Poznato vreme i mesto sahrane pevača Jasmina Stavrosa: Neda Ukraden se oprostila od pokojnog prijatelja

05.05.2023

15:29

1

Hrvatski pevač je sarađivao sa brojnim muzičkim velikanima sa prostora bivše Jugoslavije

Poznato vreme i mesto sahrane pevača Jasmina Stavrosa: Neda Ukraden se oprostila od pokojnog prijatelja
Jasmin Stavros - Copyright Printscreen/ Radio Aktual

Hrvatski pevač Jasmin Stavros, koji je nakon teške bolesti karcinoma kostiju juče preminuo u Zagrebu u 69. godini, biće sahranjen u subotu, 6. maja.

Kako se navodi u čitulji koju je izdala nejgova porodica, sahrana će se obaviti u 12:30 sati u Splitu, na groblju Lovrinac.

Pevač je proteklih mesec dana boravio u bolnici, a njegova porodica se sada zahvalila osoblju na brizi o Stavrosu, prenose hrvatski mediji.

Printscreen/ Radio Aktual
Jasmin Stavros

Za njegovu životnu bitku saznalo se krajem marta, a lekari su posumnjali da se rak proširio i na želudac. Pre dve nedelje prebačen je na Kliniku za plućne bolesti Jordanovac, nakon što je došlo do komplikacija s plućima.

- Istina je, Jasmin je preminuo juče u 21 sat. Zaspao je. Poslednji je bio na Jordanovcu - rekao je Jasminov menadžer, Ljubo Šeperić za "24sata.hr".

Muzička karijera

Jasmin Stavros je završio osnovnu muzičku školu (klavir) i srednju muzičku školu (kontrabas). Dve godine je išao na časove solo pevanja kod profesorke Ristić u Splitu, koja mu je impostirala glas i naučila ga tehnikama pevanja i disanja, koje su mu omogućile ovako dugu pevačku karijeru.

Stavros od dvanaeste godine svira bubnjeve, a već sa 15. godina profesionalno svira u brojnim splitskim sastavima: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin), grupi More.

Godine 1973. počinje da otkriva džez muziku, a od 1978. godine radi kao studijski bubnjar u "Jugotonu" (današnja "Kroacija rekords").

Sarađivao sa brojnim pevačima

Bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji. Sarađivao je sa Josipom Lisac, Arsenom Dedićem, Duškom Lokinom, Mišom Kovačem, Ivicom Šerfezijem, Nedom Ukraden, Ljupkom Dimitrovskom i brojnim drugim muzičarima.

Neda Ukraden se i oprostila od pokojnog kolege i posledni pozdrav mu poslala na svom Instagramu.

Printscreen Youtube/Tv Pink
Neda Ukraden

Proslavila ga pesma "Džuli"

Najveći finansijski uspeh mu je donela pesma "Džuli", koju je snimio sa Danijelom.

Osamndesetih godina je otišao u Ameriku, gde se zadržao dve godine i završio privatnu džez akademiju "Stanli spektor" u Njujorku. Kao jedan od najboljih studenata i u stvari najbolji student iz Evrope, dobio je 1982. godine zelenu kartu za boravak u Americi. U tom je trenutku već imao ženu i dvoje dece zbog kojih je ipak odlučio da se vrati u otadžbinu. Pre odlaska u Ameriku svirao je četiri godine udaraljke u HNK, a dirigovali su mu Vjekoslav Šutej, Nikša Bareza, Silvije Bombardelli, Boris Papandopulo. Paralelno je snimao ploče i svirao u bendu Olivera Dragojevića i Meri Cetinić.

Printscreen/ Radio Aktual
Jasmin Stavros

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike