Slavica, Nada, Olgica: Ovo su žene iza najvećih Tominih hitova, ali i neispričani ljubavni krahovi

13.10.2021

21:38

0

Kralj kafanske pesme mnogima je posvetio stihove, ali o svojoj najvećoj ljubavi nikad javno nije ni govorio...

Slavica, Nada, Olgica: Ovo su žene iza najvećih Tominih hitova, ali i neispričani ljubavni krahovi
Copyright Toma Zdravković ATAImages/Antonio Ahel

Prošlo je trideset godina od smrti Tome Zdravkovića, a hitovi zbog kojih je dobio „titulu" kralja kafanske pesme i danas traju. Većinu je, inače, posvetio ženama, ali o svojoj najvećoj ljubavi javno nikad nije hteo ni da priča, što svakako intrigira. Tako se vremenom „stvorila", na primer, „Branka", „Danka, „Nada", „Sanja", „Ljiljana"... A najtužniju posvetio je prvoj koju je zavoleo. 

„Buket belih ruža"

Pesma „Buket belih ruža” inspirisana je Slavicom, devojkom u koju je Toma Zdravković bio smrtno zaljubljen, a koja je umrla i pre nego što je napunila 20 godina. Upoznao ju je u Tuzli, tokom nastupa u hotelu „Bristol” i to je bila ljubav na prvi pogled. Kada je otišao u Beograd da peva u jednom baru na Terazijama, njegovoj prvoj probi prisustvovali su fudbaleri Dragoslav Šekularac i Zoran Miladinović. Kako je i sam Toma pričao, njih dvojica su mu se podsmevala, što ga je poprilično demolarisalo, preneo je „Grand onlajn", pa nije ni primetio da njegova Slavica sedi sa Zoranom. Tada je shvatio da nešto nije u redu i srce mu je bilo slomljeno.

Toma Zdravković 24sedam
 

- Pred celim društvom rekla je da mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela „Balkan", a ona se pojavila tek posle ponoći - pričao je kasnije Toma o krahu svoje prve velike ljubavi.

Da preboli Slavicu, Tomi je pomogla Olgica. Njih dvoje su se i venčali, ali brak nije potrajao. Kada ga jednom na Svetom Stefanu dočekao telegram u kome je pisalo da je Slavica na samrti, a on zbog zakazanih nastupa nije mogao da je vidi poslednji put, napisao je pesmu „Buket belih ruža", koju je posvetio njoj.

Samo je jednoj supruzi posvetio pesmu

Nada je jedina supruga kojoj je Toma posvetio pesmu. Toma je Nadu upoznao u Budvi 1972. godine, nakon čega su se ubrzo venčali. Međutim, ni ovaj brak nije potrajao, a on je nakon razvoda bio očajan. Kako je ispričao njegov brat Novica, Toma deset dana nakon rastanka od Nade nije izlazio iz kuće. Opijao se, iako mu je zdravlje već bilo ozbiljno narušeno.

Zatijm je otišao za Nemačku, gde je proveo pet godina. Posle Nemačke je usledila Kanada, pa Amerika, gde je upoznao Gordanu, koja je s njim ostala do njegove smrti.

„Danka”

Najpoznatija kafanska pesma, „Danka", posvećena je voditeljki dnevnika, Danki Novović, često su prenosili mediji. Toma je jednog jutra pun naboja probudio brata Novicu i rekao mu:

- Jao, kakvu sam pesmu napisao! Zove se „Danka".

Međutim, ona ovom pesmom u početku nije bila nimalo oduševljena - a kada joj je Toma poslao buket od sto karanfila, ona ih je razdelila komšijama.

- Bila sam ljuta. Nisam htela da govorim s njim. Kasnije sam shvatila da je malo žena kojima je, s toliko emocija, otpevana tako lepa pesma. Verovatno je Toma, ne verovatno nego sigurno, mene voleo. Bio je možda malo zaljubljen, a to je bila njegova inspiracija. Na jednom dočeku Nove godine, kada je zapevao tu pesmu, prišla sam mu, izljubila ga i izgrlila. Bio je srećan kao dete - pričala je kasnije ona.

„Za Ljiljanu"

Još jedan kafanski hit za sva vremena, „Za Ljiljanu", nasto je 1982. godine, kada je Toma Zdravković na snimanju serije „Doktorka na selu" upoznao glumicu Ljiljanu Blagojević. Dugo se nije znalo ko je Ljiljana kojoj je Toma posvetio ovu pesmu, dok njena ćerka Kalina Kovačević nije u jednoj emisiji otkrila da je inspiracija bila njena majka.

- Tačno je. Stihovi te numere posvećeni su upravo meni. Verovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše „Za Ljiljanu" - potvrdila je ona kasnije u jednom intervjuu.

„Jelena"

Pesma „Jelena" nastala je zahvaljujući supruzi Tominog brata Novice. Naime, kada su se Novica i ona posvađali, zbog čega je on patio i žalio se bratu u kafani, Toma stihove napisao upravo tu i to na salveti.

Novica Zdravković Glamur printscreen
 

Bio je pevač tuge...

Ipak, nisu samo pesme posvećene ženama obeležile njegovu karijeru. On je pevao, ali i pisao i o duši, kao i patnji. Bio je „pevač tuge". Zato su neke njegove pesme sinonim za kafanu decenijama unazad, poput „Svirajte noćas samo za nju", „Umoran sam od života", „Da l' je moguće", „Tužno leto", „Dva smo sveta različita", „Kafana je moja istina" i mnoge druge.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike