Merima ne može da svedoči protiv Lečića! Advokat objasnio kako nove optužbe utiču na proces sa Danijelom Štajnfeld

08.04.2021

17:05

0

Prema zakonu, ako prođe više od 35 godina od silovanja, nastupa apsolutna zastarelost, što znači da žrtva silovanja više ne može sudski da goni izvršioc

Merima ne može da svedoči protiv Lečića! Advokat objasnio kako nove optužbe utiču na proces sa Danijelom Štajnfeld
ATAImages / Antonio Ahel

Glumica Merima Isaković optužila je Branislava Lečića za seksualno zlostavljanje, a odmah se pokrenulo pitanje koliko novi slučaj može da utiče nepovoljno na njega zbog optužbi i u slučaju Danijele Štajnfeld na njegov račun.

S obzirom na to da je Isakovićeva izjavila za da je spremna i da svedoči protiv Lečića ukoliko je tužilaštvo pozove, advokat Svetozar Vujačić objasio je da je reč o slučaju od pre 43 godine, koji na glumca ne može da utiče ni povoljno, ni nepovoljno. U tom smilsu, novi dokazi protiv Lečića ne znače ništa u ovom slučaju, jer sud neće uzimati u obzir nešto što je odavno zastarelo.

Printscreen/ Jutarnji Program TV HAPPY

– Prema zakonu, ako prođe više od 35 godina od silovanja, nastupa apsolutna zastarelost, što znači da žrtva silovanja više ne može sudski da goni izvršioca, niti da utiče na druge postupke protiv njega na bilo koji način – pojasnio je asvokat. On je podsetio da je zaprećena kazna za delo silovanje od tri do 12, a maksimalno 30 godina, što zapravo ima veze sa brzinom zastarelosti krivičnog dela.

– Zastarelost prati visinu kazne. Što je veća kazna, zastarelost kasnije nastupa. Ipak, s obzirom da je prošlo 43 godine od navodnog počinjenja dela silovanja od strane Lečića, zastarelost je svakako nastupila i tu nema sumnje – kaže Vujačić. To znači, da slučaj Lečić-Isaković nikako ne može da dospe na sud, niti dolazi u razmatranje Merimino svedočenje.

Printscreen/Youtube

– Merima ne može da utiče na ishod slučaja Lečić-Štajnfeld ni u pozitivnom, ni u negativnom smislu. Merima ne može da bude oštećena, pokrene parnični ni krivični postupak, jer bi prijava bila odbačena. Osim toga, nema nikakava posredna i neposredna saznanja da bi bila svedok u slučaju Danijele Štajnfeld – rekao je advokat Vujačić za Kurir.

Međutim, kako kaže, potpuno bi drugačije bi bilo da je glumca za silovanje optužila druga ženska osoba čiji slučaj nije zastareo i koja je silovanje blagovremeno prijavila.

Privatna arhiva/ Merima Isakovic

– Ako se istraga pokrene u zakonskom roku i ako se izvedu dokazi, može da se desi da se dva predmeta silovanja spoje u jedan, ili da se procesi vode paralelno. U svakom slučaju, to bi otežalo procesni položaj Lečića i povećalo sumnje da je on izvršilac – kaže Vujačić.

Da podsetimo, glumica Merima Isaković do detalja je opisala u knjizi šta se navodno dogodilo kobne noći u stanu Branislava Lečića, kako se izvukla i kome je sve rekla za zlostavljanje. Do najsitnijih detalja je opisala šta je doživela i objasnila zašto je odlučila da progovori posle 43 godine.

pročitajte još

Osim najboljoj prijateljici Radmili, Merima je odmah posle napada ispričala šta se dogodilo još dvojici najbližih drugara sa klase, ali i Gagi Nikoliću koji je, kako kaže “brinuo o njoj kao detetu”.

– U knjizi nisam pomenula ime osobe, nadajući se da je sazrela u odgovornog čoveka koji nikada više ne bi pokušao nikoga da napastvuje. Osećam moralnu obavezu da s javnošću podelim sopstveno iskustvo, u nadi da će moja ispovest biti podrška Danijeli i ostalim, kao i onima, još uvek bezglasno skrivenim žrtvama seksualnog zlostavljanja – napisala je nekadašnja glumica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi