Rijana je imala teško detinjstvo: Otac joj je bio zavisnik od narkotika, tukao je, a u školi je trpela uvrede

14.05.2022

16:01

0

Danas je velika zvezda i jedna od najbogatijih pevačica

Rijana je imala teško detinjstvo: Otac joj je bio zavisnik od narkotika, tukao je, a u školi je trpela uvrede
Profimedia

Rijana danas ima karijeru na kojoj bi joj mnogi pozavideli. Danas je jedna od najbogatijih pevačica, a ono što malo ko zna jeste da je njeno detinjstvo prošlo u strahu od očevih nasilnih ispada, pišu strani mediji.  

- Bila sam samo mala ostrvljanka koja je vozila bicikl, trčala bosa i puštala zmajeve - izjavila je ona jednom Rijana.

Ona se na javnoj sceni pojavila sa sedamnaest godina, a srca publike je osvojila numerom „Pon de Replay'. Tada niko nije mogao ni pretpostaviti da će kroz deceniju ostvariti veliki uspeh na javnoj sceni, a potom i postati jedna od najbogatijih pevačica. 

Profimedia
Rijana

 

Svoj privatni život je krila daleko od očiju javnosti, a o svom detinjstvu je retko govorila, ali nije tajna da je njeno odrastanje bilo daleko od idealnog.

Rijana je odrasla u trosobnom bungalovu u Bridžtaunu, sa majkom Monikom, ocem Ronaldom i dvojicom mlađe braće.

Njena svakodnevica bila je ispunjena strahom od nasilnih ispada oca, koji je bio zavisnik od alkohola. 
- Petak je bio najstrašniji jer je dolazio kući pijan. Primio bi platu, a pola bi odmah otišlo na alkohol - rekla je pevačica za Rolling Stone 2011. 

Kod Opre Vinfri je u suzama ispričala kako je očeva zavisnost uništila njenu porodicu. Kupovao je drogu, pa čak i kada je njena porodica bila na ivici siromaštva, kada su zalihe hrane i novca u kući bile na izmaku.

Profimedia
Rijana

 

- Još kao mala naučila sam da se moji mama i tata svađali kad bi u pepeljari bila folija - rekla je Rijanna, misleći na pakovanje narkotika.

Kada je imala devet godina, Rijana je zatekla svog tatu kako puši krek.

- Imao sam problem s drogom. Robin je jednom došla kući i videla me kako se drogiram. Bila je samo malo dete i zbog toga je gledala drrugačije. Nedugo posle toga hodali smo ulicom i videli nekog tipa kako spava na pločniku i tada je majka rekla pevačici: 'I tvoj tata će tako završiti' - ispričao je jednom prilikom Ronald Fenty, koji je uz Rijanu i njenu braću imao još četvoro dece s četiri različite žene.

Uz sklonost prema porocima Ronald je imao i prgavu narav, te je neretko udarao Rijaninu majku Moniku, a ponekad su i deca dobijala batine. 

Profimedia
Rijana

 

- Moja tata je bio zlostavljač. Kada bi udario mamu, nitko nije bio iznenađen. Nikada nije otišla u bolnicu... Nasilje u porodici nije bilo nešto o čemu su ljudi govorili - ispričala je Rijana ranije.

Iako je njena majka bila glavna žrtva očevog zlostavljanja, njegov bes nije zaobilazio ni mladu Rijannu. Jednom prilikom ju je udario jer je želela da ostane 10 minuta duže na plaži.

- Jako me ošamario. Potrčala sam kući s otiskom njegovog dlana na licu. Nisam mogla verovati - prisetila se pevačica.

Teški uslovi života naterali su je da se kao najstarija ćerka brzo osamostali i očvrsne, te otuda i izražen preduzetnički duh i uspeh u uzici. 
Dok je Rijana bila mlada, njen je otac prodavao odeću na ulici ili iz auta kako bi zaradio za život, a Rijana mu je u tome nekad i pomagala. 

Profimedia
Rijana

 

- Prodavala je kape, remenje i šalove... Takođe bi kupovala slatkiše, stavljala ih u pakete i nosila u školu te zarađivala prodajući ih svojim prijateljima - ispričao je Ronald Fenti svojevremeno za The Sun, te dodao kako je oduvek verovao kako će Rihanna jednog dana voditi biznis.

Rijanu je otac učio da peca, pliva, jaše, a uz to je bila veoma nadarena za matematiku i hemiju, a u školi je bila odlična učenica. 
Međutim, ni tu nije bila pošteđena maltretiranja te se često našla na meti vršnjaka zbog svog izgleda i porekla.

Profimedia
Rijana

 

Kako je njen otac bio potomak siromašne irske zajednice, čije su članove često nazivali pogrdnim imenima. Rijanino prezime, Fenty, bilo je uobičajeno prezime za ovu grupu ljudi. Od druge dece se razlikovala i po bojiu kože, koja je bila nešto svetlija od njihove.

- Vaspitana sam na vrlo crnački način, no kad sam došla u školu zvali su me 'belom'. Promatrali su me i psovali mi, a ja nisam shvatala zašto - ispričala je u intervjuu za Allure. 

Na prozivke, umela je i da uzvrati, a one su je i očvrsnule u daljem životu.

- Celo školovanje su me zadirkivali. Prvo je bilo zbog boje kože, kasnije zbog malih grudi. Ali, od prvog dana sam počela da razvijam svoju „debelu kožu". Da toga nije bilo, nikada ne bih mogla da preživim slavu - istakla je ranije Rijana.

Zbog očeve zavisnosti i čestih svađa kod kuće, Rijanino mentalno zdravlje je patilo, te se počela odvajati od druge dece u školi. Dobijala je loše ocene, a zdravlje joj se ozbiljno pogoršalo.  
- Patila je od strašnih glavobolja i morala je na CT - ispričala je njena majka Monika. Rihannine glavobolje su trajale od njezine osme godine do 14. godine, a lekari nisu mogli utvrditi što uzrokuje bolne napade nalik migreni.

Profimedia
Rijana

 

 
U početku su čak i pomišljali da Rijana ima neku vrstu tumora, ali rezultati su uvek bili negativni.

Sve Rijanine nevolje i glavobolje zauvek su prestale nakon što su se njeni roditelji rastali i okončali svađe, a pevačica veruje da su one posledica emocionalnog stres zbog porodičnih problema.

Imala je 16 godina kada se njen otac odselio, a majka Monika ponovno je počela da radi u računovodstvu, kako bi izdržavala porodicu. Tog trenutka pevačica je preuzela brigu o najmlađem bratu Rajadu.

Rijana je odrasla uz karipsku muziku i rege, volela je da peva i redovno je pobeđivala na srednjoškolskim muzičkim takmičenjima. 

Zajedno sa dve kolegice iz škole osnovala je bend sa kojima je svugde nastupala. Rijanin život se promenio iz korena kada je na leto 2003. producent Evan Rodžers stigao na odmor na Barbados i primetio njen talenat. 

Ponudio joj je da snimi demo traku, a iako je bila presrećna, Rijana je žalila što su njene prijateljice isključene iz projekta.

Pošto je odradila pesmu, Rodžer ju je poslao u Def Jam Recordings, gde ju je poslušao novi izvršni direktor Džej Zi, a nakon toga kreće njena karijera.

Odmah ju je pozvao na audiciju, s koje je RiRi izašla s ugovorom za čak šest albuma.

Bonus video: 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti