Na proslavama više nećete moći da čujete Cecine, Lukasove, Šabanove, Čoline hitove... Bendovima se uvode nova pravila!

24.03.2022

22:26

7

Osim ako ne platite ili njih lično ne pozovete da vam pevaju, propade veselje!

Na proslavama više nećete moći da čujete Cecine, Lukasove, Šabanove, Čoline hitove... Bendovima se uvode nova pravila!
ATAImages/ Antonio Ahel

Hitovi najvećih muzičkih zvezda kao što su Svetlana Ceca Ražnatović, Zdravko Čolić, Šaban ŠaulićAca Lukas, ali i mnogih drugih čije se pesme pevaju na privatnim proslavama, ubuduće, kako se navodi, neće moći da se izvode bez dozvole ili ako njih lično ne pozovete da vam pevaju.

Kako se navodi, i ranije je traženo da se donese uredba  kojom bi se regulisalo izvođenje njihovih kompozicija na raznim manifestacijima, s obzirom na to da od toga ništa nisu prihodovali. 

Antonio Ahel/ATAImages
 

- Moj stav je uvek bio jedinstven, sve što se radi s konca i konopca je loše. To više liči na rijaliti! Pre svega izgubljena je nit pravog stvaralaštva. Nema dobrih pesama, kompozicija, dosta se radi korišćenjem drugih autora, bez odvajanja šta je autorsko pravo, a šta nije. E sad, što se toga tiče, radi se o tome da su lični autori došli do zaključka da mogu da zabrane izvođenje svojih dela. Ako se te pesme izvode bilo gde, oni se boduju i autor ima nadoknadu - priča Živorad Žika Ajdačić iz Udruženja scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije i nastavlja:

- Sokoj u svim mestima ima svoje predstavnike i muzičari su dužni da prijave šta pevaju. Ne treba autor da da saglasnost jer je to javno izvođenje. Zakonom ne može da se prati izvođenje dela u kafani. U Francuskoj ti si dužan da dostaviš melodiju i plaćaju se autorska prava - navodi Ajdačić, koji je i predsednik Upravnog odbora organizacija za zaštitu prava izvođača.

Dragiša Golubović, predsednik Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije, kaže da nije za to da autori zabranjuju izvođenje svojih pesama, ali insistira na tome da se moraju plaćati naknade udruženjima, čak i kad su u pitanju privatne proslave.

24sedam/Goran Sivački
 

- Tu se radi o autorskim i srodnim pravima. Mi smatramo da treba da se izvode sve kompozicije, s tim što treba da se plaća naknada. Koliko se ja razumem, trebalo bi ti muzičari da dostave Sokoju spisak pesama koje će da izvode. Šef orkestra treba to da preda Sokoju i organizaciji PI (organizacija za prava izvođača) - naveo je on za Kurir..

Saša Mirković ističe da je upućen u to da će uskoro biti donet novi zakon kojim će se bliže regulisati ova oblast, odnosno da bendovi više neće moći da pevaju pesme velikih zvezda i da zarađuju na tome.

- Frka je svim pevačima i bendovima koji nemaju svoj repertoar. Bili oni radni bendovi na svadbama i nekim proslavama, pa i pevačima i bendovima koji nastupaju po diskotekama kako u Srbiji, tako i u dijaspori. Desi se, recimo, da "Tropiko bend" izvodi petnaest minuta svoje pesme, ili neki pevači iz "Granda" koji imaju jedan ili dva hita, a onda nastavljaju da pevaju pesme Ace Lukas, Cece, Miroslava Ilića, Dragane Mirković, Halida Bešlića, Marinka Rokvića, a da za to nemaju pravo - ističe Mirković i dodaje:

- Zakon koji će uskoro stupiti na snagu nije povoljan po takozvane divlje muzičare, jer svi moraju da plaćaju autorska i izvođačka prava. Moj predlog je da se rešava sa porodicama preminulih pevača ili autora ili producenata koji su upućeni u sve to. Moraju da traže saglasnost na kog se vode prava, mora da se uvede red u ovu oblast.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti