Mojkovac slobodan nakon 16 godina diktature! Crveni karton za Milov DPS (FOTO/VIDEO)

07.12.2021

20:00

0

Velika pobeda u Mojkovcu

Mojkovac slobodan nakon 16 godina diktature! Crveni karton za Milov DPS (FOTO/VIDEO)
pjimage - 2021-12-06T223047.333 - Copyright Foto: Printscreen

Na lokalnim izborima u Mojkovcu dogodila se istorijska pobeda opozicije. DPS, pod vođstvom Mila Đukanovića, doživeo je poraz nakon 16 godina u tom gradu.

Građani Mojkovca su predsedniku Crne Gore jasno stavili do znanja da DPS više neće voditi glavnu reč u gradu na severu Crne Gore.

Veliki pad DPS-a u Mojkovcu

Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila je vlast u Mojkovcu nakon 16 godina, a jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, najavio je da će vlast formirati sa "tradicionalnim koalicionim partnerima“.

Prema preliminarnim rezultatima, DPS je sa koalicionim partnerima Socijaldemokratama (SD) i Liberalnom partijom (LP) osvojio 14 mandata, četiri manje nego što je samostalno osvojio na lokalnim izborima 2017.

Koalicija "Za budućnost Mojkovca", predvođena DF-om, osvojila je sedam mandata, Demokrate su dobile četiri, a Ujedinjena Crna Gora, Grupa građana "Ne damo Mojkovac" i URA po dva.

U odnosu na avgustovske izbore, značajan broj glasova osvojili su i Ujedinjena Crna Gora (328) i "Ne damo Mojkovac" (349), ali je to kada se zbroji za oko 200 glasova lošiji rezultat od koalicionog rezultata u avgustu.

Podsetimo, u Mojkovcu je učestvovalo šest izbornih lista, a glasačko pravo imalo je 6.814 građana.

"Crveni karton" za Milov DPS

Rezultati izbora u Mojkovcu su nedvosmisleni. Volja građana je presudila da se diktatorski režim konačno svrgne s vlasti. Time je Mojkovac ušao u demokratsku zajednicu opština koje su odavno dale "crveni karton" DPS-u.

Milo Đukanović Antonio Ahel/ATAImages
 

Ova pobeda posebno daje na značaju kada se zna da su iz Mojkovca Đukanovićevi ”odani vojnici” - savetnik Veselin Veljović i dugogodišnja ”desna ruka” Duško Marković, i da su, s obzirom na višegodišnje vršenje vlasti, kontrolisali izborni proces, koji su, po ko zna koji put, obeležili pritisci na građane, teror izbornih DPS štabova, kupovine ličnih karata, nezakoniti upisi građana u birački spisak iz drugih opština i sav onaj repertoar izborne kleptomanije i kriminala koji su karakterisali trodecenijsku vlast DPS-a i izborne procese.

Duško Marković, Printscreen / Youtube / RTCG
 

U odnosu na izbore 30. avgusta prošle godine, pre dva dana DPS je izgubio u tri opštine više od 2.500 glasova.

To dovoljno govori da je naglašena retorika lidera Đukanovića i funkcionera DPS poslednjih nedelja o tome kako ”samo što se nisu vratili na vlast” i kako je trenutna većina demokratskih snaga ”privremeno stanje” isključivo deo jeftine propagande.

Vesko Delić - novi gradonačelnik Mojkovca

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, nakon velike pobede najavio je da će Vesko Delić biti novi gradonačelnik Mojkovca.

- Vlast ćemo formirati sa našim koalicionim partnerima. Gradonačelnik će biti naš nosilac liste Vesko Delić - saopštio je Andrija Mandić.

Foto: Printscreen
 

Delić se posle pobede obratio građanima.

- Dragi moji Mojkovčani, slobodna Crna Goro, srećna vam pobeda! Mojkovac ima novu, narodnu vlast. U ponedeljak, sa našim tradicionalnim koalicionim partnerima počinjemo pregovore - kazao je Delić, praćen skandiranjem: "Nek se čuje do nebesa, nema više DPS-a".

Deliću je čestitao i Marko Kovačević, gradonačelnik Nikšića.

- Čestitam, brate! Zasluženo. Mojkovac je izabrao budućnost! Idemooooooo! - napisao je Kovačević na Fejsbuku.

Nova opštinska vlast

Nosilac izborne liste “Za budućnost Mojkovca” kazao je da će vrlo brzo inicirati razgovore za novu opštinsku vlast.

- Vrlo brzo ćemo inicirati razgovore, da što pre konstituišemo Skupštinu. Kada se objave konačni rezultati, predsednik Skupštine iz prošlog saziva ima 15 dana da zakaže Skupštinu. Nadam se i očekujem da neće biti nikakvih problema - rekao je Delić.

Narod je znao da proslavi "slobodu"

Na ulicama Mojkovca do kasno u noć slavila se "sloboda", nakon 16 godina "ropstva" pod diktatorskim režimom.

Pogledajte kako je to izgledalo:

Lokalni izbori u Podgorici i u još 12 opština

Naredne godine trebalo bi da budu održani lokalni izbori u Ulcinju i Beranama, a na proleće u još 12 opština, među kojima je i Podgorica.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić je u julu ove godine formalno, kroz dopunu zakona o lokalnoj samoupravi, predložio da se 2022. godine u jednom danu održe lokalni izbori u 17 opština, “kako država ne bi konstantno bila u vanrednom političkom stanju i kako bi se spustile višegodišnje tenzije”.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike