Zašto deca prinčeva Vilijama i Harija nose različito prezime? Razlog je jednostavan

23.06.2022

20:04

0

Odluka o tome doneta je mnogo pre nego što su se čak i njih dvojica rodili

Zašto deca prinčeva Vilijama i Harija nose različito prezime? Razlog je jednostavan
Copyright Princ Vilijam i princ Hari Profimedia

Princ Hari i Megan Markl i dalje su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, iako zvanično više nisu uključeni u kraljevske aktivnosti niti se smatraju "višim članovima" porodice. Međutim, na Harijevo insistiranje, njihova deca nemaju nikakve titule - Arči nije princ, Lilibet nije princeza. Dodao im je samo prezime Mauntbaten-Vindzor. 

Prema ukazu kraljice Elizabete iz 1960. godine, nose ga svi njeni naslednici koji su odustali od titula ili su im iz nekog razloga oduzete.

Profimedia
Princ Hari i Megan Markl

Harijev stariji brat Vilijam, budući kralj Velike Britanije, pripada kući Kembridž, i to je prezime koje zvanično imaju njegova supruga Kejt Midlton i deca. Tako je princ Džordž u školu upisan kao Džordž Kembridž, isto važi i za Šarlot, ali i Luja koji je u vrtiću.

Paul Edwards/Pool Photo via AP
Princ Vilijam i Kejt Midlton

Dok nisu osnovali sopstvene porodice, braća su nosila prezime na osnovu titule njihovog oca Čarlsa. Pošto je on princ od Velsa, Vilijam je u vojsci bio kapetan Vels, a njegov brat – poručnik Vels.

Interesantno je da su i Šarlot i Lilibet, njihove ćerke i jedine devojčice u ovoj liniji, drugo ime dobile u čast pokojne bake Dajane.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike