumevanja u odnosu na tu njegovu satnicu. S druge strane i osoba koja je estradna zvezda takođe ima svoju vrlo specifičnu funkcionalnost, pa je to nekako obostrano. Moguće je da i jednoj i drugoj strani više odgovara da onaj drugi ima tu vrstu razumevanja, empatije, nego što bi imao neko ko ima uobičajeno radno vreme i ko prosto ne može da prihvati takvu vrstu obaveza svog partnera, odnosno partnerke.

„Postignuće”

Ona je zatim istakla da muškarci, osim što svakako preferiraju atraktivne žene, u većini slučajeva posebno uživaju sa onima koje su predmet želje njihovih konkurenata.

– Postoji još jedna stvar koja je tu važna, a to je pitanje prestiža. Ako malo pogledamo i svetsku scenu, ako je neko žena poznatog sportiste po pravilu i učestvuje u javnosti. Na neki način ona, postaje i zvezda iz senke. Ukoliko je ona takođe zvezda, onda verovatno da postoji i to duplo dobro. On se tada prilično i hvali svojom partnerkom, a s muške tačke gledišta „postignućem”. Učestvuje u toj, na žalost još uvek prisutnoj, „društvenoj utakmici”, gde muškarci jednim delom vole vrlo atraktivne žene, sami po sebi, ali s druge strane, još više vole da one budu predmet želje njihovih konkurenata. Na neki način, „skače im cena na tržištu”. Pevačice su često predmet obožavanja i to velikog broja muškaraca koji i ne moraju da budu deo neke poznate društvene elite. I u porodici i ovde i onde, on negde dobija još više na značaju, ne samo zato što je sportista, nego zato što pored sebe ima nekog koga svi priželjkuju, a ne mogu da imaju.

Vetar u leđa, ali tuđa

Psiholog je zatim objasnila i šta može da se desi pošto se veza podigne na viši nivo i osnuje se porodica.

Pročitajte još:

– Ukoliko kao ličnosti nisu baš zreli, samostalni, dovoljno sigurni u sebe, postoji mogućnost da bilo koja od strana traži da onaj drugi (po pravilu, muškarci to traže od žena) malo smanji svoje angažovanje na, na primer, estradnom planu. I nije retkost da se ostvarena i javno priznata žena povuče. Onog trenutka kada postanu supruge, a posebno majke, od njih se očekivalo da ipak svoju karijeru stave u drugi plan. Naravno, ne mora da bude pravilo, ali od žena se očekuje da one ipak malo „povuku ručnu” i da budu vetar u leđa, ali nečija druga. Ne u sopstvena – zaključila je ona.

Poznat poznatog privlači

– „Sličan se sličnom raduje” i sličan se za sličnog vezuje. To je logika – rekao nam je Božović, koji smatra da je tu, između ostalog, finansijska stabilnost jak faktor.

– Sportisti, pre svega, deluju kao zdravi ljudi. Tako da i to može biti neki podsticaj. Drugo, visoki, lepi, snažni, šta ćete više za neku komunikaciju koja bi imala erotski odgovor? Meni se čini da su i jedni i drugi u polju javne sveprisutnosti. Nisu nepoznati, već poznati, svejedno šta to „poznati” može da bude, napravljeno logikom medijske igre koja je često problematična. To je spoj ljudi koji su uspešni u javnom polju i, onda, poznati se vezuju za poznate, da ne bi došlo do poremećaja, kako je u i šali nazivaju, „savršene harmonije”. A i lakše je „vezati” poznate sa poznatim, nego poznate s nepoznatim. Ono što je kod sportista snaga, uspešnost, rezultat, to je kod dama izgled, lepota, kao i profesionalna uspešnost. Nijedan od ovih atributa nisu za potcenjivanje.

Dalje, sociolog objašnjava kako se disciplina koju sportista razvija donekle prenosi i na njegovo ponašanje u privatnom životu.

– Kad se igra neka važna utakmica, trener sportiste onemogući da švrljaju i troše energiju na nešto što nije sport i sportska igra. Prema tome, između toga da budu švaleri i oni koji troše energiju na mnoštvo kontakata, negde se tu učini da je celishodnije da se vežu za jednu ličnost i da neke navike malo redukuju, od mnoštva u jedninu – ispričao je on.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti