Ugušio maloletnicu, telo zamotao u tepih i bacio ga u podrum u Zagrebu: Radoje osuđen na 11 godina

03.12.2021

13:40

0

Optuženi je sve vreme negirao krivicu, govorio da joj nije davao drogu niti svoju terapiju

Ugušio maloletnicu, telo zamotao u tepih i bacio ga u podrum u Zagrebu: Radoje osuđen na 11 godina
Copyright Printscreen/Youtube

Godinu i osam meseci nakon što je, prema optužnici, dao na korišćenje drogu 16-godišnjakinji u stanu u novozagrebačkom Sopotu nakon čega ju je ugušio jastukom, a njeno telo umotao u tepih i odbacio ga u podrum susedne zgrade, optuženi Radoje Rožek (31) pognute glave suočio se s nepravosnažnom presudom. Sudsko veće Županijskog suda u Velikoj Gorici izreklo mu je nepravosnažnu kaznu zatvora od 11 godina. U zatvorsku kaznu uračunava mu se i vreme provedeno u pritvoru, a oslobođen je i sudskih troškova. Takođe, Rožeku je dodeljena i sigurnosna mera obaveznog lečenja od zavisnosti.

Rožek je na suđenju, podsetimo, negirao krivicu. Iskazao je žaljenje za tragediju, izrazio saučešće porodici pokojne i pritom tvrdio: "Nisam kriv! Nisam joj davao drogu, a kamoli svoju metadonsku terapiju".

- Protiv nje nisam imao ništa. Bila je draga osoba, počeo sam da je smatram sestrom i prijateljicom i sklonio sam je s ulice. A tokom boravka u zatvoru sam saznao da je te večeri na Dan zaljubljenih prošle godine moj polubrat Ivica B. došao do stana i ubrizgao joj moju terapiju heptanona u ruku. I to je uzrok smrti, jer ja kad sam stavljao njeno telo u tepih, nije imala drugih povreda osim podliva na ručnom zglobu. Dakle, nije tačno kako tvrde veštaci da je ugušena i da je imala odbrambene povrede - pravdao se Rožek koji je odbranu iznosio gotovo dva sata, prenosi Jutarnji.

Dosta toga je čitao iz beležnice koju je ispunjavao u ćeliji pripremajući se za iznošenje odbrane. Uveravao je sud i da nije odmah znao da je pokojna bila maloletna već mu se činilo da ima između, kako je kazao, 20 i 25 godina te da mu je svoju dob otkrila jedno jutro uz kafu, pričajući mu tužnu porodičnu priču i razloge bekstva od kuće.

Odgovarajući na pitanja sudije da li je maloletnica konzumirala drogu i njegovu terapiju, Rožek je kazao da je terapiju držao u kupatilu, ali i u sobi pod ključem te da je ona konzumirala velike količine amfetamina i marihuane.

- Ja joj nisam mogao zabraniti da je koristi. Uostalom, čak je i ona za drogu davala novac od prodaje laptopa i mobilnog. Džoint kad smo pušili je išao iz ruke u ruku pa tako i njoj, a spid se šmrkao s poslužavnika jer kako drugačije? Znate, ja od 13. godine konzumiram marihuanu, a od 2011. sam u registru zavisnika te sam koristio razne droge, a zadnje je bilo da sam se dohvatio, nažalost, i heroina - govorio je Rožek dalje, nakon čega ga je tužiteljka upitala pod kojim okolnostima je polubrat Ivica napustio stan i da li je maloletnicu upoznao po dolasku u stan ili ju je poznavao ranije.

Optuženi je tako ispričao da su polubratu u stanu ostale neke njegove stvari kad se odselio k prijatelju, a tih je dana radio u jednom kafiću i zarađivao, pa se s Ivicom nije mogao nalaziti.

- Ali on je zato znao da je ona sama u stanu i mogao je doći kad je hteo. Oterao sam ga iz stana jer nije doprinosio, a čak je rekao da će i za njene troškove učestvovati jer su u vezi, a upoznali su se upravo u stanu. Nju, iako nije doprinosila za hranu, oterao nisam jer je žena, ali i da joj se nešto ne dogodi na ulici - pojasnio je još optuženi.

Dan pre nemilog događaja na Dan zaljubljenih, Rožek je popio veliku količinu Normabela, terapiju i marihuanu. Po terapiju je otišao u Dom zdravlja Siget te je pred medicinskom sestrom u ambulanti popio jednu dozu, dok je 3 ili 4 bočice popio nedugo potom na klupici.

U takvom stanju prijatelji su ga pronašli i odvezli kući gde je prespavao do sutradan ujutro. A kad se probudio, rekao je da je otišao do pekare i video da maloletnica spava u drugoj sobi. Kad se vratio u stan, istuširao se i otvorio vrata njene sobe.

- Bila je hladna. Pokušao sam joj pružiti prvu pomoć dajući joj veštačko disanje. Masirao sam joj srce i primetio da joj desna ruka visi uz krevet, špric i iglu na podu, da je na zglobu imala hematom i da je špricom ubrizgala moju terapiju. Ugledao sam sukrvicu i penu na ustima. Satima sam nakon toga sedeo u sobi. Uhvatila me panika. Pušio sam cigaretu za cigaretom, uzeo Normabele. Nisam uspeo da se smirim. Negde oko ponoći izašao sam da prošetam i video kraj jedne zgrade otvorena limena vrata i podrum. Vratio sam se u stan, obukao telo i omotao ga u tepih koji sam našao na stepeništu zgrade. Malo sam je nosio, ali je bila teška pa sam je na kraju vukao i ostavio na stepenicama. Vratio sam se u stan, sedeo nervozan i nemoćan i pušio marihuanu - opisao je Rožek sramotne trenutke kad se odlučio rešiti tela i sakriti zločin.

Mislio je, kaže, da to neće uspeti da se poveže sa njim.

Na prošlom ročištu, osim završnog govora tužiteljke koja je rekla da je tokom sudskog postupka Rožeku dokazana krivica za oba krivična dela na štetu pokojne devojke, Rožekova braniteljka tvrdila je suprotno odnosno da mu krivica nije dokazana jer da personalizovanih dokaza osim materijalnih indicija, nema.

Rožek je u nekoliko navrata ponovio da nije kriv, kao i da pronađeni DNK nije njegov već nepoznate osobe i da zato treba uzeti DNK njegovog polubrata Ivice. No, sud je zaključio da je Ivica B. u vreme svirepog zločina u Sopotu, bio u centru Zagreba i da je s Rožekom pokušavao da stupi u kontakt telefonski ali mu se nije javljao na telefon.

Na suđenju se analizirala i Rožekova intenzivna telefonska komunikacija na dan ubistva prema kojoj je, kako je tužilaštvo zaključilo, optuženi u vreme kada tvrdi da je zatekao maloletnicu na krevetu mrtvu i hladnu, zapravo telefonom zvao dobavljače droge.

Ujedno je nešto kasnije kontaktirao i prijatelje da mu svrate u stan na druženje i da usput sa sobom donesu drogu. No društvo mu je reklo da mu neće doći pa je Rožek, ponovo, počeo zvati jednog od dilera.

Pritom je, smatra tužilaštvo, bio besan jer je video da je maloletnica uzela njegovu dozu heptanona pa se smatra da je to bio okidač da se nad njom iskali. Sutradan, nakon što se već rešio tela i skrivao se u stanu ne želeći da otvori policiji, Rožek je zvao jednog suseda u zgradi rekavši mu da se nalazi u Šibeniku.

U vreme zločina, prema mišljenju sudskog veštaka, Rožek je bio smanjeno uračunljiv ali u blažem stepenu s kontrolom upravljanja svojim postupcima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike