Milena Radulović uputila podršku studentkinjama dramskih umetnosti (FOTO)

17.06.2021

20:04

0

Autor: Marija Mitić

Na FDU stiglo je 12 prijava zbog seksualnog uznemiravanja protiv šest zaposlenih, među kojima je i profesor Nenad Prokić

Milena Radulović uputila podršku studentkinjama dramskih umetnosti (FOTO)
Copyright Milena Radulović, Foto: Printscreen Instagram/ MileenaRadulovic

Glumica Milena Radulović, koja je početkom ove godine optužila svog nekadašnjeg profesora glume, Miroslava Miku Aleksića, za silovanje, oglasila se o slučaju profesora Nenada Prokića.

Naime, Milena je na svom Instagram profilu objavila stori u kojem daje podršku studentkinjama dramskih umetnosti, koje su pomenutog profesora optužile za seksualno uznemiravanje.

– Ne prihvatamo da se proceduralni razlozi, pretnje tužbama i povezivanje na zastarele pravilnike budu prepreka ostvarivanju pravde za sve one koje su Nenad Prokić i drugi seksualno uznemiravali i kontinuirano zloupotrebljavali poziciju moći – stoji na Instagram storiju koji je podelila Milena Radulović.

Milena Radulović, Foto: Printscreen Instagram/ MileenaRadulovic

Podsetimo, prijave studentkinja protiv Prokića usledile su nakon slučaja silovanja glumica u školi Mike Aleksića, kada je FDU pokrenuo platformu “Protiv nasilja” u sklopu Studentskog parlamenta. FDU je tada objavio da im je od 21. januara do 17. februara 2021. stiglo 12 prijava zbog seksualnog uznemiravanja protiv šest zaposlenih, među kojima je i Nenad Prokić.

Studentski parlament Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu poslao je saopštenje studentima o slučaju seksualnog uznemiravanja u kome osuđuje neakademsko ponašanje redovnog profesora tog fakulteta i bivšeg narodnog poslanika Nenada Prokića prema studentkinjama.

U saopštenju se navodi da je parlamentu stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje protiv Prokića, pri čemu jedna od prijava obuhvata šest studentkinja. Prijave se, kako navode, odnose na period od 1997. do 2020, a od svih pet prijava samo jedna je mogla da bude procesuirana jer je primljena od aktuelne studentkinje.

Foto: Printskrin/Jutjub

– Navodi se da je Nenad Prokić putem aplikacija Vajber, Mesindžer i preko SMS slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor. Upućivao je telefonske pozive s predlogom za viđanje. Pozvao je studentkinju u stan na večeru. Na hodniku je hvatao studentkinje oko struka. Na časovima ih je dodirivao po leđima i zatezao im zadnji deo brushaltera – navedeno je u saopštenju Studentskog parlamenta.

– Smatramo da je FDU napravio veliki i važan korak u cilju sprečavanja nedopustivih obrazaca ponašanja u obrazovnim procesima. Nakon postupka pred Etičkom komisijom, Nastavno-umetničko-naučno veće je donelo rešenje kojim se utvrđuje da je Prokić odgovoran za povredu Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu te je njegovo ponašanje ocenjeno kao neprihvatljivo – stoji u saopštenju.

– Očekujemo od fakulteta i nastavnog kolektiva da u što kraćem roku naprave i primene pravilnik kojim će se onemogućiti seksualno uznemiravanje, ucenjivanje i bilo kakvi oblici zlostavljanja, to jest rešenje kojim će se nasilnicima jasno staviti do znanja da za njih nema mesta na fakultetu – istakli su predstavnici Studentskog parlamenta FDU.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike