Milutin Milošević je potomak čuvenog lekara! „Mislim da je nastradao u zatvoru, mučki..." Ispratilo ga 15.000 ljudi!

21.01.2022

22:01

1

Osvrnuvši se na svoje poreklo, glumac je otvorio dušu o čoveku koji je ostao upamćen kao doktor koji je i besplatno lečio svoje pacijente, često im i sam plaćao lekove, pa „životom platio svoje opredeljenje da bude komunista"

Milutin Milošević je potomak čuvenog lekara! „Mislim da je nastradao u zatvoru, mučki..." Ispratilo ga 15.000 ljudi!
dinastija_set_07062021_0031 - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Milutin Milošević, kog i danas zbog uloge u istoimenom filmu često nazivaju „Beogradskim fantomom", svakako se pokazao i u drugim ostvarenjima, a igrao je i uloge u belom mantilu - što je postalo posebno zanimljivo pošto se pročulo da je ovaj Čačanin po majčinoj liniji potomak čuvenog srpskog lekara Dragiše Mišovića.

Naime, baka po mami poznatog glumca je iz porodice Mišović, iz sela Kulinovca kod Čačka.

- Bio je bakin ujak ili stric. Te priče se kroz maglu sećam - rekao je Milutin u intervjuu za čačanski kanal „Irmos".

Milošević je uspomene na svoje odrastanje evocirao u prostorijama Čačanske gimnazije, u koju je i sam išao. Tom prilikom se, između ostalog, osvrnuo na svoje poreklo i vezu sa doktorom Mišovićem, koji je stradao 1939. godine.

„Bio je uhapšen, priveden, a onda i mučen"

Sahrani je tog 18. januara prisustvovalo 15.000 ljudi. Ostao jeste upamćen kao lekar koji je besplatno lečio pacijente i često im i sam plaćao lekove, ali je i životom platio svoje opredeljenje da bude komunista.

- Želim da se ta priča iz porodičnog ugla na neki način zabeleži. Dragiša je postradao kao komunista, u to vreme u političkoj likvidaciji. Bio je uhapšen, priveden na informativni razgovor, a onda i mučen. Po zvaničnom scenariju, nastradao je u saobraćajnoj nesreći u sudaru automobila i tramvaja na putu za bolnicu, ali ja mislim da se to dogodilo pre. Da je zapravo postradao u zatvoru Glavnjača, mučki, neljudski i da je onda ovo zapravo inscenirana smrt da bi bila legalizovana - rekao je Milutin o svom pretku, prenosi „Kurir", koji je, inače, tokom studija medicine u Francuskoj pristupio Komunističkoj partiji i iako ga je to koštalo stipendije, nije odustao, pa se prebacio na Karlov univerzitet u Pragu.

Milutin Milošević ATAImages/Mateja Stanisavljević
 

Tamo je 1925. bio promovisan u doktora medicine. Politički rad je Mišovića doveo u sukob sa zakonom.

Glumac se prisetio i jedne od priča koje je od zaborava sačuvala njegova baka.

- Pričala mi je o zanimljivosti po kojoj je jedan Dragišin pacijent, zapravo čovek čije je dete lečio, bio poslat da ga likvidira. Tog dana, kada je iz Kulinovca krenuo ka Čačku, Dragiša je naišao na tog čoveka, koji mu se obratio rečima: „Ti si mi spasao dete, ne mogu to da uradim. Praviću se da te nisam video, samo da znaš, poslat sam tim povodom." Onda je on pobegao. To je totalno filmska scena i priča - prisećao se on, pokušavajući da iz svog ugla pojasni i istakne koliko mu je predak bio human.

„To je moja pretpostavka"

Prema njegovim rečima, on je bio čovek koji nije pravio razliku između ljudi, a narod je to voleo.

- Sve to je postavljao kao nešto veće ispred sebe. Njegova ljudska, možda i porodična tekovina, jeste da nije on centar sveta, već taj njegov poziv. To što je bio lekar, bio je poziv, ne posao koji samo odrađuje. To je moja pretpostavka. Ta strast prema obavljanju svog poziva ne poznaje radno vreme, rasu, klasu, pol, nego, jednostavno, to je neka lična dužnost i cilj po sebi - zaključio je glumac sećanje na pretka čije ime danas nose kliničko-bolnički centar u Beogradu na Dedinju i osnovna škola u Čačku, kao i ulice u ovim gradovima, te Nišu, Subotici i Kragujevcu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike