Kuća Vedrane Rudan stara skoro punih 400 godina! Odavde se vidi cela Opatija, a „na prvu" joj se zbog ovoga nije dopala! (FOTO)

09.07.2022

21:26

0

Nju je sa suprugom bila pazarila umesto jednog stana, a u potrazi za mirom u kom će nastaviti svoj život

Kuća Vedrane Rudan stara skoro punih 400 godina! Odavde se vidi cela Opatija, a „na prvu" joj se zbog ovoga nije dopala! (FOTO)
Vedrana Rudan - Copyright ATAImages/ A.A.

Kuća Vedrane Rudan je smeštena u brdovitom delu Rijeke, u Hrvatskoj. Kako voli mir, posebno se potrudila da to sebi i obezbedi, a iz istog razloga - retki su oni koji su tamo i pozvani. Stara je, prema rečima spisateljice, gotovo i punih 400 godina i nije joj se baš odmah dopala.

Međutim, posle renoviranja i u potpunosti joj je bila prirasla za srce, što je bilo sasvim jasno tokom emisije „TV lica... kao sav normalan svet", tokom koje je voditeljku drage volje prošetala domom.

Vedrana Rudan, Printscreen Youtube „TV lica ... kao sav normalan svet"
 

- Našla sam prekrasan stan za nas, međutim kada sam mužu spomenula da ima kristalna vrata koja odvajaju dnevni boravak od kuhinje, odgovorio mi je da ne želi ni da ga pogleda. Kazao je: „Mi ćemo se useliti i onda ćeš ti nakon mesec dana poželeti malu staru kuću, e pa ja sam ti upravo to našao - počela je bila ona, pa dodala:

 - Ova naša kuća ima možda čak i 400 godina, to je spomenik nulte kategorije. Kada sam videla tu ruševinu zgrozila sam se, ali mi se i svidela. Muž mi je tada rekao: „Dobro, mi ćemo to platiti, ali nemoj kad zapneš s majstorima da me pitaš bilo šta, ne želim da ih gledam". I do dana današnjeg je tako ostalo, mi stalno nešto radimo kao i svi koji imaju kuću, ali kada majstor dođe na vrata moj muž ode u kafić - nasmejala se bila Vedrana.

Sve je, što se doma tiče, osmislila sama. Uredila je stepenište, okačila slike, sredila baštu, a za sve to joj je bilo potrebno dosta truda, snage i vremena.

„Ja sam vam, ženo, kuću gradio!"

- Pre jedno dve godine ulazim ja u jedan ovdašnji lokal i kako me uvek neki dobri ljudi zovu da sednem s njima i popijem kafu tako se desilo i tog puta. „Gospođo, dođite sa mnom da popijete kafu", kaže mi jedan čovek kojeg prvi put vidim i ja ga pristojno odbijem, kad eto ga za njim drugi, takođe meni u tom momentu nepoznat, viče: „Ostavi je na miru, to je najgora žena na svetu". „Čekajte malo prvi put me u životu vidite, kako se usuđujete lupetati", kažem ja njemu, a on će meni na to: „Ja sam vam, ženo, kuću izgradio". „E, pa, onda ste kvalifikovani tako da govorite", odgovorim mu ja. Krvi sam mu se napila - prisetila se zatim u pomenutoj emisiji, opet uz smeh.

Sa mesta gde je kuća, inače, vidi se cela Opatija, pa tako i tačno mesto gde je Vedrana rođena. Posebnu pažnju je posvetila uređenju trpezarije, a zatim i baštenskog dela.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike