Omikron je sve bliže Srbiji: Potvrđen novi soj korone u Crnoj Gori!

16.12.2021

18:04

0

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), u pitanju su četiri klastera iz različitih opština

Omikron je sve bliže Srbiji: Potvrđen novi soj korone u Crnoj Gori!
covid korona bolnica (1) - Copyright Zoltan Balogh/MTI via AP)

Laboratorije Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdile su pet slučajeva infekcije Omikron sojem korona virusa.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), u pitanju su četiri klastera iz različitih opština.

- Svi potvrđeni slučajevi infekcije zaključno sa današnjim danom su dobrog opšteg zdravstveniog stanja, sa blagim simptomima. Epidemiološke službe prate i vrše identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba, navodi se u saopštenju, navodeći da je prva sumnja na obolevanje od omikron soja kod jedne porodice u Crnoj Gori bila početkom meseca.

- U daljem epidemiološkom nadzoru koji je nastupio, svi kontakti su istraženi i stavljeni u izolaciju. U skladu sa protokolima ECDS i WHO kod uzoraka koji su bili pod sumnjom na prisustvo Omicron varijante urađena je metoda sekvenciranja genoma koja je potvrdila prisustvo Omicron soja. Metoda sekvenciranja će se ubuduće koristiti sem za praćenje mutacije i otkrivanje novih sojeva korona virusa, tako i za mutacije ostalih virusa i znatno će olakšati praćenje epidemioloških situacija u budućnosti. Ovo je veoma značajno zato što Crna Gora po prvi put ima svoje obučeno osoblje i svoju opremu na kojoj će se raditi ova složena metoda - navodi se u saopštenju IJZ.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike