Jedna pesma joj je donela tri kuće, a muž 99 švalerki! Snežana otkriva: Sve sam mu oprostila, od konobarice do gazdarice!

09.04.2022

16:10

0

Pevačica smatra da za uspešan brak nešto mora i da se ne vidi

Jedna pesma joj je donela tri kuće, a muž 99 švalerki! Snežana otkriva: Sve sam mu oprostila, od konobarice do gazdarice!
Snežana Jovanović Šikica - Copyright Youtube screenshot, Grand magazin TV Grand

Snežana Jovanović je u ispovesti o svom životu, ali i poslu, otkrila kako je nastala njena čuvena „Šikica", pa kako joj je donela čak tri kuće.

Svojevremeno, takođe, novac sa nastupa je umela da odnosi kući u džakovima, a sa suprugom muzičarom uspela je da održi brak, te porodicu na okupu, uprkos tom što su ga činili razni šokantni detalji. Ona, naime, smatra kako za tako nešto - mora da se „zažmuri na jedno oko", na šta devojke danas, kako primećuje, nisu spremne.

- Često radim u Nemačkoj, sad sam imala tri tezge. Više nastupam kod nas, nego u inostrasntvu, pogotovo kad je sezona, od jula meseca kreće, pa kad se završi spetembra, oktobra, do Nove godine uvek ima neka tezgica i preko. Nema puno posla kao pre, ali radi se, taman kako meni odgovara. Vreme je loše, ranije smo mnogo više pevali, a sad je borba za život - počela je pevačica koju mnogi dobro znaju samo kao Šikicu za „Kurir", pa nastavila o svojim počecima, koji nisu bili „med i mleko".

„Sa 15 godina sam otišla svojim putem"

- Bili smo sirotinja, sedmoro dece. Tata je jedini radio, nismo mogli ništa sebi da priuštimo. Kada smo već malo porasli, pa devojčica, treba ti svašta, haljina, cipelice, morali smo da se snalazimo kroz život. Kad sam napunila 14 godina radila sam po kućama, čistila, kuvala... Sa 15 godina sam otišla svojim putem i krenula profesionalno da pevam i zarađujem od muzike - istakla je ona, koja je tako i pomagala porodici.    

- To sam volela. Pomagala sam porodici. Izdržavala sam oca i majku, braću i sestre. Svi smo mi pevali, ali sam samo ja izabrala taj put da radim to. Moje tri sestre nisu. Naša porodica je muzička, majka je bila pevačica i od nje sam nasledila talenat. Muzika je moj život. Moja deca su takođe talenat za muziku nasledili od mene... Stariji sin peva, Zoran Šiki, drugi sin Milan radi na RTS-u, svira violinu u Radio televiziji Srbije - nabrajala je, pa nastavila:

- Ćerku imam, ali ona ne radi. Njoj nisam dozvolila da bude pevačica. Da bi bila pevačica moraš da znaš da se snađeš kroz život, da prođeš sve žive ofanzive da bi postigao nešto. Nisam volela da peva. Muž svira harmoniku, tako da su i od njega nasledili. Imamo devetoro unučadi, dva dečaka, a ostalo su sve ženske, ne znam da li će se oni baviti muzikom.

Snežana Jovanović Youtube screenshot, Sezam produkcija, Sezam TV
 

„Pare s nastupa smo u džakovima nosili!"

- Nekad je bilo mnogo bakšiša, sad su moderniji muzičari i mnogo grabe i kradu. Zarađivali smo stvarno mnogo para, bilo je posla. Sad kao neki menadžeri pogađaju poslove, a najbolje je da ugodiš fiksno. Pamtim kad smo džakovima nosili pare za nastupa kad idemo muž i ja. U kafani sam pevala pa sam mnogo zarađivala, a da ti ne kažem tek za svadbe i veselja. Bilo je i zlata, pogotovo na romskim svadbama. Išli smo po Italiji, Parizu, tamo bacaju pare, daju zlato, prstenje, satove, šta imaju... Sve za dobru pesmu. Kad ih pogodiš, ni sami ne znaju šta će da ti daju - ističe Snežana.

„Šikica"

- Najviše novca mi je donosila „Šikica", definitivno. Tu su i druge moje pesme „Zavede me majko momak loš", „Koliko se tuge skupilo u meni", „Kunem se u sreću devojačku"...Nisam te pare imala na gomili, ali ta jedna pesma „Šikica" je sagradila te tri kuće. Kako sam zarađivala tako sam ulagala u kuće.

Posebno je ponosna na to što je decu obezbedila.

- Sve što sam zaradila, zaradila sam kad je „Bog hodao po zemlji", što kažu. Deci smo sagradili kuće, svako ima svoju. Ta pesma je nastala tako što je došao je pokojni Radoje Barajevac i rekao mi je: „Napraviću najveći hit, ako budeš snimila „Šikicu" i tako je i bilo - kaže, pa otkriva zašto su joj tu pesmu branili da peva po kafanama:

- Branio mi je jedan inspektor koji je bio u Barajevu. Tad sam pevala na Ibarskoj magistrali, tamo je bila ludnica. Ja sam ubacivala bezobrazne reči dok sam pevala, tipa: „Imam šupu i na šupi rupu, komšija gledam dok se kupa" i svašta. To je njemu smetalo i došao i rekao mi je: „Šikice, neću da čujem da si više pevala tu pesmu u kafani". Jednostavno ne znam zašto nije dozvoljavao. Međutim, imala sam prijatelja koji je bio veći od njega i on je voleo tu pesmu i tražio, pa sam morala da pevam.

Kroz par godina, sa druge strane, sa suprugom će proslaviti 50 godina braka.

Snežana Jovanović Youtube screenshot, Sezam produkcija, Sezan TV
 

- Mnogo kolega i koleginica ima koji su se rastali. Mi smo se svađali usred kafane, bilo je ljubomore, on mlad, ja mlada. Imala sam 17 godina kada smo počeli da se zabavljamo, a on je tri godine stariji. Da bi održavao brak moraš nešto da progutaš, da ne vidiš sve, a sada devojke to neće. Moj muž je imao 99 švalerki, koliko hoćeš. Bilo je pevačica, konobarica, gazdarice... Sve sam mu opraštala. Nijednoj nisam dozvolila da nas rastavi. Ako se udaš za muzičara, svesna si da će da te prevari. I onda šta očekuješ? Onda ona hoće da mu vrati i tako pucaju brakovi - veruje ona.

Osećaj

Kad god bi se odvijale pomenute prevare - tvrdi da bi to i osetila.

- Uvek sam znala, osetim, našunjam, ali nikad se nisam zamerila sa kolegnicama. To su više bile one „mešaljke", dolazile su, zvale ga, kao, treba on da ide da svira. Baš sam bila tad kod kuće i ova jedna došla, a ja uzela motku u dvorištu, rekoh: „Napolje, mamu ti j*bem". Znala sam da je sa njom. To su bile te, a ove normalne pevačice nikad nisu i njima se nikad nisam zamerila. A sa tim klinkama, koje su bile samo figura za kafanu, da. Njima nije bilo bitno sa kim idu.

Po njenom mišljenju, inače, da bi postao nešto u životu - moraš da prođeš kafanu.

- Ibarska magistrala je bila izvor muzike, kad kreneš od Lipovice, pa do Čačka. Radila je kafana „Lipovački cvet", „Čačanka", tu su pevali i Vesna Zmijanac, Azemina Grbić, Bora Spužić Kvaka, mnogo je pevača prošlo kroz te kafane. Da bi postao nešto u životu, moraš da prođeš kafanu. Ostajali smo do pet, šest, sedam ujutru, nismo znali da izađemo ponekad. Radno vreme je bilo do dva, ali kad neko baca para, onda smo znali da ostanem i do osam ujutru - priseća se.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike