Sudbina je tako htela! Poznate samohrane majke o odgajanju dece i odricanju: Nije me sramota da kopam, čistim, perem

15.08.2021

13:45 >> 20:46

0

Tržanova, Dabovićeva, Božinovska, Atijasova, Ražnatovićeva, samo su neke od majki koje su se borile kroz život same odgajajući decu

Sudbina je tako htela! Poznate samohrane majke o odgajanju dece i odricanju: Nije me sramota da kopam, čistim, perem
24sedam/ATA Images

Goca Božinovska, Ceca Ražnatović, Goca Tržan, Anabela Atijas, Milica Dabović, Dragana Katić, Tanja Savić, Stoja Novaković, Ana Bekuta – sve su one poznate mame koje su kroz život morale da se bore same kako bi naslednike izvele na pravi put, istražuje portal 24sedam. Neke od njih su muževi ostavili na cedilu, dok su druge zbog nesrećne sudbine svojih partnera završile same sa decom.

Milica Dabović prodaje garderobu da bi odgajila sina

Milica Dabović je majka četvorogodišnjeg Stefana kojeg odgaja sama. Svog partnera Vuka je ostavila zbog neverstva, a danas je došla u situaciju da prodaje svoju garderobu kako bi obezbedila sve što je potrebno svom nasledniku i zbog toga se, kako kaže, nimalo ne stidi.

– Ja često svojoj mami govorim kako joj se divim što je odgajila četvoro dece, a i svim ostalim majkama koje imaju više od jednog deteta. Biti samohran roditelj, biti majka i otac detetu je najteži posao na svetu, ali ujedno i najlepši na svetu. Treba mnogo odricanja. Zaboraviš i na odlazak u bioskop, šetnju, sve. Ja sam više od 12 sati uz svoje dete, samo trčim za njim, to uopšte nije lako, ali ponekad imam pomoć svojih. Kada sam sama u Beogradu, onda nemam ničiju pomoć, snalazim se, radim. Trudim se da sve odradim do 4,5, pa onda odem po njega u vrtić – priča Milica Dabović za 24sedam i otkriva kako uspeva da se izbori sa finansijskom krizom.

Milica Dabović ATAImages/Antonio Ahel

– Ja ga ne navikavam puno na poklone. Hvala Bogu, pa imam drugarice koje mi daju odeću svoje dece. Naravno da je finansijski teško, pritom što se ja bavim samo košarkom, još sada u periodu korone, kada je sve stalo, pa sam morala da počnem i svoje stvari da prodajem i tako sam uspela da izađem na kraj sa parama. Osudili su me mnogi zbog toga, ali bilo je i onih koji su me podržali. Mene nije sramota, morala sam nešto da radim. Pokušavam da otvorim školicu košarke, kamp, ali finansijskog plusa nema nigde, nemam dovoljno dece, da bih mogla bilo šta da zaradim. Volim time da se bavim, živim za decu i verujem da će biti bolje.

Cecu i Gocu je zadesila ista sudbina, mlade su ostale bez partnera. Željko Ražnatović i Zoran Šijan ubijeni su pod veoma čudnim okolnostima, a njihove ubice nisu još uvek pronađene.

Ceca se trudila da Bogdanu i Veljka izvede na pravi put, a Ražnatovićeva je jednom prilikom izjavila da je svesna kakvu je žrtvu njihova majka podnela da bi ih odgajila.

Ceca sa sinom Veljkom Ražnatovićem ATAImages/Antonio Ahel

– Svega se odrekla jer je drugačije kada oba roditelja vode računa u odrastanju dece. Samohrani roditelj sve mora sam da nosi na svojim leđima. Moja mama se celi život javno eksponirala i prošla je kroz mnoge stvari. Sve to je dodatno otežalo situaciju jer uz veliki pritisak javnosti, Ceca je morala da bude i dobra majka. Jako sam ponosna na nju, uvek i zauvek – rekla je Ražnatovićeva ranije za „Alo”.

Ceca Ražnatović, Anastasija Ražnatović Instagram screenshot

Sa druge strane, Goca je iz ljubavi sa Radetom Vučkovićem dobila ćerku Jelenu, o kojoj je sama morala da se brine, jer kompozitor nije želeo da ostavi svoju suprugu. Često je naslednicu ostavljala kod roditelja da je čuvaju dok je ona pevala.

Nakon toga se zaljubila u Zorana Šijana kojem je podarila sina Mirka i ćerku Zoranu, o kojima je takođe morala da brine sama pošto je nezvanični šef surčinskog klana ubijen.

Mirko sa majkom Gocom Božinovskom ATAImages/ Antonio Ahel

Dragana Katić je u intervjuu za naš portal priznala da je ne vređa epitet samohrane majke, te da je danas ponosna što je sinove izvela na pravi put.

– Deca i ja smo prošli jedan veoma izazovan finansijski period. Gledano sa ove tačke na kojoj se sada nalazimo, to nam je najviše pomoglo kako da oni sazru, tako i ja da sebi dokažem da mogu sa svime da se izborim u životu. Odlučila sam sama da rodim decu, njihov otac je do određenog perioda učestvovao u njihovom odrastanju, ali kasnije manje, ali kontakti su uvek postojali. Deca su do poslednjeg dana sa njim bila u kontaktu, tu nema zbora. Nije bilo toliko teško objasniti. Dok su oni bili mali, razgovori su trajali po tri, četiri sata, ali kasnije je bilo potrebno sve manje i manje vremena, oni su sami videli. Nisam im pričala bajke, nisam lagala. Oni su sada zreli momci, sa skoro 23 godine uspešni u svojim profesijama, u svom školovanju. Izuzetno obrazovani momci. Osim toga što ih volim najviše na svetu, znaju i da ih nikada nisam lagala. To je najlepša moguća stvar koja može da se dogodi između roditelja i dece – ispričala je Katićeva.

Dragana Katić. Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Stoja i Bekuta kao tinejdžerke postale majke

Život ih nije mazio, a neke od njih su još kao tinedjžerke da se bore da zarade novac i da odgajaju decu, poput Stoje i Ane koje nisu bile punoletne kada su dobile sinove.

Stoja je sa samo 17 godina dobila dete, a posle tri godine braka, njen muž se ubio, a ona je ostala sama sa sinom Milanom.

– Istog dana kada je moj muž sahranjen, njegova porodica je mene i dete od nepune tri godine izbacila na ulicu! Nisam stigla ni svoje stvari da ponesem, izašla sam bez ičega. Gledam ono maleno dete i ne znam kuda ću. Moji su mi još ranije, kada sam odlučila da se udam, rekli da se kod njih više ne vraćam. Celi taj dan, do kasno u noć, išla sam kroz selo i na sav glas vrištala i plakala! Mislila sam da taj period neću preživeti. Narednih nekoliko meseci sin i ja smo bili kod moje prijateljice, s njom sam delila poslednju šolju kafe i poslednji komad hleba. Naravno, morala sam da nastavim da pevam po kafanama da bi moje dete imalo šta da jede – prepričala je folk zvezda težak period iz rane mladosti – ispričala je u jednom intervjuu Stoja.

ATAImages/ Antonio Ahel

Bekutu su životne okolnosti naterale da rođenog sina Igora ostavi u domu za nezbrinutu decu, jer je trpela osude okoline zbog toga što je sa 17 godina rodila naslednika u vanbračnoj zajednici. Nedugo potom, ona je povratila svog naslednika, brinula se o njemu, a on danas nosi njeno prezime.

– Posle strašnih unutrašnjih lomova, smestili smo Igora u dom. Veliki komad mog srca tada je otkinut i ta rana nikad neće zaceliti. Smatrali su me glupačom zato što “to” nisam na vreme ubila. Ili sakrila i ostavila u nekoj udaljenoj bolnici. Svakog vikenda putovala sam da zagrlim Igora, koji bi mi se smešio u krevecu, nepogrešivo me prepoznajući. Do sledeće subote u životu su me držali njegov puderasti miris u nozdrvama i otisak njegovih majušnih usana na vratu. Agonija je trajala nekoliko meseci, a onda je glas srca i razuma tu ptičicu vratio u krilo – rekla je Ana svojevremeno.

Goca Tržan umesto alimentacije bivšeg, ima podršku sadašnjeg partnera

Goca Tržan je takođe iskusila šta znači biti samohrana majka. Nakon 4 godine braka razvela se od Ivana Marinkovića, koji se odao alkoholu, a danas ga prate brojni skandali zbog učešća u rijaliti programima.

Međutim, kako kaže, Goca je imala je sreću da sretne partnera koji joj danas pomaže u odgajanju ćerke, ali i finansijama.

Goca Tržan, Ivan Marinković. Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

– Nepravedno bi bilo reći da sam samohrana majka poslednjih 7,8 godina, jer imam čoveka kraj sebe. Raša i ja živimo zajedno, i delimo sve troškove, koji podrazumevaju i troškove oko deteta. Kada postaneš roditelj, ti moraš biti odgovorno biće koje nekog drugog stavlja na prioritetno mesto. Nažalost, često se dešava da nije tako. Ogroman broj žena da bi ostvarile pravo na izdržavanje deteta prolaze pravi pakao. Od toga da ne može da se uruči poziv za sud, do toga da dotični muškarci prepišu svu imovinu na mame, babe, tetke, da bi izbegavali svoje obaveze. Važno je reći ženama da od samog starta moraju biti samostalne, da ne moraju da zavise ni od koga, da nema opravdanja za to što ne rade. Ja bih za svoje dete bila spremna i da kopam, da čistim i radim sve što je potrebno da bih ga izdržavala – govori Goca za naš portal i dodaje:

Goca Tržan ATAImages/Anotnio Ahel

– Morala sam da budem svesna da, ako se jednog dana razvedem, što se i desilo, sve padne na moja leđa. Mnoge žene grcaju u dugovima koje su im ostavili muževi, bivši partneri. Žene moraju da budu oprezne, jer sve je lepo dok ljubav traje, a kada prestane, sve se pretvara u agoniju. Mi žene smo suštinski jači pol, bez obzira što nas zovu lepšim polom. Ono što žena izdrži da bi bila to što jeste, da bi rodila dete, to nijedan muškarac ni fizički, a ni psihički, ni mentalno ne bi podneo. Uz dužno poštovanje, ja volim muškarce i poštujem, ali svi oni koji su svesni onoga što ih okružuje, imaju m*da da kažu da su žene jači pol, jer vrlo često nose porodicu na leđima. Nije sve u tome ko donosi novac u kuću. Na kraju krajeva za sve deca ispaštaju, a ona ni za šta nisu kriva. Na vama je da im obezbedite pristojan i nestresan život. To ne znači da dete mora da ima 15 pari patika, već da mora da bude čisto, nahranjeno i da ima krov nad glavom – priča Tržanova i objašnjava na koji način je ona objasnila ćerki da nekada nema nešto da joj priušti.

Goca Tržan i Raša Novaković ATAImages/Antonio Ahel

–  Ja sam svom detetu uglavnom mogla da priuštim sve, ali sam često odbijala da joj kupim sve, da bi ona naučila da ne može sve da dobije u životu. Kad to kažem ne mislim da sam odbila da joj kupim gaće i čarape, patike, već joj nisam kupila igračku, koju već ima, ali hoće drugu varijantu, jer je prethodnu izgustirala, e, to ne može. Mnogo puta sam rekla da nemam para, iako imam, za to nešto što mi je dete tražilo da mu kupim. Ali samo iz razloga da bi shvatila da u životu postoji i nemam para. Mislim da deca nekada ni ne znaju koliko je neko krvavo radio da bi zaradio za patike i to moraju da nauče od malena. Ja sam svom detetu rekla da ne mora da bude meni zahvalna ako joj nešto pružim, jer je to moja volja i donekle dužnost, ali mora da nauči da poštuje ono što ima.

Tanja Savić posle 15 meseci povratila sinove

Šta je majčinska ljubav i borba za sinove pokazuje i primer pevačice Tanje Savić, koja je mesecima živela u agoniji bez svojih naslednika Maksima i Đorđa koje je Dušan Jovančević, bez njenog znanja odveo u Australiju.

Tanja Savic sa sinovima, 24sedam/ Goran Sivački

Nakon 15 meseci borbe, ona je uspela da ih povrati i sada njeni naslednici žive sa njom u Smederevu, u kući koju je kupila za njih.

– Istina je da sam dobila decu. Jako sam srećna. Idem uskoro po njih u Australiju. Sudskim putem je presuđeno da deca pripadaju meni i sada ja idem da ih dovedem u Srbiju, neće biti lako, već godinu dana su pod Dušanovim uticajem, ali završiće se i to – rekla je pevačica ranije.

24sedam/ Goran Sivački

Gagi godinama nije plaćao Anabeli alimentaciju

Anabela Atijas i Gagi Đogani su se ludo voleli, a iz njihove ljubavi su se rodile ćerke Luna i Nina. Iako je njihov brak izgledao kao idiličan, zapravo nije bilo tako. Njihovi bračni problemi počeli su zbog denserovih poroka, a onda je sve krenulo nizbrdo. Naime, on je upao u probleme s alkoholom i narkoticima. Kasnije je javno priznao da je uzimao kokain i sedative.

Antonio Ahel/ATAImages

Kako nije mogla više da trpi Gagijeve poroke, Anabela je tražila razvod, ali Đoganiju nikad nije branila da viđa decu. Njegova dužnost je bila da plaća alimentacije, a on to nije činio, te je Anabela sama izdržavala decu. Pre dve godine je tužila Đoganija zbog neisplaćenih obaveza i dobila ga je na sudu, a on joj nakon izlaska iz rijalitija isplatio sve.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi