Iza Čolinog hita "Pjevam danju, pjevam noću" krije se tužna priča: Poznati pesnik posvetio je romantične stihove svojoj nedostižnoj ljubavi

03.10.2022

17:51

0

Autor: Marija Mitić

Ova romantična priča ostaće večno upamćena zahvaljujući najvećoj balkanskoj zvezdi

Iza Čolinog hita "Pjevam danju, pjevam noću" krije se tužna priča: Poznati pesnik posvetio je romantične stihove svojoj nedostižnoj ljubavi
Zdravko Čolić - Copyright ATAImages/A.A.

Zdravko Čolić 1977. godine snimio je jedan od svojih vanvremenskih hitova, pesmu "Pjevam danju, pjevam noću". Ono što malo ko zna jeste da je ovu numeru napisao naš ostvareni pesnik Branko Radičević, kao i da se iza nje krije ljubavna, tužna i istinita priča.

Naime, Branku Radičeviću tajna ljubav i muza i inspiracija bila je ćerka Vuka Karadžića, Mina. Simpatije koje je gajio prema njoj čuvao je u tajnosti jer je bio veliki prijatelj njenog oca, a mnogi istoričari su mišljenja i da ju je poštedeo patnje jer je bio bolestan, pa je tako mlad i preminuo od tuberkoloze, tačnije u 29. godini.

Mnogi smatraju da je upravo ta ljubav inspirisala pesnika, te da su mnoge njegove pesme napisane u tom ljubavnom zanosu, kao i kasnije Čolin hit - "Pjevam danju, pjevam noću".

Ova pesma čak je i pronađena u Mininom dnevniku kao pesnikova posveta, a pored nekolicine njegovih portreta, u svojim sećanjima Mina je otkrila i kako je na Badnji dan 1849. godine nastala ova Brankova pesma, koju je vek i po kasnije, svojim neponovljivim glasom u večne hitove uvrstila najveća balkanska zvezda.

 - Na taj dan, Vuk je gostio svoje zvanice, a i prijatelje, a jedan od tijeh donio je meni na dar knjižicu – spomenicu. Ja zaredih da mi svaki od gostiju što u nju upiše, pa dođoh i na Branka. Dok se okrenuh, već je napisao: “Pevam danju, pevam noću / pevam sele što god ‘oću / a i što ‘oću to i mogu, samo jedno još ne mogu / da zapevam glasovito, glasovito, silovito / da te dignem sa zemljice, da te metnem međ’ zvezdice...”

Brankovu pesmu Mina je oduševljeno i nežno prokomentarisala rečima da su ti stihovi "mirisav jutarnji cvijetak", a na drugom mestu za pesnika kaže da je “đenije”.

Svoju tajnu i platonsku ljubav Branko je opisao stihovima koji slede, a on i Mina nikada nisu ostvarili ljubav za koju se priča da su uzajamno osećali.

"Pjevam danju, pjevam noću
Pjevam sele što god hoću
I što hoću to i mogu
Samo jedno još ne mogu

Da zapjevam glasovito
Glasovito, silovito
Da te dignem sa zemljice
Da te metnem med' zvjezdice

Kad si zvjezda sele moja
Da si medu zvijezdicama
Medu svojim sele moja
Medu svojim sestricama"

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike