Zajednička slika iz vojske! Čola i Brega iz vremena kada su nosili uniforme (FOTO)

23.02.2021

09:59 >> 11:48

0

Muzičari su 1978. godine u različitim gradovima služili državi, a doživeli su i drugačija iskustva

Zajednička slika iz vojske! Čola i Brega iz vremena kada su nosili uniforme (FOTO)
Copyright Antonio Ahel/ATAImages.

Sedamdesetih godina prošlog veka muškarci su gotovo odmah želeli da odsluže vojni rok i ratosiljaju se obaveze, ali ne i Zdravko Čolić i Goran Bregović koji su tada uveliko bili popularni.

Zbog karijere su odlagali vojni rok, te je Čola u vojsku otišao sa 27 godina, a Brega sa 28. Iako nisu u istim gradovima služili vojsku, društvenim mrežama počela je da kruži velika uspomena, verovatno iz vremena kada su se kolege susrele. Zdravko je 1978. godine otišao najpre u Valjevo, pa zatim nastavio da izvršava obavezu u Beogradu i Požarevcu. Te godine kada je krenuo iz Sarajeva vozom na služenje vojnog roka, navodno su na peronu velike železničke stanice došle na stotine njegovih obožavateljki kako bi ga ispratile. Neposredno pred taj odlazak, on je objavio album “Ako priđeš bliže”, posle čega je usledila turneja pod nazivom “Putujući zemljotres”, u pratnji plesne grupe “Lokice”.  Kao uspomena na vojsku, nastao je i Čolin veliki hit “April u Beogradu”, autora Kornelija Kovača. Zdravko je svoju obavezu prema državio završio 1979. godine, a već naredne nastao je album “Zbog tebe”.

Instagram printscreen

Iz tih dana, Čola je jednom ispričao anegdotu sa Josipom Brozom Titom, kome je i pevao.

– To da vojnik peva Titu na Brionima nije baš bila česta pojava. Posle mesec i po dana u vojsci zove me ekipa iz Doma armije da nastupim pred Titom. Devojke u trikoima, Lokice, i ja u uniformi i kratko podšišan. Tito nam je svima čestitao Novu godinu. Pevačica Sandra Kulijer iz Banjaluke ga je poljubila i namerno ostavila karmin na njegovom obrazu, a onda ga obrisala. A Tito joj kaže: “Navikao sam ja.” A meni je dobacio: “Dobro je tebi, vojniče, vojska na zaduženjima, a ti sa devojkama u trikoima i peva se”. Ali to je bilo njegovo zezanje. Sve to je bilo krajnje pozitivno – ispričao je jednom pevač za “Nedeljnik”.

pročitajte još

Međutim, ovako vesele događaje nije pamtio i Bregović, kome je majka umrla baš u to vreme, te je jednom i sam priznao da je tada pisao veoma tužne pesme.

– Ceo taj vojni rok u Nišu bio mi je nesretan. I na kraju mi je i majka umrla. U tom periodu sam od deset napisanih pesama, devet bacio, jer su previše bile depresivne da bih takav materijal objavio na albumu. Imao sam osećaj da je vojska period kada ti stižu loše vesti. Staneš ujutru u stroj, deli se pošta i onda uvek znaš koga je ostavila devojka jer je stiglo to tužno pismo. Ta vojska je bila lokacija loših vesti – ispričao je Bregović pre dve godine za “Glossy”.

Ipak, nije poznato kako su se dvojica muzičara i družila između 1978. i 79. godine, jer je Brega vojni rok služio u Nišu. Svakako, ostale su im zajedničke uspomene iz vremena najveće popularnosti, kada su muzikom osvajali čitav Balkan.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike