Pinki iz filma „Rane“ je izgubio život sa 19 godina, a zbog jedne uloge je ušao u legende

29.12.2022

21:14

1

Mladić je preminuo tokom služenja vojnog roka u snu

Pinki iz filma „Rane“ je izgubio život sa 19 godina, a zbog jedne uloge je ušao u legende
Copyright Printscreen Youtube/Nemanja Masniković

Pokojni Dušan Pekić, čuveni Pinki iz filma „Rane“ preminuo je tokom služenja vojnog roka kada je imao samo 19. godina, 26. marta 2000 godine. Iako je ovo bilo jedini njegov filmski angažman, zbog svog temperamenta je bio omiljen u društvu, a prerana smrt odvela ga je pravo u legende.

Prošlo je više od dve decenije od njegove tragične smrti, o čijem uzroku se dugo spekulisalo. Jedni su pričali da se ugušio u snu, drugi da je velika doza nedozvoljenih supstanci presudila, a njegova majka, Milunka Tašić je tek 17 godina posle njegove smrti saznala pravu istinu.

Printscreen Youtube/Nemanja Masniković
Pinki u filmu "Rane"

- Dobio je novu ulogu, ali smrt je bila brža. Bio je u Kraljevu u vojsci. Prethodnog dana bila je zakletva. Preterao je s pićem! Kad smo se rastali, otišao je sa drugom do susednog grada i nastavio da pije. Vratili su se oko ponoći u kasarnu. Kad je ujutru oficir budio vojnike iz njegove sobe, svi su morali da ustanu. Njega je ostavio da spava jer mu je bio miljenik, a i inače se teško budio… Da ga je oficir probudio kad i ostale vojnike i sad bi bio živ, ali nije. Kasnije, oko osam sati, neko je ušao da nešto uzme i čuo da krklja! Tad su svi pojurili da ga spasu, ali bilo je kasno! U obdukcionom zapisniku piše da je smrt nastupila usled gušenja, zbog udisanja želudačnog sadržaja. „U grlu, dušniku i glavnim dušnicama nalazi se obilna količina želudačnog sadržaja, koja skoro u potpunosti ispunjava njihov lumen i u kome su prepoznatljivi delići polusvarene hrane”. Posle 17 godina sam se usudila da pročitam taj nalaz - ispričala je svojevremeno majka pokojnog Pekića. 

Iako se ne miri sa sinovljevom smrću, ona je govorila da nikoga ne može da krivi. 

- Nesrećan splet okolnosti. Živeo je brzo i kratko, ali ispunjeno. Želeo je da upiše glumu i bio je počeo da se priprema. Dušan je bio veličina, jer je voleo ljude! Bio je spreman da sve podeli s drugima. Odeću, hranu, a kad nisu imali gde, dovodio ih da prespavaju. Nekad sam se zbog toga ljutila! On je bio milostiviji, zato valjda još opstaje u srcima mnogih, a to je korak do večnosti - kazala je tada. 

Printscreen Youtube/Nemanja Masniković
Pinki i Švaba u filmu "Rane"

Inače, Pekić je dobio glavnu ulogu u filmu Rane i to u konkurenciji od pet hiljada mladića. Iako nije nije imao glumačkog iskustva, činjenica da je imao sličnu životnu priču kao lik Pinkija kojeg je trebalo da glumi bila je presudna.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike