Goca Tržan o prvoj zaradi, braku, pa teškom razvodu, kao nikad pre: Morala sam da naučim kako to sebi da oprostim!

18.02.2024

18:40

0

Ivanu Marinkoviću dan-danas je zahvalna na „ozbiljnoj životnoj školi" koju joj je dao

Goca Tržan o prvoj zaradi, braku, pa teškom razvodu, kao nikad pre: Morala sam da naučim kako to sebi da oprostim!
Goca Tržan - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Goca Tržan prisetila se svog odrastanja, prve zarade, poslovnih početaka gostujući u jednoj emisiji, pa i prethodnog braka s Ivanom Marinkovićem, sa kojim je dobila ćerku Lenu. Govoreći o njihovom razvodu, istakla je kako joj je trebalo malo vremena da nauči kako to sebi da oprosti.

Rastanak je, naglašava, izuzetno teško podnela. Danas, pevačica maksimalno uživa kraj Radomira Raše Novakovića, kog je njena naslednica isprva zvala da živi sa njima. Uskoro, oni će proslaviti deceniju ljubavi.

Goca Tržan i Raša Novaković, ATAImages/ Antonio Ahel
 

Kad je ona bila mala, pak, letnje raspuste provodila je u selu Ugrinovci kod maminih ili u Sloveniji kod tatinih roditelja. Porodica joj je, kaže, puna jakih žena, ali ne bi ni sa jednom mogla da se uporedi kada je sudbina u pitanju.

- Činjenica je da su po ženskoj liniji, maminoj, žene bile izuzetno jake. Recimo, mamina baka Rosa je bila seoska isceliteljka, ona što skuplja trave, pa ume ženama da pomogne da zatrudne, ali ume bogami da im pomogne da se očiste, lečila je životinje... Moja baka Rosa je bila ozbiljna seoska, u kraju je već bila poznata, travarka, isceliteljka - počela je ona u emisiji „Balkanskom ulicom" koja se prikazuje na televiziji „Blic", pa nastavila o tome kako se u Sloveniji posebno naučila disciplini, jer su njeni vršnjaci za vreme raspusta radili.

„Tako sam zaradila 100 maraka!"

Goca Tržan, ATAImages/ A.A.
 

- Tamo sam naučila, recimo, kad sam već bila klinka, sedmi, osmi razred; odem na raspust i svi moji vršnjaci s kojima sam se družila su radili za vreme letnjeg ili zimskog raspusta, da zarade džeparac i, meni je to bilo fascinantno. Ja kad odem na bazen, nikoga nema do popodne, zato što oni svi rade. Ili rade u pošti ili čitaju struju ili nose, ne znam, nešto rade. Počela sam takođe da radim vrlo rano, kao devojčica, nešto sam imala tu potrebu. Moj prvi posao koji sam dobila bio je u mojoj kući, da kuvam. Kuvala sam dva meseca dok su mama i tata radili u toku raspusta i sećam sam da sam dobila 100 maraka - nasmejala se, pa nastavila:

- Drugi posao mi je već bio ozbiljniji, na drugom poslu sam radila na Bulevaru revolucije, prodavala sam sladoled tokom letnjeg raspusta. Zaradila sam bruku para. Mnogo para sam zaradila, jedino što je bio problem je što nisi imao šta tih godina da kupiš.

Goca je i posle, kao mlada devojka, bila i te kako ambiciozna, ali to nije bilo ono što ju je izdvojilo.

- Nisam se uklapala, nisam slušala muziku koju je većina slušala, nisam se oblačila kako se većina oblačila... Nosila vijetnamku, imala sam dugačku smeđu kosu i nosila sam vojničke čizme, igrala sam u pozorištu i imala sam potpuno drugačiju... Meni sad kad kažeš '90, ljude to uglavnom asocira diskoteke, dizelaši, to uopšte nije moja asocijacija. Ja sam imala bend sa kojim sam učestvovala na Bržim bendovima Srbije, na Gitarijadi, Distorzija, znači moj život uopšte nije imao veze sa tim - objasnila je pevačica, koja danas dosta uči od svoje ćerke, a evo i šta.

„Vidi ti ovu malu!"

Goca Tržan, ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Da ćutim kad treba i da slušam. Imala je, ja mislim možda sedam ili osam godina i došla je iz škole i rekla je da... Ne znam šta joj je rekla drugarica i ja sam kao roditelj koji želi to da reši, taj problem, odmah: „Ali ti to moraš da znaš, ali nije to ništa...", a ona ovako me gleda i kaže: „Hoćeš ti molim te da ćutiš, da me saslušaš šta ti ja pričam", ja se mislim, vidi ti ovu malu što je nevaspitana, bezobrazna, ali onda sam shvatila da je deci potrebno da ih slušamo, a ne da im dajemo rešenja za njihove probleme - ispričala je u pomenutoj emisiji, pa dodala:

- Naučila me je da mogu stvari da se radi na njen način, a ne samo na moj, da nije uvek samo moj ispravan. Naučila me je, ja sam mislila da sam ja puna ljubavi, da imam beskrajno mnogo da dajem, naučila me je koliko još imam, a da nisam ni znala, jer ono što mi je najteže sada kada pomislim, srećom pa ona ovo neće gledati, jer ne gleda televiziju, najteže mi je pomisao da će evo recimo za dve godine da ide na fakultet i ona želi negde napolju da studira, ali moram da naučim da joj ne stvaram osećaj krivice što želi da ide svojim putem nego, naprotiv, da je podržim i da uživam u tome i da budem ono njen navijač najjači na svetu. Naučila sam puno od svoje ćerke, hvala Bogu i učim i dalje. Dobar roditelj uči od svoje dece - tvrdi Goca.

Po pitanju njenog oca, priznaje da joj je rastanak s Ivanom veoma teško pao.

„Nisam videla za koga sam se udala!"

Ivan Marinković, ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Jako sam teško podnela gubitak svoje bake i teško sam podnela razvod, ne zato što mi je nedostajao čovek nego zato što sam morala da naučim sebi da oprostim toliku grešku, da toliko neke stvari nisam videla... Pa nisam videla za koga sam bila udata. Vrtela sam sebi film koji samo ja gledam i niko drugi. Mislim da su žene sklone sve tome. Vrlo smo sklone tome da sebi uvrtimo i da pokrivamo sve greške i da lepimo nalepnice preko svih mogućih rupčaga koje se otvaraju, na sve moguće načine, samo da to spolja izgleda... Morala sam da naučim da oprostim sebi, kako je moguće da sam ja sebi ovo dozvolila i kako je moguće da sam dozvolila da traje ovoliko dugo, ali završilo se na vreme, pod broj jedan i pod broj dva, naučila sam mnogo iz tog iskustva - rekla je ona, pa dodala kako mu je veoma zahvalna, jer joj je dao ozbiljnu školu.

- Bez obzira na sve, ja prema njemu ne gajim nikakve negativne ni pozitivne emocije, u stvari više pozitivne nego negativne, pa ja imam dete sa njim, moje dete je moja najveća ljubav. Da nije bilo njega, možda nikad ne bih imala nju, ja sam nju takvu želela kakva je ona sad, eto, on je morao biti taj. Ako sam sve ovo morala da prođem da bih nju imala, sto puta bih prošla isto - tvrdi Goca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike