Tajna Tome i Ruške: U bolu za njom, Zdravković je napisao jedan od najvećih hitova "Noćas sam tužan, o Ciganko moja"

27.09.2021

13:20

0

Autor: Marija Mitić

Ova pesma je bila veliki hit tokom sedamdesetih godina prošlog veka širom stare Jugoslavije, a živi i danas

Tajna Tome i Ruške: U bolu za njom, Zdravković je napisao jedan od najvećih hitova "Noćas sam tužan, o Ciganko moja"
Toma Zdravković - Copyright Printscreen Youtube/ TomaZdravković

Kada bismo pričali o hitovima legendarnog pevača Tomislava Tome Zdravkovića bilo bi nam potrebno mnogo vremena, s obzirom na to da ih ima nebrojano mnogo. Ipak, neke pesme su popularnije od drugih, poput pesme "Noćas sam tužan, o Ciganko moja", koja je bila veliki hit tokom sedamdesetih godina prošlog veka širom stare Jugoslavije, a živi i danas.


Kako je zabeležio Milenko Radulović u feljtonu "Devojke koje su me ostavljale", Toma je napisao ovu numeru 1962. godine, a ona je proistekla iz njegovog dubokog razočaranja u ljubav.

Naime, tada mladi Toma, jedan nepoznat kafanski pevač, bio je razočaran zbog svojih neuspeha i neizvesne budućnosti. Godine 1962. nastupao je sa orkestrom u hotelu "Park" u Nišu, a jedne večeri upoznao je ćerku šefa orkestra Žike Ilića, koja se zvala Ruška. 

Printscreen/Youtube
 

 

Ruška je od tada svake večeri dolazila da sluša Tomu, a blizina i česti susreti učinili su svoje. Međutim, kako je Ruška još uvek bila maloletna, roditelji su joj, čim su primetili varnice između nje i Tome, zabranili da posećuje ovaj lokal, a takođe im se nije svidelo ni to da im ćerka zavoli neuspešnog pevača, kakav je Zdravković tada bio.

Ipak, dvoje mladih i zaljubljenih odlučili su da počnu da se viđaju krišom, međutim, ni to nije bilo dugog veka. Ruškini roditelji uhvatili su ih na jednom izletu, nakon čega su na svaki način odlučili da prekinu njihovu romansu.

 
- U takvoj situaciji za mene je bilo strašno da shvatim da će Ruška otići, jer sam je voleo više nego sebe. Ali pošto sam bio kafanski pevač bez perspektive, znao sam da je skoro nemoguće razgovarati s njenim roditeljima o nekoj čvršćoj vezi sa Ruškom - navodi se u tekstu na zvaničnoj stranici "Tomislav Toma Zdravković" koja se bavi pevačevim likom i delom. Potom autor otkriva kako je došlo do konačnog kraha njihove ljubavi.
Printscreen/YouTube/RTS Kvadratura kruga
 

 

- Sutradan, pred njihov odlazak, Ruška me je nekoliko puta zvala telefonom. Na jedan od mojih poziva javila se njena majka. Opet me je molila da na svaki način oslobodim Rušku. Molila me je da preko telefona kažem voljenoj devojci da od naše veze nema ništa, da ja imam drugu devojku, koju volim i s kojom imam ozbiljnih planova. Pokušao sam. Pozvao sam Rušku telefonom. Ali samo što sam počeo izmišljenu priču, ona je to shvatila i zatvorila telefon. Bio je to kraj naše ljubavi. Iste večeri spakovao se kompletan orkestar i sa Ruškom otišao za Beograd jer su se uplašili da ona usput ne napravi neku glupost - navodi pomenuti autor,  te otkriva da Toma potom odlazi u kafanu gde mu od bujice osećanja navire inspiracija za pesmu "O, Ciganko moja", za koju tada nije ni slutio da će postati vanvremenski hit.
 
- Negde posle ponoći sišao sam u kafanu. Bila je prazna, bez gostiju. Bio sam sâm. Seo sam za klavir. Razmišljao sam o Ruški i svirao neke kompozicije koje su se njoj dopadale. Nisam bio svestan da sam u jednom trenutku počeo da sviram nešto što me nije podsećalo ni na jednu moju kompoziciju. Obratio sam malo više pažnju i napisao melodiju koja je bila vrlo simpatična za slušanje. Pošto nisam mogao odmah da napišem tekst, da ne bih zaboravio, nazvao sam je "Ciganka".
 
Posle nekoliko meseci, kad sam sreo Rušku, pošlo mi je za rukom da joj ispričam sve što se dogodilo između nas i zbog čega smo se rastali. Te noći, posle našeg novog susreta, napisao sam tekst za već postojeću muziku "Ciganke" - navodi se dalje, a autor potom otkriva kako je kantatautoru navrla inspiracija jedne kišne noći.

Printscreen Youtube/ TomaZdravković
 

 

 - Inspiracija se rađala ovako: Noć je bila hladna, kišovita... Sedeo sam u krevetu umotan u debelo ćebe i razmišljao. Slušao sam izvesno vreme dobovanje kišnih kapi po mom prozoru. Sve oko mene je bilo tužno - navodi autor, a potom se Toma prisetio poslednjeg susreta sa Ruškom. San ga je polako hvatao i prisećao se teških trenutaka doživljenih za kafanskim mikrofonom, stotine razbijenih čaša, prljavih stolnjaka, razbijenih noseva...
 
- Grizlo me je nešto u grudima, hteo sam da prekinem sa svim u toj jednoj noći. Sati su brzo odmicali. Dan se već približavao. Nisam mogao ni da zaspim, niti da se rasanim. Ruška mi je svakog časa odvlačila pažnju. Setio sam se u jednom trenutku one pesme, onih divnih taktova koje sam nekada zapisao u maloj notnoj svesci. Setio sam se one reči "Ciganka" kojom sam krstio pesmu posvećenu izgubljenoj ljubavi, izgubljenoj Ruški, izgubljenim danima, nesreći, sudbini Tome Zdravkovića... - piše u feljtonu, gde Radulović navodi kako je Toma došao do teksta koji mu je odjednom navirao kao lavina.
 
- Odjednom, nešto se u meni rađalo. Bol iz grudi iščezao je u jednom trenutku. Postao sam svežiji. Izgovorio sam glasno jednu rečenicu i osetio da je to ono što sam želeo. 



Ponavljao sam to nekoliko puta. A onda su kao niti počeli da se rađaju stihovi. Beležio sam reči na običnom novinskom papiru. Bila je to jedna teška, neprospavana noć. Sutradan sam bio umoran kao da sam čitave noći radio težak fizički posao. Ta pesma postala je deo mene. Čuvao sam je ljubomorno, skrivajući godinama i reči i note na dnu mog starog kofera. Kada sam kasnije snimio tu pesmu, ona je vrlo brzo postala hit. Pevala se po kafanama, ljudi su lomili čaše slušajući je. "Ciganka" je kompozicija koja mi je prokrčila put u pevanju i muzici - naveo je pomenuti autor.
 
Za samo mesec dana ova ploča prodata je u tiražu od 150.000. Toma je postao popularan, slavan, a legendarni pevač je u više navrata isticao da je možda baš to pesma koju najviše voli.
 
Podsetimo, u četvrtak 30. septembra navršava se 30 godina od smrti pevača.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike