Sinan Sakić danas bi napunio 64 godine: Život mu je bio pun uspona i padova, a supruga Sabina bila mu je zvezda vodilja

13.10.2020

05:36 >> 12:49

0

Pevač je iza sebe ostavio veliki trag, a njegovu biografiju su, osim uspeha i popularnosti, obeležili i poroci i problemi sa jednim od sinova

Sinan Sakić danas bi napunio 64 godine: Život mu je bio pun uspona i padova, a supruga Sabina bila mu je zvezda vodilja
Copyright Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Jedan od najvoljenijih pevača narodne muzike, Sinan Sakić, rođen je na današnji dan, 13. oktobra, 1956. godine. Muziku je voleo od malih nogu, ali se nije uvek bavio pevanjem. Jedno vreme svirao je bubnjeve, a onda je odlučio da se prihvati i mikrofona, što se već sa prvim albumom pokazalo kao dobar potez.

Njegova priča počinje u Loznici, u siromašnoj porodici. Pevačeva majka Đulka radila je u fabrici, a otac Rašid bio je član vojnog orkestra, kasnije Zagrebačke i Beogradske filharmonije. Kao mali, Sinan je izrazio želju da nauči da svira klavir, ali je njegov otac mislio da od toga neće imati neke koristi, pa je završio školu za elektrovarioca.

Krajem sedamdesetih godina radio je kao konobar u jednoj kafani, a drugovi su ga savetovali da se okrene pevanju jer su videli da je talentovan. Jedno vreme je svirao i bubnjeve, a pevačku karijeru započeo je 1978. godine. Sinan prvo nije verovao u sebe, a onda je počeo drugačije da razmišlja kada mu je jedan čovek dao 500 dinara samo kako bi čuo kako peva. Tada su to bile njegove dve mesečne plate kao konobara.

Posle toga je počeo da uči narodne pesme i da peva, a imao je sreću da su ga čuli iskusni autori Radoje Mitrović, Miodrag M. Ilić i drugi, pa je o njemu počelo da se priča. Sinanov način pevanja posebno se dopao Iliću, pa je uskoro snimio prvu pesmu – „Rastanak kraj reke“. Te 1978. godine pesma je postala hit, pa je 1979. snimio još dve – „Kulu gradim“ i „Jedna tuga za dva druga“ – koje je publika takođe dobro prihvatila.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Član „Južnog vetra” postao je 1981, a prvi album, pod nazivom „Još uvek te čekam”, objavio je 1982. godine. Sa njega se posebno izdvojila pesma „Janičar”. Ovaj album prodat je u neverovatnih 70.000 primeraka, što niko nije očekivao, jer je za početak urađeno samo 2000. Album „Reci sve želje” snimio je 1984. godine i zahvaljujući njemu postao je jedan od najslušanijih pevača u Jugoslaviji. Saradnja sa kompozitorom Miodragom M. Ilićem, poznatijim kao Mile Bas, Sinanu je donela veliki uspeh. Upravo on je napravio veliki broj Sinanovih hitova koji traju i dan-danas. Mile Bas je uradio pesmu „Ej, od kad sam se rodio”, koju mnogi smatraju „kafanskom himnom”, a zaslužan je i za hitove kao što su: „Reci sve želje”, „Sudbina me na put šalje”, „Zoko moja, Zoko”, „Pusti me da živim”, „Sve je postalo pepeo i dim”, „Izađi na pet minuta”, „Pevaj mi o njoj”, „Nemam para, nemam sreće”, „Svirajte, napraviću lom”, „Svi greše” i mnoge druge.

Kao deo „velike petorke Južnog vetra”, Sakić je nastupao širom zemlje, a njihovi koncerti obarali su rekorde posećenosti sve dok se grupa nije raspala, nakon čega je nastavio solo karijeru.

Sinan je za svoje pesme pesme pričao da u svakoj od njih ima 90 odsto njega i stalno je isticao da ne bi otpevao nijednu pesmu koja ga ne dotakne, bez obzira na to koliki hit bi postala. Među brojnim pesmama posebno se izdvajaju dve, koje mu mnogo znače, „Sabina”, koju je posvetio supruzi, i „Oče moj”, koju je jedva snimio gušeći se u suzama jer mu je otac umro veoma mlad.

Zbog udesa koji je imao na početku novog milenijuma, posle kog je jedva preživeo, neko vreme se povukao sa estrade, ali se sa novim pesmama vratio 2003. godine i to na velika vrata. Album „Emotivac”, koji je izdao 2005. godine, postigao je veliki uspeh i sa njega su se izdvojile pesme koje su postale vrlo popularne, kao što su „Lepa do bola”, „Umreću s osmehom”, „Mene kući niko ne čeka” i druge. Posle toga snimio je još nekoliko albuma, a poslednji, „Jedina”, objavio je 2014. godine. Poslednji koncert održao je u junu 2017. godine na Tašu.

Tokom života Sinanu je najveća podrška bila supruga Sabina, s kojom se venčao 29. juna 1981. godine. U ovom braku Sinan je dobio ćerku Đulkicu i sina Alena, dok iz prvog braka ima dva sina – Rašida i Medu, koje je dobio sa suprugom Velidom, s kojom je stupio u brak nedugo nakon što je kao osamnaestogodišnjak završio vojsku. Sinanov sin Rašid bio je u zatvoru zbog ubistva, zbog čega je pevač mnogo patio.

Sakić je bio sklon i raznim porocima – više puta je javno priznao da preteruje sa alkoholom, kao i da mu droga nije strana, a voleo je i kocku, pa mu se dešavalo da za veče izgubi i do 50.000 evra. Policija je jednom prilikom kod pevača i pronašla kokain i to u donjem vešu, na graničnom prelazu Trbušnica, zbog čega je uhapšen.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja Sinan je u oktobru 2017. godine smešten u bolnicu u Tuzli na odeljenje za intenzivnu negu, gde je utvrđeno da mu je potrebna transplantacija jetre. Transplantacija je bila i zakazana, ali kako se pevaču stanje naglo pogoršalo, nije obavljena i on je preminuo 1. juna 2018.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike