Svima nam je bio otac! Poznati se opraštaju od Balaševića: Neka ti je laka crna zemlja

20.02.2021

16:03 >> 16:04

0

Autor: D. Božović

Smrt čuvenog kantautora je sve zatekla, a poštovaoci njegovog lika i dela izjavili su saučešće porodici i oprostili se emotivnim rečima od Đorđa

Svima nam je bio otac! Poznati se opraštaju od Balaševića: Neka ti je laka crna zemlja
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Čuveni kantautor Đorđe Balašević preminuo je juče u 67. godini, a vest o njegovoj smrti zatekla je čitavu estradu, prijatelje, kolege i porodicu, koji su neutešni zbog velikog gubitka legendarnog pesnika.

Odmah nakon saznanja ove tužne informacije, mnoge kolege su se putem društvenih mreža oprostile od Balaševića i uputile mu poslednji pozdrav, a porodici izjavile saučešće. Među njima našli Nataša Bekvalac, Šako Polumenta, Toni Cetinski, Marija Šerifović, Hari Verišanović, Lena Kovačević i mnogi drugi.

Bekvalčeva je putem svog Instagram storija napisala stihove Balaševićeve numere i time mu odala počast.

Printscreen Instagram/bekvalceva

– Naposlelku, ti si navek znala da sam virac, da je nebo moja livada, da me može oduvati najblaži nemirač, da ću po’ reći stati, da se neću osvrtati, nikada – napisala je Bekvalčeva u okviru svog storija na Instagramu.

Šako Polumenta je takođe jedan od onih kojem je smrt čuvenog Balaševića teško pala, a on se putem Instagrama oprostio od kantautora emotivnim rečima.

– Đole nas. Umetniče, knjizevniče i uzoru vremena u kom sam svoju mladost i muziku stvarao. Stvorio sam svoje standarde koje sam puno puta nametnuo zahvaljujući tebi i vremenu kom si svima nama pričao… pogotovo, temom, tekstovima i slikom koja oslikava budućnost koja nažalost dođe i po tebe. Odnese baš sad kad si nam trebao da nas podigneš sve svojom pobedničkom snagom koju si pokazao više puta dok su lomili tvoje bagreme i udarali na tvoju „Jovana Cvijića 21” . Zbogom mornaru i neka te nosi more, a mi ćemo plivati večno u moru tvojih pesama pa i često zalivati. Po neki mornar možda ostane bez lađe ali bez mora to je izuzetan peh – završio je Šako.

Toni Cetinski je uputio poslednji pozdrav Panonskom mornaru putem Instagrama.

– Počivao u miru Panonski mornaru. Saučešće porodici – napisao je Toni Cetinsku u objavi na Instagramu.

– Bio si najveći. Počivaj u miru – napisao je Hari Mata Hari.

– Život je more, slomljeni svi zbog tvog odlaska – napisala je Lena.

Halid Bešlić se putem zvaničnog Fejsbuk naloga od prijatelja oprostio objavivši njegovu fotografiju, uz reči koje slamaju srce.

– Jednostavno ću da zaćutim. Neka ti je laka crna zemlja – napisao je Bešlić.

Sa emotivnom porukom od Panonskom mornara, oprostila se i pevačica Marija Šerifović.

Printscreen Instagram/serifovic

– Tužan dan za umetnost, za sve koji su ga voleli i kojima je ostavio stihove za večnost. Veliki Đorđe Balašević, simbol slobode i ljubavi. Izražavam saučešće porodici i prijateljima – napisala je Šerifovićeva na Instagramu.

Petar Grašo je samo imao reči hvale za svog kolegu.

– Pre svega iskrena suučešće obitelji. Osim toga, iskreno saučešće svakom čoveku koji je odrastao u tom vremenu, jer je on osim svoje porodice svima nama na neki način bio otac. Otac kroz detinjstvo, kroz sve – ljubav, razočarenja, sve neke najlepše momente. Ovo je nenadoknadiv gubitak. Obelježio je vreme i bio je zaista najbolji. Ne jedan od najboljih, nego u svojoj branši najbolji i ne znam više šta bih kazao, osim onih kliše stvari – da će ostati uz svoje pesme živ. On je već odavno ostako kroz svoje pesme i odavno je ušao u legendu. Ova smrt je, da budem malo duhovit, zaista bila potpuno nepotrebna. Ja sam sad u ovoj očajničkoj šali kazao da bismo svi mi dali dve godine svog života da bi Balašević živeo još sto. Ja sam zaista odrastao uz njega. Imao sam veliku sreću da sam ga u nekoliko navrata video i boravio sa njim neko vreme. Možemo bit sretni da smo ga imali. Doista sam pogođen. On je bio jedan od onih retkih izvođača koji je bio muzička kulisa svih generacija. Sve generacije i nacionalnosti su ga jednako voleli. On je bio jedan od onih koji razbija apsolutno sve granice – rekao je Petar Grašo za Kurir.

Snežana Đurišić je ostala zatečena vešću da je preminula velika muzička legenda, te je u jednoj emisiji istakla da, iako ga nije poznavala, nije propuštala nijedan njegov koncert.

– Šokirala me je vest, nisam znala da je bolestan. Nisam ga lično poznavala, ali sam posećivala sve njegove koncerte. Imao je divnih tekstova, njegov dar je bio neponovljiv i mislim da će taj pečat ostati zauvek. Izgubili smo ga fizički. Bio je umetnik neprocenjive vrednosti. Njegovi tekstovi su mnogo govorili. Kapa dole – rekla je Snežana Đurišić u Premijeri.

Glumac Ivan Mihailović, kojem je juče bio rođendan, a on je istakao da mu je upravo ovo najtužniji rođendan zbog Đoletove smrti.

– Danas mi je najtužniji rođendan u životu. Pesniče, zasadićemo ti na grobu samo ruzmarin, nećemo ti držati govore, drugima ćemo da pletemo lovore i nećemo dozvoliti da od ovoga naprave tužni treći čin. – Reči su bile tvoje igračke, video si svet sakriven iza zlatnih oblaka. Nadam se da putuješ na neko lepše mesto, gde je bolja ravnoteža među zvezdama, možda sretneš Božu Puba kako sa anđelima na vrh neba igra raub, preferans i ajnc – napisao je Ivan Mihailović na društvenoj mreži Instagram i oprostio se od Balaševića.

Podsetimo, Đorđe Balašević je pre četiri dana primljen na Infektivnu kliniku gde se lečio od upale pluća. Iako je izvor blizak porodici otkrio da se kantautor oseća dobro i da se šali sa lekarima, prema poslednjim informacijama slavni Vojvođanin preminuo je na Infektivnoj klinici u Novom Sadu.

Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Iza sebe je ostavio suprugu Oliveru, ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike