Bregović zavadio Prištinu i Tiranu, kosovski mediji besni: On je idol srpske vojske

06.08.2021

11:10 >> 14:52

0

Poziv na albanski festival razbesneo je albansku javnost na Kosovu

Bregović zavadio Prištinu i Tiranu, kosovski mediji besni: On je idol srpske vojske
Goran Bregović; ATAImages/ Antonio Ahel

Najava nastupa Gorana Bregovića u Albaniji na “Festivalu piva” u Korči napravila je pravu buru u kosovskim medijima, koji su se ozbiljno obrušili na muzičara. Oni pišu da je Bregović “bio inspiracija i idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji”.

“Gazeta Ekspres” istakla je u svom tekstu da je Bregović priznao da se sastajao sa Radovanom Karadžićem, koji je osuđen za zločine protiv čovečnosti u BiH, i prenosi delove njegove izjave o tom susretu.

Bijelo dugme ATAImages/Antonio Ahel

Osim toga, navodi se i da je Bregović 2006. postao počasni građanin Tirane, i da je tada dobio ključ grada od tadašnjeg gradonačelnika Edija Rame.

Rama je tada, kako piše list, muzičaru ispričao kako je voleo da sluša njegove pesme, ali da je to jedno vreme morao da radi u tajnosti zbog toga što je komunistički režim bio na vlasti u Albaniji, pa je rok muzika bila zabranjena. Nakon što je dobio ključ grada, Bregović je u Kingresnoj palati u Tirani održao koncert sa “Orkestrom za svadbe i sahrane”.

Goran Bregović; ATAimages/Antonio Ahel

Za “Gazetu Ekspres” se ovim povodom oglasio kosovski pevač.

– Neka ga privatno slušaju svi koji su ga pozvali, ali javno nije pravi trenutak. Mučimo se sa puno stvari na našem Kosovu, jer od rata ima tek 20 godina a ne 200 godina – prenosi list komentar Bljerima Muharemija.

Opština Korča, u kojoj se festival održava, za list je rekla da je Bregović pozvan i da će pevati jer ovaj festival nema nikakve veze sa politikom.

Goran Bregović Antonio Ahel/ATAImages

Korčanski pivski festival održava se ove godine od 14. do 18. avgusta i očekuje se da će imati 100.000 posetilaca.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi