Đorđe David prvi put bez dlake na jeziku o „Zvezdama Granda“: Saša Popović zna da mi u žiriju imamo dijagnoze!

19.02.2021

05:01 >> 07:06

0

Roker je za 24sedam metaforično opisao umeće direktora Granda”, kad je reč o organizaciji takmičenja, pa je rekao za njega da je ozbiljna životinja koja

Đorđe David prvi put bez dlake na jeziku o „Zvezdama Granda“: Saša Popović zna da mi u žiriju imamo dijagnoze!
Copyright Đorđe David, Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Ova godina za mnoge pevače je teška zbog koronavirusa i manjka posla, ali roker i glumac Đorđe David ima razlog i za slavlje, jer se oporavio i od kovida 19 i od preloma noge, te se vratio poslu u „Zvezdama Granda“. S druge strane, željno iščekuje da izađe njegov dugo najavljivani album koji će izdati za „Grand“, što mu je, izgleda, dalo poseban elan da se raspriča za „24sedam“ i otkrije sve o svom političkom angažmanu koji je imao sa Mlađanom Dinkićem u prošlosti, članovima žirija u „Zvezdama Granda“ i Saši Popoviću, svom ocu, ćerki, kolegama glumcima…

Da li si se oporavio od ove, za tebe posebno teške godine?

Ove godine sam imao najduži odmor na svetu, koji nisam imao 15 godina. Tri meseca sam ležao. Mesec i po sa sve izolacijom zbog korone i mesec i po zbog loma noge. Ta metatarzalna kost me je koštala šest nedelja gipsa. Najteže u ovoj godini mi je bilo kada sam skinuo gips i počeo da se vraćam u normalu. Unakazio mi je tetive, dislocirao zglobove, počev od kukova, ramena, jer nisam čovek koji leži.

Đorđe David, Foto: 24sedam, Goran Sivački

Sada ti je, ipak, sve postalo dinamično.

Odavno sam ja ušao u fazon. Evo, i album se štampa. Čekamo da počne raspored snimanja spotova.

Možeš li sad, nakon godinu i po od kada je album praktično pripremljen, da kažeš kada će izaći?

Krajem septembra će izaći album, a početkom oktobra će se pojaviti i spot. Izuzetno je blagorodno to što smo uradili obradu devet numera sa eks-ju rok prostora, jer smatram da je to ozbiljna biblioteka, ozbiljnih pesnika. Počev od Džonija Štulića, Gorana Bregovića, Bajage, Olivera Mandića, Marine Tucaković, Vlatka Stefanovskog, Gorana Stefanovskog, grupe „Tajm”, Dade Topića, EKV, „Atomskog skloništa”… Trebalo je od svih tih ljudi dobiti „zeleno svetlo” za snimanje. Jedino gde je nastao problem je Džoni Štulić, koji smatra da je potpisivanje dozvole da neko snima tvoju numeru za njega kategorija koju on ne priznaje. On priznaje da on tebi nešto dozvoli ili ne dozvoli. On je meni i Tomiju dozvolio da obradimo numeru „Voljela me nije nijedna“ i da snimimo spot za nju.

Da li razmišljaš o nekom duetu?

Tri su žene s kojima bih voleo da otpevam duet. To je Ivana Peters kao moja prva želja, a tu su i Nina Badrić i Marija Šerifović. Neku dobru priču bih mogao da napravim i sa Slađanom Milošević i Jelenom Tomašević. One su vokalno specifične. Nekako samo Ninu nisam uspeo da upoznam, ali energetski sam najbliži Ivani ili Mariji, sa kojom sam poslednje dve godine u žiriju proveo više vremena nego sa svojom ćerkom Stašom.

Mili se pridružio „Zvezdama Granda“. Može li on u jednom trenutku da uđe kao žiri?

– Ulazak u zverinjak je stvar koja je vrlo zahtevna. On je tu uz Popovića i Snežanu, ne za žiri. Ma, kakvi, pokidali bi ga kao svinja novine. Prvo, Popović bira sve nas koji imamo dijagnozu. Mi svi imamo vrlo ozbiljne dijagnoze. To ne kažem u negativnoj varijanti. Popović je ozbiljna „životinja“ koja strahovito dobro „oseća plen“. Ja sam neko ko ga je najviše osporavao, ali evolucija tog takmičenja se dešavala paralelno i sa mojom evolucijom, kao što su se pojeftinjenje i crnila stavljali u rokenrol.

Saša Popović, Aleksandar Milić Mili, Snežana Đurišić, Foto: ATAImages/ Antonio Ahel

Smatraš li da si učešćem kao roker podigao „Zvezde Granda“ na viši nivo?

Ne razmišljam tako. Bez ideje da budem skroman, jer to po prirodi nisam. „Zvezde Granda“ su Popović, to sam shvatio. Sad da promeni ceo žiri, tačno zna šta će da uradi da bi to ostalo tako kako jeste. I tako će biti dokle god ga on bude vodio. Onog trenutka kad on ne bude više bio unutra, kako god to zvučalo jer iz mojih usta izlazi, to neće postojati više u tom obliku.

Koji je tvoj doprinos onda?

Ono na šta sam vrlo ponosan i zbog čega sam veselo maliciozan jeste da se rokenrol kroz „Zvezde Granda“, zahvaljujući meni i još ponekom članu žirija, mnogo bolje tretira nego bilo koja emisija na RTS-u, tipa „Tri boje zvuka“ i slično. Zašto? Zato što su to termini koji su, već samim tim što su takvi kakvi jesu u ovim vremenima, flagrantni pokazatelji koliko je njima stalo do reciprociteta, rokenrola i drugačijeg izraza.

To je smela izjava, mogao bi da se zameriš mnogima.

Bio bih lud kada bih se plašio da kažem istinu za nešto što je moja velika ljubav. Kad bi mi neko dete dirao oko bih mu izvadio, pa sad kome god da se zamerim. Tako isto i kad je rokenrol u pitanju, to je moja crkva i filozofija za koju se borim. Ja sam pokušao nešto da uradim, obukao sam prošle godine haljinu i suknju, nosio ih iz jednog jedinog razlog, jer je Endi Vorhol rodonačelnik svega toga na čemu se kasnije vozilo.

Ti si i pre 20 godina mazao nokte.

To ove mlade generacije ne znaju. Pojave se šampioni koji stavljaju tigra na profile i kreću da vređaju. Vređaju ti dete, ženu, sve po spisku. To su smešni i iskompleksirani likovi.

Šta ti ćerka kaže kad te vidi sa manikirom?

Moja tata je najlepša tata na svetu. Onda dođem posle snimanja kod nje kad ode kod logopeda, na gimnastiku, u igraonicu, obraduje mi se i kaže: „Vidite, došla je moja tata u haljini!“ Učiteljice sablažnjeno gledaju dok se ona zaleće na mene. Ne zanima me da li me neko komentariše, jer dok sam s njom, gledam samo u Stašu i eventualnu opasnost.

Karleuša ima najupadljivi stajling među ženama, ali kako ona komentariše tvoj?

Čim ne pljuje, to je dobro! Ona,kad ćuti, to je dobro, jer njoj da se ne dopada, odmah bi „zveknula” i rekla: „Alo, sediš pored mene, šta si se obukao tako?“ Jelena je neko koga sam imao priliku da „opletem” po novinama, ali čovek se uči dok je živ. Prvo, ona je ozbiljan brat. Strašno je to što u 90 odsto situacija u „ZG“ imamo isto mišljenje. Očigledno smo disali isti dah devedesetih, početkom 2000. godine na ovom beogradskom asfaltu. Zadojeni smo istom pričom i nemamo zabrana u glavi da razmišljamo sa zadrškom. Zato ide ona priča da normalno ne može ona meni „da viri iz b*lje“, jer ima dva miliona pratilaca na „Instagramu”, jer to je sad veliko merilo. Nego virim ja njoj iz b*lje, nema veze što ja imam 56 godina a ona 42.

Uvek se pominje pitanje da li su ti rokeri zamerili ulazak u „Grand”. Da li su ti to kolege glumci spočitali?

Ne da ja znam. Postoje pravi i lažni rokeri. Lažni su oni koji jure ćurke po vratu gitare, klavijaturama, bubnjevima, sviraju po nekim jeftinim ozvučenjima po Beogradu za 20-50 evra. Budu mrtvi pijani, ne mogu „Smoke on the water“ da odsviraju kako treba, a za vikend sviraju na svadbama za pet glava. Kad od takvog čoveka dobijem kritiku da sam se prodao, mene to veseli, jer ja ne pevam narodnjake na svadbama. To ako uradim, znači da je neki moj drug u pitanju ili ako otpevam u kafani pesmu, to je opet zato što sam izašao sa mojim društvom.

Dakle, Popović je spojio nespojivo. Kako se slažete na snimanjima?

Viki Miljković je najbolji čovek na estradi koga sam ja upoznao od kada znam za sebe. Nju sam isto imao varijantu da ocrnim u novinama, sad mi je žao svake ružne reči, jer ona je „operisana” od zla, sujete, netolerancije, nju mažeš na hleb.

Đorđe David i Viki Miljković, Foto: ATAImages/ Antonio Ahel

Da se vratimo tvojoj ćerki. Tvoj otac je bio autoritativan, a ti Staši sve udovoljavaš. Da li, ipak, nekad prepoznaš svog oca u sebi?

Imam te momente zato što sad kapiram kakav sam ja kreten bio kad sam bio mali. Staša je na mene, potpuni „idiot“. Svoja je, to što je zacrtala mora da ide, i pošto sa mnom ipak manje provodi vremena nego sa Anom, negde ima distancu da čuje moju reč. Ali, čim je Ana tu, ili, ne daj bože, baka Jelica, gotovo. To je onda varijanta kad proba dokle može da ide i sa mnom, gde, naravno, dolazi do padanja u nesvest bake koja vidi da joj ja udarim pljesku.

Postavljaš joj granice?

Da, da. Samim tim što vidi da je „moja tata” došla u suknji i s nalakiranim noktima, to će joj biti negde normalne stvari. Neće gledati na takve ljude kao da su drugačiji, pa je berićetno to što sam joj ja otac. A berićetan sam otac jer sam odabrao pravu majku za svoje dete. Verovao sam da nikad neću imati dete, jer sam mislio da ovakvog kretena niko ne može da trpi. Ja sam čovek koji ima svoj tajming koji ne daje nikom.

Hoćeš da kažeš da si sebičan?

Realno, da. Vrlo samokritično i svesno to kažem, jer želim da pevam ovako i sa 65 godina. Hoću da umrem sa ovim bendom. Kad su mi se zahvalili na saradnji iz „Generacije 5”, bio sam mentalno bolestan godinu i po. Oslabio sam 18 kilograma, nisam jeo.

To ti je baš teško palo?

Da, u tom periodu i majka mi je obolela od raka. Sačuvaj me Bože od tog perioda. Pušio sam po tri pakle dnevno.

Sad si prestao?

Ma da, kažem ti, ovo je moj poslednji bend u životu, jer ja mislim da bolji ne postoji.

Oca si rano izgubio. Da li i dalje smatraš da je poginuo iz političkih razloga?

To je bila klasična politička nameštaljka, jer je moj otac zajedno sa pokojnim Mirom Vucom bio tvorac male privrede. To je bila priča koja je omogućila da se gomila gastarbajtera vrati jer su dobili prostor da na svom posedu u svojoj zemlji rade i privređuju. Država je u to vreme dosta para uzimala preko Saveza komunista od svih tih država gde su naši gastarbajteri odlazili kao jeftina radna snaga. To je javna tajna. Ja, kao dete čoveka koji je bio član Saveza komunista, to znam, kao što znam i gomilu stvari koje se danas dešavaju.

Ali se nikad nisi bavio politikom?

Nisam, ali sam bio član URS-a. To kažem, jer razlog je bio taj što je moj školski drug iz ulaza Mlađan Dinkić „dobio pedalu” od onog premijera koji je bio ispred DS-a premijer i veliki broj nas iz odeljenja se našao da mu da podršku i učlani se u stranku. Moja pokojna majka je odigrala najveću ulogu, jer je već bila na izdisaju i rekla mi je da moram da poštujem svoju ulicu, svaki tanjir koji sam pojeo sa drugovima iz ulice i da moram da ga podržim, jer je mene u mojoj priči sve vreme podržavao kad me sretne. I onda, da se ona ne bi nervirala, a drugo, realno je bila u pravu, ja sam otišao i potpisao pristupnicu.

Da li si sa Dinkićem nekad muzički sarađivao?

Jesam, napisao je dva teksta za Tomijeve kompozicije, jedan se zove „Dalje od pakla“, a drugi „Samo hrabro“, i to je bilo izdanje koje je izašlo davne 2011. za „Siti rekords“. On je jedini ministar koji je ušao u Svetsku enciklopediju rokenrola, kao ministar koji je pisao za hevi-metal bend.

Da li su te roditelji podržali kada si odlučio da se baviš muzikom?

Zahvaljujući ocu, koji je bio beskrupulozan i sekantan, naučio sam o tome kad se s klupice dolazi kući, kad se ide na tuširanje, jede, kako se razgovara s majkom i ocem… To su neke stvari koje imaju smisla i trudiću se da to inkliniram na Stašu. Ona je neverovatno kreativna i ima sluha. Sa tri telefona ona uzima i komponuje.

Znači, krenula je već tvojim stopama. Da li bi voleo da se bavi muzikom?

Pošto sam joj ja otac, voleo bih to. Mislim da će ona biti neko ko će odlično aranžirati priču. Neverovatno čuje, i ono čime se sada bavi jeste da poveže glavu i prste. Ide na gimnastiku, a voleo bih da svira dva instrumenta. Pokušaću da probudim kod nje ljubav prema instrumentima, prvi je klavir, a drugi bubanj.

Govorio si da si bio obuzet balerinama. Da li si nekad imao vezu sa glumicom?

Nećemo pričati o imenima, jer sam vaspitavan tako da poštujem žene, koje su sad majke. Postoje neke koje su poginule, umrle. Ne volim to da čačkam. Za mene je žena sveto biće i ne igram se imenima. Imao sam varijantu s njima, ali je to već šizofreno da se pojavi neko ko je glumac, pa još bude s glumicom, pošto sam jednim delom i glumac.

Đorđe David, Foto: ATAImages/ Stefan Tomasevic

Da li se ti osećaš više kao glumac ili muzičar?

Sad da je Bora Todorović tu, rekao bih muzičar. On bi pitao „molim“, pa bih rekao „mislim glumac“. To što mi je muzika dala, to je moj Diznilend, a moja najveća tuga je što nisam više iskorišćen kao glumac.

Da li ti je žao zbog neke uloge koju si mogao da imaš?

„Munje“ i „Tri palme za dve bitange i ribicu“. Neki filmovi koji su devedesetih na poetičan i duhovit i melanholičan način prikazali šta se tad dešavalo.

Danijela Štajnfeld se oglasila da ju je silovao moćnik. Kako to komentarišeš?

–  Ovde gde ne možemo da budemo realno nevidljivi da neko sebi dozvoli takvu vrstu luksuza, ako možeš, napiši: ja bih ga obesio za jaja.

Da li si načuo o kome se radi? Kako bi reagovao da je to neko koga dobro poznaješ?

Ne i ne želim da nagađam. Mislim da bi to bila katastrofa ako bih saznao da je to neko koga ja poznajem. Ne razgovaram s ljudima za koje znam da su udarili svoju ženu ili devojku. To je kategorija muškaraca s kojima ja nemam šta da pričam. To je najgnusniji čin koji muškarac može sebi da dozvoli. To je je*eno jadni iskompleksirani majčin sin koji mora da završi u zatvoru i javno bude stavljen na stub srama. I da mu se više nikad ne dozvoli da se bavi javnim poslom.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike