Danas je obavezna na svim slavljima, a nastala je potpuno spontano: Evo ko je napisao pesmu "Veseli se srpski rode"

26.11.2023

15:17

0

Našem teniseru je jedna od omiljenih

Danas je obavezna na svim slavljima, a nastala je potpuno spontano: Evo ko je napisao pesmu "Veseli se srpski rode"
Danica i Ivan Crnogorčević - Copyright Instagram printscreen/danica_crnogorcevic

Pesma "Veseli se srpski rode" objavljena je pre tri godine, a već na prvo slušanje stekla je simpatije kod ljubitelja rodoljubivih pesama.

Gotovo da nema slavlja u Srbiji na kojima se ne izvodi ova numera, a podjednako je vole i stari i mladi. Ujedno ovo je i jedna od omiljenih pesama Novaka Đokovića koji svoje trijumfe često slavi upravo uz ovu pesmu. 

U originalu je peva Danica Crnogorčević, a malo je poznato da ju je napisao njen suprug Ivan. 

Kako je ispričao jednom prilikom, ideja za ove stihove naišla je spontano, dok je čekao Danicu ispred porodilišta.

- Pesma je nastala sasvim spontano, dok sam čekao Danicu da izađe s bebom Kasijanom, udarao sam jedan određeni ritam, nakon čega su počeli da mi se vrzmaju po glavi stihovi "Veseli se, srpski rode". Teško je objasniti genezu nastanka tih stihova koji podižu celi srpski narod na igru, pesmu, veselje. Nastala je pre tri godine, kada je srpski narod bio na svim frontovima duhovno ugrožen, i prosto ta briga prema velikim svetinjama i prema našoj sveštenoj istoriji su me inspirisale da napišem pesmu - rekao je jednom prilikom za đakon Ivan Crnogorčević.

Instagram printscreen/danica_crnogorcevic
 

Istom prilikom je objasnio i šta je ovim stihovima želeo da poruči.

- Veseli se, srpski rode, veseli se, jer imaš zbog koga i zbog čega. U narod se uselila ta najgora bolest, a to je tugomora, da stalno budemo nezadovoljni, da non-stop hrlimo ka zemaljskim interesima, prenebregavajući i zanemarujući one uzvišene ideale koje su nam ostavili preci. E upravo je ova pesma nastala da bi kod naroda probudila te uzvišene ideale i ciljeve, a to je da verujemo u neprolazne, večne vrednosti kojima nas je učio sveti Sava. Da se setimo Studenice, Ravanice, Gračanice, Dečana jer u njima je naša narodna snaga, krepost, život i obnova - poručio je Ivan.

Danica i Ivan imaju ćetvoro dece, a uloga popadije joj je veliki blagoslov u životu.

- Dan je sličan kao i svačiji drugi, isto svaki dan nosi nova dešavanja i nova iskušenja. Jedino što se razlikuje jeste to što svesno treba da predstavljamo crkvu u svakom momentu u javnosti i neke stvari se ne opraštaju iz ugla ljudi koji to posmatraju. Veliki je blagoslov biti u crkvi i služiti Bogu i narodu na taj način. Koliko je velika uloga sveštenika u društvu, toliko je značajna i uloga njegove supruge, popadije. Otkad smo stupili u bračnu zajednicu, živimo odvojeno. Uglavnom sami vodimo brigu o našoj deci, naravno, bake i deke su uvek tu da nam pripomognu - rekla je ona za Red Tv.

Instagram printscreen/danica_crnogorcevic
 

Zahvaljujući Novaku Đokoviću za ovu pesmu čuli su i van granica Srbije, a Danica tvrdi da su se mladi zbog ove pesme zaintresovali za domaću istoriju.

- Definitivno me najviše usrećuje kada vidim toliki broj dečice, počevši od beba pa do starijih, da svim srcem s ljubavlju pevaju i tu i ostale pesme tog žanra muzike. To je veliki uspeh što danas, kada je sistem vrednosti poremećen, imamo i jednu drugu stranu nasuprot tome. Moramo se zajedno i boriti, a tome je dosta doprineo naš Novak Đoković, koji je zapevao tu pesmu više puta i koji je na taj način otkrio svojoj publici šta voli da sluša. Preko njega je dosta stranaca čulo tu pesmu i sa oduševljenjem su ostavljali komentare. Preko te pesme su mladi više počeli da istražuju o našoj dubljoj kulturi i stvorili su realniju sliku o našem srpskom narodu, koji iza sebe ima veoma bogatu istoriju. Sada nam samo ostaje da i dalje sledimo taj put sa još lepih pesama koje vas očekuju, Bože zdravlja - rekla je mlada izvođačica, prenosi Kurir.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike