Pesmu "Jabuke i vino" je Zana otpevala sa Željkom Bebekom, ali je on bio treća sreća! Ovi pevači su želeli taj duet, ali im nije uspelo

21.02.2023

22:11

0

Žika, frontmen grupe, otkrio je kako se sve izdešavalo

Pesmu "Jabuke i vino" je Zana otpevala sa Željkom Bebekom, ali je on bio treća sreća! Ovi pevači su želeli taj duet, ali im nije uspelo
Jelena i Žika, Zana - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Grupa "Zana" već više od četiri decenije uspeva da opstane na domaćoj javnoj sceni, a da u isto vreme ostanu svoji.

Mnogi hitovi se i danas pevaju, a jedan od njih je i pesma "Jabuke i vino". Svi znaju da je Zana Nimani ovu pesmu otpevala sa Željkom Bebekom, ali malo je onih koji znaju da on nije bio prvi izbor.

- Odmah po izdanju ‘Dodirni mi kolena’ nastavili smo da radimo nove pesme, a posle velike turneje, Jugoton nas je ponovo poslao u Švedsku. Tamo smo opet stvorili velike hitove. Još pre polaska na put pustio sam radnu verziju pesme ‘Jabuke i vino’ Goranu Bregoviću. ‘Ajde da ovo bude duet, otpevaću ja mušku deonicu’, predložio mi je. U razgovor se umešao Oliver Mandić ‘Ma jok, ja ću ovo da otpevam’, rekao mi je i dodao: ‘Platite mi putne troškove i to je to’. Dogovor je pao i mi smo otišli u Švedsku - pričao je Žika i nastavio:

ATAImages/ Antonio Ahel
Grupa Zana

- Oliver je zatim nestao, u to vreme nije bilo mobilnih telefona i nismo mogli da ga nađemo. Kad, eto njega posle dvadeset dana, javlja se i obaveštava me da je u Nemačkoj. U međuvremenu je producent Tini Varga zvao Džonija Štulića da dođe i otpeva pesmu. Međutim, sudbina je režirala da Oliver i Džoni istog dana stignu i na aerodrom. Za jedan dan su se pofrkali i ubrzo vratili u Jugoslaviju bez obavljenog posla“.

Odluka je na kraju ipak pala na Željka, pesma je snimljena i napravili su istoriju.

M. M./ATAImages
Željko Bebek

- Šta da radim, razmišljao sam. I došao na ideju da duet ‘Jabuke i vino’ ponudim Željku Bebeku. Otputovao sam u Sarajevo i pustio mu pesmu. Ostalo je istorija, tako je nastalo muzičko čudo, sigurno najskuplja numera ikada napravljena na ovim prostorima. Sledeće 1984. godine Radovan i ja smo otišli u vojsku, on u Skoplje, ja u Prilep. Zani Nimani smo se zahvalili na saradnji i odlučili da nađemo novu pevačicu. Izbor je pao na Natašu Gajović, koja je donela novu energiju i boju glasa. S novim pesmama išlo je teško, publika je bila nepovreljvia. Na narednom albumu, prvom izdanju PGP-a, izostali su hitovi koji „razbijaju“. Ipak, se izdvojilo nekoliko kompozicija – ‘Pahulje’, ‘Nikad nedeljom’ i fenomenalna balada ‘Još ovaj dan'“ - rekao je Žika Živanović za Gloriju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike